Falkenbach: Heralding - The Fireblade

de Warg

Falkenbach: Heralding - The Fireblade

Mai jos va prezentam un articol adaugat de Warg cu ajutorul tool-ului de Citizen Journalism oferit gratuit de METALHEAD. Scrie si tu !

FALKENBACH, proiectul lui Vratyas Vakyas (Markus Tummers) este poate unul din cele mai importante grupuri din zona black/viking metal. Petrecand mare parte a copilariei in Islanda, Vratyas a fost fascinat de mitologia nordica, aceasta devenind principala sursa de inspiratie pentru muzica pe care o produce cu Falkenbach. El este singurul membru permanent al trupei si de asemenea singurul compozitor pentru absolut toate cantecele.

Heralding - The Fireblade este reinregistrarea a ceea ce trebuia sa fie albumul de debut Falkenbach, programat sa apara in 1995, dar din cauza unor probleme de ordin tehnic a fost amanat, vazand lumina zilei zece ani mai tarziu. Al patrulea si ultimul album Falkenbach in acest moment, albumul este un mix de vechi si noi compozitii, fiind de altfel si singurul produs care are titlul in limba engleza, precedentele 3 albume avand titluri in norvegiana veche.

Heathen Foray, piesa care da semnalul de deschidere a ostilitatilor muzicale este o reinregistrare a unei compozitii de pe albumul din 1998, ...Magni Blandinn Ok Megintiri, diferenta intre cele doua versiuni fiind ca pe versiunea din 2005 partea vocala este mult mai puternica. Piesa debuteaza intr-un mod clasic pentru Falkenbach, avand un scurt intro cu zgomote de valuri, care fac loc in scurt timp chitarii si clapelor. Poate Vrayas nu este cel mai mare vocalist in viata, dar se achita de acest job intr-un mod mai mult decat decent dand o noua viata acestei piese, una din cele mai cunoscute compozitii Falkenbach. Tempo-ul este mediu, intrerupt de un scurt intermezzo, reluat apoi si cu mai multa convingere pe parcursul celor 7 minute ale piesei.

Albumul continua cu ...of Forests Unknown..., o compozitie mult mai rapida decat precedenta, batand inspre black metalul clasic. Tempo-ul este rapid inca de la inceput, fiind mentinut pe tot parcursul melodiei, fiind insa intrerupt spre final de portiuni mai lente, puse special pentru a scoate in evidenta rapiditatea restului. Partea vocala este cat se poate de clasica pentru black metal, urletele lui Vratyas fiind extrem de convingatoare.

Dupa portia de rapiditate servita anterior, ritmul scade cu Havamal, o piesa foarte bombastica si cantata clean, chiar melodios. Inceputul si finalul sunt interpretate la chitara acustica, iar versurile sunt luate din vechiul poem nordic cu acelasi nume, datand din secolul XIII.

Roman Land reia tempo-ul black metal de pe ... of Forests Unknown..., ritmul fiind intrerupt de scurte pasaje recitate, cam ce am spus si despre Forests fiind valabil si in cazul acestei compozitii.

Heralder iarasi schimba tempo-ul albumului fiind mai lenta decat precedenta, dar avand in comun cu aceasta aceleasi intreruperi de ritm pentru a lasa loc pasajelor recitate, aditional pe langa acesta fiind aparitia pasajelor proeminente cu instrumente traditionale, putand aduce aminte de Finntroll. Per ansamblu piesa este foarte placuta si cu siguranta una din piesele de rezistenta ale albumului.

Laeknishendr este si ea o reinregistrare a unei piese mai vechi, de data asta de pe primul album din 1996, si este una din cele mai variate piese ale albumului pasajele rapide lasand loc celor lente, fiind ca un rezumat a tot ce are de oferit Falkenbach pe acest album. Ca si Hávamál, versurile sunt luate direct din mitologia nordica, de data aceasta sursa de inspiratie fiind poemul "Sigrdrifumal", poem care a inspirat si pe Richard Wagner in "Siegfried".

Walkiesjar are un intro neobisnuit de lung fata de lungimea piesei, dupa primul minut insa piesa accelereaza ritmul, fiind foarte aproape de ceea ce se poate numi "battle song". O compozitie destul de neobisnuita pentru Falkenbach, dar nu neplacuta urechii.

Skirnir este ultima piesa oficiala de pe album si reprezinta un final potrivit pentru acest album. Piesa nu are niciun fel de intro, actiunea incepand de la secunda 1 si purtandu-ne din nou ca o recapitulare prin toate elementele definitorii ale acestui album. Vratyas alterneaza pasajele cantate in stil black metal cu cele de clean singing, si ca o noutate pentru Falkenbach auzim in premiera si o voce feminina.

Gjallar este un bonus pentru versiunea digipak a albumului si de asemenea este o reinregistrare a unei piese de pe un demo al trupei. Gjallarhorn este in mitologia nordica hornul cu care Heimdall va anunta Ragnarok, echivalentul nordic al Armageddonului. Piesa este un instrumental de 8 minute absolut fantastic, riffurile heavy imbinandu-se perfect cu solo-urile de chitara, creand una din cele mai impunatoare piese ale trupei.

Per ansamblu albumul este o calatorie muzicala in mitologia nordica, pusa pe note de Vratyas. Genul acesta de muzica poate nu este cel mai popular sau usor digerabil, dar cineva este curios despre acest curent muzical, Heralding The Fireblade poate fi un punct de plecare in aceasta zona muzicala.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: