Dordeduh si Sunset In The 12th House la Bucuresti: Black Fabrica

de Ana-Maria Gavrila

Dordeduh si Sunset In The 12th House la Bucuresti: Black Fabrica


Cand vine vorba de mers la concerte ale unor trupe romanesti, muzica nu este singura care imi ghideaza pasii catre diferitele locatii – mai sunt si oamenii implicati in aceste proiecte – fie ca mi-au lasat o impresie buna pe scena, fie ca i-am cunoscut sau intrezarit la alte evenimente in randul publicului.

Pe Dordeduh i-a vazut si cu alte ocazii, departe de haosul Bucurestiului, asa ca aveam ceva emotii pentru seara de sambata, nu neaparat in ceea ce priveste numarul celor prezenti, ci mai degraba a atitudinii lor : fiecare concert in Fabrica a fost in trecut un prilej de a-mi promite mie insami ca nu voi mai calca prea curand pe acolo – este aproape imposibil sa nu se gaseasca cate unul mai breaz care sa faca vreo „scena”.

Cum insa concertul timisorenilor de la Bucuresti se anunta, dupa o pauza de aproximativ doi ani, in Fabrica, ne-am infatisat la ora anuntata pe afis. Cateva chipuri cunoscute erau adunate deja la intrare, accesul nefiind inca permis, iar soundcheck-ul in plina desfasurare, intarziat probabil de cine stie ce probleme. Lumea astepta linistita, iar pe scari se formase o oarecare coada.

Faptul ca aveau sa vada in aceeasi seara ambele proiecte ale lui Hupogrammos si Sol Faur nu putea decat sa bucure sau sa satisfaca unele curiozitati. Mini turneul lor prin tara, prilejuit de lansarea din anul acesta a albumului „DAR DE DUH”, a cuprins cateva orase importante, iar data de 27 Octombrie a fost dedicata bucurestenilor.

Poze concert Dordeduh la Bucuresti


Pentru cine nu stie - SUNSET IN THE 12TH HOUSE este un proiect Post Metal/Rock ce implica o parte din membrii DORDEDUH : alaturi de Hupogrammos si Sol Faur, ceilalti mebrii sunt Sergio Ponti la tobe, Mihai Moldoveanu la bas si Ovidiu Mihaita - percutie. Fiecare instrument se imbina armonios, mai ales cele mai putin obisnuite, precum mandolina si darabana, care creeaza o atmosfera aparte – ma gandesc aici la „Desert’s Eschaton”. Compozitiile lor exemplifica foarte bine titlul viitorului material „MOZAIC” – un puzzle stilistic („generosul” Post-Rock) care este posibil sa aiba in spatele experimentului un concept propriu, o ordine ascunsa, pe langa fascinanta simbolistica a numelui acestui proiect. Reactiile au fost pozitive si sper ca sunt destui cei care vor urmari evolutia celor de la SUNSET IN THE 12TH HOUSE.

NOMEGA – imi pare rau sa recunosc – imi erau cu totul necunoscuti pana la evenimentul din Fabrica. Nu stiu insa cati din cei prezenti in fata scenei mai aveau rabdare de inca un moment experimental – judecand dupa murmurul aproape continuu presupun ca nu multi. Cu exceptia unor pasaje inchegate cat de cat compozitional, aveam impresia ca sunt momente in care sound-ul vine de fapt de la niste instrumente neacordate, sintetizatoare disfunctionale si microfoane semi-operationale. Senzatia pe care mi-a lasat-o spectacolul timisorenilor este ca „muzica” se creeaza de fapt atunci si acolo. Nu neaparat originala ideea de a improviza in acest amestec psihedelic de Ambient si Noise Rock, insa suficient de bizar cat sa ma faca sa vreau sa ii revad si cu alte ocazii.

In momentul in care au inceput pregatirile pentru concertul DORDEDUH am observat cat de mica este scena de fapt si-am inceput sa ma intreb cum se vor putea desfasura in voie. Odata ce instrumentele au fost aduse pe scena, atmosfera a devenit cu totul alta. In fata scenei incepuse sa se inghesuie deja lumea si nici in spate nu era mai liber : clubul era aproape plin, lumea era nerabdatoare si destul de linistita – cu exceptia unui nene care (de pe acum cred) incepuse sa strige „SATANA!” la intervale variate (un pic de prost gust si fara nicio legatura cu cele ce se petreceau pe scena).

Ascultand „DAR DE DUH” ai impresia ca esti initiat intr-un nou ritual, vazandu-i pe scena resimti in intensitatea interpretarii lor acel sentiment ca ti se dezvaluie un mister. Am fost surprinsa sa il vad de data aceasta pe Sergio Ponti la toaca, anticipandu-si concentrat fiecare „interventie”.

Este de-a dreptul fascinant sa surprinzi live interactiunea membrilor pe scena, imbinarea elementelor Metal si folclorice, manuirea instrumentelor traditionale de catre Sergio, Gallalin si Sol Faur. Aparitia celor doua tulnice pe scena pentru „Dojana” a creat ceva emotii, insa in final a fost OK. De fapt, mai mult decat OK. Tot ceea ce credeam ca voi descoperi in urma concertului din Fabrica este la fel de surprinzator si inexplicabil. Inca nu m-am hotarat ce anume ma atrage cel mai mult la muzica celor de la DORDEDUH.

Am plecat din Fabrica cu albumul „Dar de duh” cu autografele tuturor membrilor – nu m-am putut abtine –, cu imaginea lor pe scena mica din club si cu intrebarea „Pe cand urmatorul concert DORDEDUH la Bucuresti?”. Sper totusi ca vor trece mai putin de doi ani.

Sestlist DORDEDUH :

Pandarul
Cumpat
E-an-na
Calea Rotilor de Foc
Jind de Tronuri
Flacararii
Zuh
Dojana



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: