Prog Power 2009: Regal de progresiv si nu numai

de Buvnitz

Prog Power 2009: Regal de progresiv si nu numai

O cronica a editiei din acest an a festivalului ProgPower, desfasurat in Baarlo, Olanda, poate fi citita mai jos. Printre trupele invitate s-au numarat EVERGREY, ANDROMEDA, MERCENARY si multi altii, astfel ProgPower a devenit un adevarat regal al muzicii de calitate.

Prima zi, 2 Octombrie - ziua suedezilor

Prima zi a festivalului a fost deschisa de formatia olandeza Cirrha Niva. Mai ascultasem Chirra Niva anterior dar nu ma impresionase. Acum insa, cu noul solist, Legrand , formatia suna mult mai bine. Au urcat pe scena fara basistul Daniel Huijben absent datorita unor probleme personale.

Setlistul a inclus toate piesele de pe ultimul album “For Moments Never Done” 2009. Punctele forte ale recitalului au fost: piesa Dreamon (piesa cu o linie foarte melodica) si pasajele solo interpretate de Rob Willemse ( Framed and Running From The Source).

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009Setlist Cirrha Niva @ Progpower Europe 2009

Golan Heights
Dreamon
The Fooling
Running From The Source
Framed
Spring Before Winter
Self-Chosen

Dupa o pauza de 30 de minute a urmat prima fomatie suedeza din cadrul festivalului: Cloudcape. Aflati pentru a doua oara pe scena festivalului de la Baarlo (prima data au cantat aici in 2005) suedezii au facut un show de exceptie. Setlistul cu o durata de 75 de minute a fost echilibrat incluzand piese de pe toate cele trei albume. A fost o placere sa-i urmaresti pe cei cinci in actiune. Vocea clara si puternica a lui Mike Anderson, pasajele de chitara bine integrate, piesele melodioase si interactiunea permanenta cu publicul au scos in evidenta inca o data valoarea formatiei.

Ca si la Cirrha Niva, Cloudscape au suferit recent ceva schimbari de componenta, noii veniti in gasca fiind Hakan Nyander la bass si Fredrik Joakimsson la tobe. Singurul lucru care a deranjat pe parcursul recitalului lor a fost calitatea sunetului. La un moment dat una din boxe a picat de tot. Din fericire aceste momente nu au durat foarte mult.

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009Setlist Cloudscape @ ProgPower Europe 2009

Mind Diary ( Global Drama 2008)
And Then The Rain (Crimson skies 2005)
Take The Balme (Crimson skies 2005)
One Silent Moment ( Global Drama 2008)
As The Light Leads The Way ( Cloudscape 2004)
Static ( Global Drama 2008)
Darkest Legacy ( Global Drama 2008)
Breach In My Sanity (Crimson skies 2005)
Everyday Is Up To You ( Cloudscape 2004)
Cloak & Daggers ( Global Drama 2008)
Eayes Of Jealousy ( Global Drama 2008)
The Last Breath (Crimson skies 2005)
Under Fire ( Cloudscape 2004)

Pentru a treia oara la ProgPower Europe ( 2001, 2003) suedezii de la Andromeda au fost primiti cu multe aplauze, ei fiind si headlinerii primei seri. Si-au inceput recitalul cu doua piese de pe ultimul album „The Immunity Zone” ( Recognizing Fate si Slaves of The Plethora Season) si au continuat cu o parte din titlurile incluse pe DVD-ul din 2007 „PLAYING OFF THE BOARD”. Ma asteptam la mai multa actiune. Tehnic suna bine, au melodie, dar show-ul a fost destul de plictisitor…sau poate eram eu prea obosita.

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009Setlist Andromeda @ ProgPower Europe 2009

Recognizing Fate (2008 - THE IMMUNITY ZONE)
Slaves of the Plethora Season (2008 - THE IMMUNITY ZONE)
Mirages ( 2003 – II = I)
The Cage of Me ( 2006 – CHIMERA)
Arch Angel ( 2004 – FINAL EXTENSION)
Extension of the Wish (2001 - EXTENSION OF THE WISH)
Worst Enemy (2008 - THE IMMUNITY ZONE)
Chameleon Carneval ( 2004 – FINAL EXTENSION)
Inner Circle ( 2006 – CHIMERA)
My Star (2008 - THE IMMUNITY ZONE)
Eclipse ( 2004 – FINAL EXTENSION)
In The Deepest Of Waters ( 2004 – FINAL EXTENSION)
Encyclopedia ( 2003 – II = I)
Periscope ( 2006 – CHIMERA)
The Words Unspoken (2001 - EXTENSION OF THE WISH)

Ziua a doua, Octombrie 3 – progressive metal , black si gothic

A inceput mult prea devreme! ( Adica pe la 13.30) . Dupa o noapte nedormita si oboseala acumulata pe drum ne-a fost practic imposibil sa ajungem in timp la festival pentru a vedea Akphaezia formatie care am auzit ca facut o impresie foarte buna. Nu pot decat sa cred ce am auzit. Australia a fost din nou prezenta la Festival. Daca anul trecut am facut cunostinta cu Alarum, anul acesta le-a venit randul celor de la Chaos Divine.

Muzica lor este complexa, o combinatie de Dream Theater, Opeth, Arch Enemy, Tool, Scar Symetry, Meshuggah si Soilwork. Anul trecut au scos primul lor album, Avalon, album ce a intrat in topuri castigand 2008 West Australian Music Award , categia Heavy Rock/Metal cu piesa ‘Refuse The Sickness’. Setlistul a acoperit practic intrebul lor album, piesele de rezistenta fiind in opinia mea Refuse The Sickness, Cages si Narcosis.

Apoi au urcat pe scena polonezii de la Vanity. Nu stiam nimic despre ei inainte de Progpower. Nici acum nu stiu prea multe, decat ca sunt tineri si foarte talentati.

Vanity au intrat pe scena foarte discret, au cantat bine, au vorbit putin si au plecat in aplauzele publicului. Este foarte greu sa definesti muzica lor, e un fel de progressive death metal, foarte tehnic, cu ruperi de ritm si pasaje melodioase. Pe undeva mi-au adus aminte de Cynic atunci cand au scos Focus. Din cate am putut sa inteleg au cantat Snakes Dream, House of Flies, Kozel, Caterine si inca cateva piese fara nume. (nu au inca un album ci doar un demo scos anul trecut). Video de la recitalul lor nu exista nici pe youtube pentru ca lumea era prea prinsa de muzica ca sa mai aiba timp de filmat sau de facut poze.

Dupa o pauza de masa de aproximativ o ora ne-am intors cu totii in sala pentru cei de la Seventh Wonder ( Suedia). Formatia compusa din Andreas Blomqvist – bass, Johan Liefvendahl – chitara, Tommy Karevik – voce, Andreas "Kyrt" Sderin – clape si Johnny Sandin – baterie a avut un recital de aproximativ o ora , timp in care au cantat piese de pe ultimele doua albume. Nu are sens sa va povestesc prea multe despre cum a fost. Puteti singuri sa trageti concluzia urmarind inregistrarile de mai jos.

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009Setlist Seventh Wonder @ ProgPower Europe 2009

Intro – A New Beginning (2008 Mercy Falls)
Unbreakable (2008 Mercy Falls)
Welcome To Mercy Fall (2008 Mercy Falls)
Taint The Sky (2006 Waiting in the Wings)
Tears for a Sun (2008 Mercy Falls)
Not An Angel (2006 Waiting in the Wings)
Walking Tall (2006 Waiting in the Wings)
Hide And Seek (2008 Mercy Falls)
The Edge Of My Blade (2006 Waiting in the Wings)

NehemaH ( Spania) pentru mine au fost cea de a doua surpriza placuta a festivalului. Aflati deja la cel de-al patrulea album – A new Constelation (2009), Pablo Egido (voce), Miguel Palazn, (chitara), Roberto Marco (chitara) Paco Porcel (Bass) si Enrique Perez "Fabique" (baterie) canta un soi de progressive metal cu elemente de death, black si gotic. Unii au fost foarte incantati de combinatiile de stiluri altii au dat din coate.

Ziua a doua a fost incheiata de MERCENARY (Danemarca) care au ajuns pe scena cu cca 30 de minute intarziere. Sunetul a fost foarte tare si prost, apraope nu se intelegea nimic. Cum nu aveam nimic de protectie pentru urechi am plecat imediat dupa prima piesa.

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009


Ziua a treia, Octombrie 4 –improvizatii muzicale

In ultima zi de festival am reusit sa ajungem si noi la timp. La 13.30 eram deja in sala asteptand cu nerabdare primele doua formatii ale zilei : Knight Area (Olanda) care au cantat un set de piese de pe ultimul lor album Realm of Shadows – 2009 si Prospect din Slovenia.


Dupa acestia au urmat Enochian Theory (se pronunta E-KNOW-KEY-AN), din UK, aflati la primul lor concert in afara tarii. La fel ca si Riverside, Enochian Theory canta un progressive metal cu aranjamente sofisticate, compozitii subtile si melodii elegante . Fiecare nota in muzica lor este gandita si are locul sau in contextual muzicii Enochian Theory. Pe alocuri se simt influientele unor formatii ca Marillion sau IQ , ce dau o nota sensibila compozitiilor. Setlistul a acoperit tot albumul Evolution: Creatio Ex Nihilio.

Setlist Enochian Theory @ Progpower Europe 2009

Every Ending Has A Beginning...
Tedium (i)
The Dimensionless Monologue (ii)
T.D.M (iii)
At Great Odds With...
Apathia
Triumvirate
Movement
After The Movement
Waves Of Ascension
The Fire Around The Lotus
The Living Continuum
A Monument To The Death Of An Idea

Dupa pauza organizatorii ne-au pregatit o surpriza! EVERGREY au venit pe scena pentru a canta fanilor adunati la Baarlo un excelent set acustic.

Cu o mica intarziere au intrat apoi pe scena si cei de la Dreamtone & Iris Mavraki's Neverland ( Grecia/ Turcia). Au sunat bine si publicul a fost incantat. Piese de rezistenta Mankind is a Lie si This Voice Inside.

Poze Poze ProgPower Europe 2009 - Progpower 2009


Setlist Neverland @ Progpower Europe 2009

Promised Land
Reversing Time
Mankind is a Lie
To Lose the Sun
Everlasting Tranquility
Snowfall
This voice inside
Shooting star
World Beyond These
•Black Water

Hacride (Franta) sunt in turneu de promovare a ultimului lor album Lazarus. Muzica lor este ciudata, putand fi catalogata ca un amestec de death metal cu progresive.

Festivalul a fost incheiat printr-un show de exceptie a celor de la Evergrey.

In concluzie ProgPower Europe 2009 a fost un festival reusit. Ca in fiecare an am avut ocazia de a asculta cateva nume noi, de a sta de vorba cu fanii de progressive metal din alte tari si de a ma intalni cu prieteni vechi. Sederea la castel a fost ca o minivacanta la tara.

Iekeliene

Poze ProgPower Europe 2009
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: