Cronica Down - Over The Under

de Morrison

Cronica Down - Over The Under

Over the Under este al treilea album de studio al formatiei compusa din Phil Anselmo (ex-Pantera, Superjoint Ritual), Peeper Keenan (Corrosion of Conformity), Kirk Windstein (Crowbar), Rex Brown (ex-Pantera) si Jimmy Bower (Crowbar, Superjoint Ritual si Eyehategod).

Chiar daca Down exista din 1991, Anselmo si restul membrilor nu au dezvoltat o mare pasiune pentru materiale discografice, lansand un album odata la 5-7 ani. Paradoxal, primul disc, NOLA, a fost vandut in peste 1 milion de unitati. Si iata ca dupa o pauza de 5 ani trupa scoate pe piata Over the Under, probabil cel mai incarcat album semnat Down.


Down - Over The Under


Eu il vad ca pe un tribut adus tragediei din New Orleans, locul de nastere a membrilor formatiei. Influentele de New Orleans blues sunt evidente. In mare, discul este o colectie de southern rock, stoner si putin sludge metal.

Piesele au o incarcatura emotionala speciala.

Versurile

si vocea lui Anselmo au un cuvant important de spus. Apropo de vocal, se pare ca Phil a cam imbatranit si nu prea se complica cu tonalitati marca Pantera. De asemenea, am vazut cateva filmari in care Anselmo se foloseste de un stativ pentru microfon, lucru care era imposibil in perioada Pantera. Versurile se refera in special la uraganul Katrina, lupta cu drogurile si la relatia dintre Phil si Dimebag.


Down - Over The Under


Muzical discul se apropie de NOLA, cu piese greu de digerat. Pasajele blues sunt foarte bine inspirate..am observat si cateva acorduri in stilul Tony Iommi. Probabil cel mai emotionant aspect al acestui album sunt riffurile ce aduc aminte de Dimebag. Marea surpriza este piesa Never Try, o compozitie extrem de apropiata de Audioslave. Phil ramane in continuare omul care se poate adapta pe orice stil de metal si nu numai.

Over The Under este un album de complicat. Linia generala a discului este definita de toata furia si emotia acumulata. Cele 13 piese reprezinta un intreg, fara experimente de genul, o piesa in forta, un hit, iar apoi o balada. Stilul ramane fix, tipic Down. Insa principala sursa de inspiratie a trupei ramane aceeasi ca si a lui Dimebag: Black Sabbath.


Down - Over The Under


Nu ma voi intinde asupra acestei cronici, pentru ca Over the Under nu are nevoie de asa ceva. Asa ca la final, va spun ca Over the Under este unul cele mai bun albume ale sfarsitului de an..pacat ca Down scot albume atat de rar.

"Never try/You either do it or don't waste your time"


DOWN
www.down-nola.com
www.myspace.com/downnola

Fane
Nota: 9/10

Tracklist:

1. Three Suns and one Star
2. The Path
3. N.O.D
4. I Scream
5. On March the Saints
6. Never Try
7. Mourn
8. Beneath the Tides
9. His Majesty the Desert
10. Pillamyd
11. In the Thrall of it All
12. Nothing in Return (Walk Away)
13. Invest in Fear
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: