Emperor - In The Nightside Eclipse (cronica de album)

de Marcel Mirea

Emperor - In The Nightside Eclipse (cronica de album)


Emperor este o trupa norvegiana formata in anul 1991 de Ihsahm (Vegard Sverre Tveitan) si Samoth (Tomas Haugen). “In The Nightside Eclipse” se inscrie in categoria albumelor de referinta ale black metalului, alaturi de albume ca “Transilvanian Hunger”, “De Misteriis Dom Sathanas” sau “Frost”.

Este primul album de studio lansat de Emperor si ultimul cu cei doi membrii: Faust (Bald Guldvik Eithun) si Tchort (Terje Vik Schei)! Inca de la lansare, albumul a primit reactii bune din partea publicului, fiind unul dintre cele care promovau genul!

Albumul a fost si inca este vazut ca o inovatie a genului. Ii respecta originile dar in acelasi timp vine si cu ceva nou. Riffurile puternice (ca in piesa “Cosmic Keys To My Creations And Times” sau ca in cunoscuta “I Am The Black Wizards”), blast-beaturile furioase (ca in “The Burning Shadows Of Silence”), basul simplu dar efficient si vocea puternica si intunecata, langa care se gasesc sunetele de orga care au rolul de a crea o atmosfera si mai intunecata decat prin metoda primitiva (ca de exemplu, piesa “Beyond The Great Vast Forest”), si cateva arii simfonice ambientale (ca in “Into The Infinity Of Thoughts”). Acest album reprezinta originea genului Sumphonic Black Metal.

“In The Nightside Eclipse” a fost o inovatie a genului nu numai din punct de vedere musical, dar si conceptual. Emperor sunt printre primele trupe de black metal care au un mesaj occult in versurile lor exprimate nu neaparat intr-un mod satanist! Versurile au menirea de a descrie peisajul naturii salbatice si intunecate din Scandinavia cat si artele oculte ale paganismul traditional pre-crestin. Pe scurt, ce reprezinta versurile defapt, explorarea universului in scopul gasirii originii omului prin trecerea individului din lumea nostra in lumea cealalta, pe partea intunecata, a cunoasterii; intelegerii si inteleptciunii, im momentul eclipsei, unde acesta va gasi iluminarea, devenind un Zeu!

Dupa lansarea albumului, trupa nu a mai putut fii activa live din cauza ca doi membrii au fost arestati. Samoth, cu doi ani inainte a colaborat Varg Vikernes (Burzum) pentru lansarea EP-ului “Aske”, perioada in care cei doi au ars biserica Skjold. Iar Faust, tot cu doi ani inainte a fost protagonistul crimei din Lillehammer si participant la arderea capelei Holmekollen. Se afla langa parcul in care aveau sa fie inaugurate jocurile olimpice de iarna din 1994, loc in care a intrat in contact cu Magne Andreassen (care era homosexual). Andreasen i-a propus lui Faust sa mearga cu el la o plimbare prin padure iar acesta a acceptat. Faust sustine ca in timp ce mergeau prin padure, Andreasen i-a facut avansuri sexuale. L-a injunghiat mortal pe acesta iar dupaaceea l-a lovit in cap ca sa se asigure ca a murit! In ziua urmatoare el, Varg Vikernes si Euronymous(Oystein Aarseth, Mayhem) au incendiat capela Holmenkollen. Samoth si Faust nu au fost gasiti vinovati pana cand Varg nu a fost arestat dupa unciderea lui Euronymous, intamplare care a condos spre aflarea crimelor comise de cei doi. Samoth a iesit din inchisoare dupa 16 luni iar Faust a fost eliberat in 2003.

Lista pieselor:

1.Intro
2.Into The Infinity Of Thoughts
3.The Burning Shadows Of Silence
4.Cosmic Keys To My Creations And Times
5.Beyond The Great Vast Forest
6.Towards The Pantheon
7.The Majesty Of The Nightsky
8.I Am The Black Wizards
9.Inno A Satana

In editia albumului din 1999 au mai fost adaugate doua cover-uri ale pieselor “Blood, Fire, Death” (Bathory) si “Gypsy“ (Mercifull Fate) iar Intro-ul a fost incorporat in piesa “Into The Infinity Of Thoughts”.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook