Cronica Entwine - Painstained

de Morrison

Cronica Entwine - Painstained
Exista o explicatie destul de simpla pentru valul de trupa scandinave care isi consolideaza pozitiile direct pe plan mondial, cel mai bun exemplu fiind evident Nightwish care au ajuns 'stapani' chiar si pe America de Sud. In fine, daca in Norvegia la loc de cinste se afla black metalul, in Finlanda trupele se orienteaza pe partea intunecata si melancolica a lucrurilor. Desigur, cand ai opt luni de intuneric si temperaturi de - 20 de grade, parca nu ai chef sa canti despre cat de frumoasa este viata.

Asa au aparut trupe precum Sentenced, H.I.M. sau Charon, la care se adauga inca o formatie din aceeasi arie si natie, anume Entwine. Pornit in 1995 drept un proiect death metal, ENTWINE au ales o noua abordare stilistica mai exact au luat drumul celor de la Charon, caci asemanarile dintre cele doua formatii finlandeze sunt destul de evidente.2009 marcheaza lansarea unui nou material intitulat Painstained, disc compus exclusiv din sonoritati gothic metal si ocazional ceva influente alternative insa in genere doar pentru a mentine un ritm constant al pieselor si in acelasi timp de a nu deriva in monotonie.

Zece piese bine structurate, cu o doza suficienta de melodic, nu in exces, peste care apare elementul tipic finlandez anume melancolia. Iar in contextul Entwine se potrivesc de minune. Painstained este lipsit de intensitate fiind axat pe cu totul altceva si totusi lipsa de 'metal greu' lasa impresia unui album prea dulceag, prea pop. Aici depinde de gusturi, cel putin in aria muzicala dorita Entwine si-au consolidat foarte bine pozitia.

Nici pe partea tehnica Painstained nu exceleaza, Entwine prefera atmosfera in locul unor abilitati de executie remarcabile. Cat despre compozitia in sine, armoniile nu sunt chiar iesite din comun insa piesele in sine au o structura bine pusa la punct, cu toate elementele specifice unui album de gothic metal.

Pentru amatorii de sonoritati gothice (pastrand totusi catalogarea metal), Painstained este un album placut la auz, melodic si bine compus. Cat despre restul ascultatorilor, cateodata un album ceva mai melodic nu strica.

Nota: 8/10

Gisaz

Tracklist:

Soul Sacrifice
Strife
Dying Moan
Beautifully Confined
Lost in My Denial
Greed of Mankind
Dead by Silence
Hollow
Caught by Desire
Say Goodbye


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook