Cronica Enslaved - Ruun

de Morrison

Cronica Enslaved - Ruun

Pentru toti cei care cauta in acest material acea atmosfera oferita de

versurile

in limbile nordice, sau melodii traditionale despre vikingi, nu va recomand prea mult acest album. Desi in perioada mai veche, Enslaved ne-a oferit cateva dintre cele mai bune materiale viking metal din anii '90, personal ma bucur sa vad trupa progresand in mod natural spre un sound mai complex, fara a pierde din intensitate sau credibilitate.

Predomina in general un sunet trist avand insa si acea amenintare prezenta mereu. De la vocea curata, riff-urile triste, interludiile manierate si sintetizatoare fantomatice, din acest album cuprg parca pe rand picaturi de suferinta. Enslaved nu a trecut peste peisajele inghetate si adierile usoare ale vantului, ci putem spune ca le-au dat un caracter subiectiv.

Cronica Cronica Enslaved - Ruun - Ruun
Enslaved


Dintre piesele care ies in evidenta pe acest album, amintitm piesa care da si titlul acestui material, "Ruun", care incorporeaza perfect toate cele pe care le-am mentionat, "Tides of Chaos" o urmeaza cu aceleasi ingrediente, cu o chitara impresionanta, aratand si o productie de calitate inalta pe acest album.

De asemenea recomand riff-ul de chitara de la "Api-Vat", in timp ce ultima melodie "Heir to the Cosmic Seed" ofera cateva tente progresive foarte placute. Intr-adevar ma impresioneaza la intreaga muzica complexa oferita de trupa norvegiana, chiar in albumele mai vechi, si pasajele atmosferice intense, care te purtau direct in peisajele reci dar frumoase din tara vikingilor.

In anumite pasaje, trecem prin parti vocale aspre de black metal, cu riff-uri de chitara fantastice duse pana la extrem, ajungand apoi la un sunet mai linistit, care sugereaza pacea, istoria, cultura si peisajele de vis. "Ruun" este o calatorie spre necunoscut, iar dupa mai multe ascultari il veti recunoaste ca unul dintre cele mai bune materiale black metal cu tente progresive oferite de Enslaved pana acum.

Cronica Cronica Enslaved - Ruun - Ruun
Enslaved


Nu este album foarte usor de ascultat. Fanii care au urmarit cu interes cariera trupei pana la "Isa" si au fost multumiti, cu siguranta vor aprecia si acest album. In schimb cred ca cei carora nu le-a mai pasat prea mult dupa "Blodhemn", nu vor fi prea incantati de sound-ul oferit de "Ruun".

Acesti muzicieni se vede ca au renuntat sa mai faca muzica black metal traditionala, de aceea acum sunt mai greu de incadrat in anumite categorii. Acest album este de asemenea o buna introducere in muzica Enslaved, pentru cei care nu sunt familiarizati inca. Personal, apreciez si ceea ce au creat in trecut, dar ma bucur ca au ales sa isi dezvolte sunetul si practic sa il imbunatateasca cu aceste noi elemente.

ENSLAVED
www.enslaved.no
www.myspace.com/enslavedmusic

Harry Haller
Nota: 9/10

Tracklist:

1. Entroper
2. Path to Vanir
3. Fusion of Sense and Earth
4. Runn
5. Tides of Chaos
6. Essence
7. Api-Vat
8. Heir to the Cosmic SeedDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook