Biografie EmperorEmperor
Trupa norvegiana de black metal Emperor s-a infiintat in orasul Telemark in anul 1991. Stilul trupei a evoluat spre ceea ce astazi poate fi definit ca black metal simfonic extrem.
Emperor a fost infiintata de bateristul Samoth, si de chitaristul si vocalul Ihsahn. Cei doi au cantat la inceput intr-o trupa care s-a numit Thou Shalt Suffer. Impreuna cu basistul Mortiis, cel care mai tarziu va intemeia Mortiis, cei doi formeaza trupa Emperor. La scurt timp, apare demo-ul "Wrath of the Tyrant", care reprezinta un succes in mediul underground din Norvegia, atragand atentia casei de discuri Candlelight. Trupa semneaza un contract cu acesta, la scurt timp cooptandu-l si pe Faust, pe post de baterist.
In 1992, Faust ucide un barbat intr-o padure motivand ca acesta i-ar fi facut propuneri homosexuale. Este condamnat un an mai tarziu, dupa ce incendiaza si cateva biserici din Norvegia impreuna cu membrii trupei Mayhem.
In 1993, Emperor incep inregistrarile la primul lor album full-length, care sunt intrerupte din pricina arestarii lui Faust si de un turneu pe care Emperor il intreprind impreuna cu britanicii de la Cradle Of Filth. In acelasi an, Emperor renunta la corpse-paint, motivand ca acesta a devenit o moda si si-a pierdut din semnificatia originala.
"In the Nightside Eclipse" este lansat in 1994, Emperor castigandu-si foarte multi fani odata cu acest material.  
Trym devine noul baterist, si in 1996 trupa intra in studio pentru a inregistra "Anthems to the Welkin at Dusk', un album cu oarecare elemente de progressive metal.
"IX Equilibrium" apare in 1999, urmat de un turneu atat in Europa cat si in Statele Unite.
Dupa aparitia "Prometheus: The Discipline of Fire & Demise" in 2001, Emperor decid sa se desparta.
Samoth si Trym isi continua activitatea alaturi de Zyklon, iar Ihsahn alaturi de Peccatum.
In septembrie 2005, trupa se reuneste pentru un concert in Oslo. In aprilie 2006, anunta ca vor lua parte la Inferno Festival si la Wacken Open Air. In iunie 2007, Emperor iau parte la Hellfest, in Franta.

Stil: black metal/symphonic black metal

Componenta:
Ihsahn (Vegard Sverre Tveitan) - voce, chitara, bass, clape
Samoth (Tomas Haugen) - chitara
Trym Torson (Kai Mosaker) - baterie

Discografie:

In the Nightside Eclipse (1994)
Anthems to the Welkin at Dusk (1997)
IX Equilibrium (1999)
Prometheus: The Discipline of Fire & Demise (2001)
EMPEROR
www.emperorhorde.com
www.myspace.com/emperorhorde