La o vorba cu Mihai si Cristi de la Dirty Shirt - interviu

de Cristi Nedelcu

La o vorba cu Mihai si Cristi de la Dirty Shirt - interviu


Baietii de la Dirty Shirt au scos anul acesta unul dintre cele mai apreciate albume ale scenei metal din Romania. De aceea un interviu despre album si nu numai era necesar. Ce a iesit puteti citi mai jos.

1. Intai de toate salutari din partea Metalhead! Am ascultat albumul Dirtylicious, de fapt l-am avut pe repeat mult timp si tot ce pot spune e 'wow'. Cum v-a venit ideea sa 'hardcorizati' folclorul?

Cristi: noi hardcorizam folclorul de ceva vreme, si piese inspirate sau cu pasaje folclorice apar si pe albumele precedente : Saraca Inima Me, Bad Apples, Freak Show sau Rocks Off pe Freak Show (2013) sau UB, Manifest si Bolnav pe Same Shirt Different Day (2010). Ideea unui album integral influentat sau inspirat de folclor a venit in timpul turneului european din 2013. La proba de sunet inainte de concertul din Grenoble, am facut un jam session pe Ciocarlia, si atunci ne-am dat seama de directia pe care o va avea Dirtylicious... ce a iesit ati pus voi pe repeat :)

Mihai : vreau sa subliniez faptul ca ideea unui album inspirat din muzica traditionala nu a fost o miscare "strategica", a venit foarte natural. Inainte de turneul european din 2013 aveam deja vreo 6-7 idei de piese noi, si toate aveau cel putin un pasaj cu influente traditionale. Majoritatea pieselor originale de pe album au fost compuse in acea perioada : Moneyocracy, Mental Csardas, Balkanique si Dirtylicious. Dupa faza cu Ciocarlia, cand am decis directia albumului, Dirtylicious a devenit un adevarat challenge artistic. Era clar ca trebuie sa mergem cu imbinarea traditionalului si metalului modern pana la capat, incluzand colaborarea cu virtuosi ai muzicii populare. A urmat o perioada de cateva luni de cercetari si documentare (audio, versuri) si astfel au aparut pe album piesele partial sau integral prelucrate din folclor : Calusarii, Maramu’, Dulce-i vinu si Hotii.

2. E ceva care sa nu va multumeasca cand vine vorba de Dirtylicious?

Mihai: probabil asta e boala oricarui muzician, dar mi-ar fi placut sa fi avut mai mult timp la dispozitie pentru inregistrari, productie si lansarea albumului. Nu ma plang, cred ca avem in total peste 30 de zile de studio, dar cand imparti la 13 muzicieni, inseamna o medie de 2 zile jumate pe om.

Cristi: cred ca sunt pasaje care dupa experienta live din turneul Dirtylicious Romania ar putea fi ameliorate. Mereu piesele capata o noua dimensiune in concert…

3. Care a fost reactia celor de la Transylvanian Folkcore Orchestra cand au aflat ca vor colabora pentru un album metal? Cum li s-a paraut rezultatul final din punct de vedere muzical?

Cristi: aaaaaa sceptici dar open minded

Mihai: Cristi a zis-o cam pe scurt :). Sa va zic un pic povestea din spatele Transylivanian Folkcore Orchestra…In momentul in care am inceput serios sa cautam colaboratori pentru album, Pali (bas) a propus sa discutam Marius Sabo. Argumentele lui au fost imparabile, ceva de genul : "Dar de ce nu vorbim cu Marius ? E foarte bun la vioara, are si experienta de dirijor la ansamblul Transilvania, deci ne poate ajuta si la aranjamentele folclorice si sa gasim muzicienii cei mai buni din zona". Marius a fost din start foarte motivat si a reusit sa stringa niste muzicieni extraordinari : Leonard Negrea (tambal), Andrei Osan (clarinet) si Ciprian Ghiata (acordeon). Ne stim cu Cserey Csaba de ani de zile, din start la el ne-am gandit la el pentru partea de percutii.

A fost interesant sa vedem cum atitudinea lor s-a schimbat. La primele inregistrari test (vioara, acordeon) erau putin sceptici. Mi se pare normal, si eu daca as fi fost invitat sa particip la un album folcloric de niste muzicieni pe care nu ii cunosc, as fi fost foarte sceptic. Insa, au vazut ca facem ca stim ce facem, ca avem experienta si multa pasiune, si fara exceptie au fost pe urma foarte motivati, deschisi artistic si au participat activ cu idei la album. Pentru mine ca producator, a fost o experienta fantastica sa lucrez cu asemenea muzicieni.

4. Stiu ca este prea devreme, de fapt este extrem de devreme sa vorbim despre ceva nou, insa viitoarele creatii muzicale Dirty Shirt vor avea aceeasi amprenta folclorica? Sau v-ati gandit sa experimentati cu ceva nou?

Cristi: hmmm poi asta defineste stilul nostru, mereu incercam ceva nou si altfel ...sper sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor noastre :)

Mihai : e inca prea devreme. Primele idei muzicale incep sa apara, insa va dura o perioada de cel putin o jumate de an in care lasam ideile astea sa vina, sa circule, sa dispara liber. Pe urma vom vedea…

5. Credeti ca ati riscat atunci cand ati compus albumul pe directia asta de 'folkcore'? V-ati asteptat sa fie primit asa de bine?

Cristi: Ce sa riscam? Sa nu ne asculte nimeni? Binenteles ca sunt momente in care te gandesti la asemenea riscuri, dar daca o faci prea mult deviezi de la scop. Personal, ma bucura faptul ca albumul e foarte bine primit si mie imi place la nebunie, inca nu l-am scos din CD-player-ul din masina.

Mihai : confirm ca si mie CDul e inca in playerul din masin Sunt sanse sa ramana acolo inca o vreme, fiindca din greseala fecioru’ meu a bagat un al doilea CD in player (e vorba de Freak Show, evident) si astfel ambele CDuri au ramas blocate…In ceea ce priveste riscul, un artist e obligat sa ia riscuri. Important e sa ramai sincer si cu pasiune. Personal, eu am fost foarte increzator in acest proiect, stiam ca venim cu ceva nou si ca va fi calitate in album (normal stiind in ce conditii si cu ce muzicieni a fost inregistrat, cine s-a ocupat de productie, etc…)


6. Ati atras atentia intr-un mod pozitiv si publicatiilor de peste hotare cu Dirtylicious, care a fost cel mai important review pe care l-ati primit de la revistele de specialitate de afara?

Cristi: toate sunt importante in felul lor chiar daca te lauda sau te critica, consider ca exista persoane avizate sa vorbeasca despre asta si chiar ai ceva de invatat din fiecare review

Mihai : Desi avem la "activ" sute de cronici cumulate la cele trei albume post 2000, orice cronica noua o citim cu atentie, si evident ne bucuram de fiecare data cand muzica noastra e apreciata. Sa nu uitam ca si SSDD dar mai ales Freak Show s-a bucurat de un feedback extraordinar din presa din Vest, incluzand Rock Hard Germania, Hard Rock Franta, Metal Hammer Ungaria, Rock Hard Slovacia. Toate aceste cronici au fost foarte importante pentru CVul trupei dar si impactul asupra publicului (avem fani in toata lumea care ne-au descoperit datorita cronicilor). La Dirtylicious, cronicile au demarat "en fanfare" si asta ne bucura.

7. Cine a compus albumul? Versuri, muzica, idei si asa mai departe, cine a fost creatorul de baza din spatele discului?

Cristi: Mihai Tivadar si Leonard Ciocan

Mihai : sa zicem ca miezul echipei de creatie am fost eu cu Leo, insa treaba e mult mai complexa, si Dirtylicious suna asa cum suna deoarece au participat creativ peste 20 de oameni atat la nivel artistic cat si tehnic si productie. In ceea ce priveste compozitia, in prima faza las ideile sa "curga" liber si compun mult in cap, sau ocazional pe chitara rece sau pe clape. Din zecile de idei, multe se pierd, se uita, insa consider ca ideile bune revin mereu, raman undeva stocate in subconstient ori whatever. Experienta personala mi-a demonstrat acest lucru : de multe ori un riff sau pasaj excelent, compus "in cap" cu multa vreme in urma, sa vina in mod spontan in completare sau legatura la o piesa noua. In orice caz, din toate ideile posibile (inclusiv idei venite de la colegi), ce e mai bun si mai memorabil ajunge la etapa inregistrare macheta demo. Deoarece eu locuiesc in Franta singura metoda posibila de lucru in trupa e urmatoarea : inregistrez in home-studio-ul meu machetele, le trimit la colegi, ei le lucreaza, le adapteaza, vin cu idei, etc. Pe parcurs, o piesa sufera foarte multe schimbari, se dezvolta, devine mai interesanta, mai variata. Procesul creativ continua si in studio, unde incercam si experimentam mult. Ca si producator imi place sa las libertate maxima muzicienilor, astfel inregistrez tot, orice idee noua, orice interpretare. In faza de productie pe urma se face selectia :).

La nivel de versuri, Leo a facut, la fel ca pe Freak Show, o treaba extraordinara. Imi place mult sa lucrez cu el, fiindca e pasionat si perfectionist, exact genul de om de care aveam nevoie. Majoritatea versurilor sunt scrise integral de el, fie de la o idee proprie, fie in urma discutiilor cu trupa. La unele piese am mai participat si eu. Am colaborat si cu Vali Mihnea de la Bodark la Balnkanique. In fine, eu cu Rini am facut si o munca de documentare pentru a "culege" versuri folclorice.

8. In afara de inspiratia folclorica, unde ati mai gasit inspiratie pentru Dirtylicious? Atat pentru versuri cat si pentru muzica.

Cristi: la noi in Maramures ajunge sa treci dealu' cu o sticla de tuica in jeb si sigur iti vine inspiratia

Mihai : foarte poetic Cristi :). Pana la Dirtylicious, folclorul a fost una din inspiratiile Dirty Shirt, iar pe acest album a devenit "firul conductor". Insa asta nu a insemnat ca am renuntat la stilul nostru, si albumul e foarte divers, variat. Veti gasi de toate, de la electro-indus pana la ritmuri tribale, trecand prin world music si funk. Mereu am avut un principiu in trupa : fara autocenzura stilistica. Atata timp cat suna bine si noua ne place, orice idee muzicala, indiferent de "sursa" de inspiratie va fi acceptata.

9. Care este urmatorul pas Dirty Shirt? Cum suna viitorul, apropiat sau departat?

Cristi: concerte bune, oameni deosebiti, locuri faine

Mihai : momentan ne bucuram si traim la maxim ceea ce ni se intampla. De cand ne-am pus "serios" pe proiectul Dirty Shirt, trupa e in continua crestere, si asta ne incurajeaza sa mergem mai departe. Anul acesta e practic "rezervat" pentru turnee si festivaluri in Romania. E momentul ideal sa cantam in cat mai multe locuri din tara, in unele orase unde nu am cantat de mult sau nu am fost niciodata. Anul viitor, probabil va urma un turneu European, asa cum e traditia :)

10. Ultimele cuvinte sunt ale voastre.

Cristi: numa bune, rau la nime'!!!

Mihai : hai noroc !



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: