Biografie FinntrollFinntroll

Genuri muzicale:
Folk metalBlackViking

Trupe similare:
Bucovina  Negura Bunget  Cradle of Filth  Venom  Dimmu Borgir  Behemoth  Immortal

Trupa de folk metal Finntroll s-a infiintat in Finlanda in anul 1997. Cu versuri in limba suedeza, limba ale carei sonoritati li se pare membrilor trupei ca se potrivesc mai bine cu temele abordate, inspirate din folclorul national finlandez si din cartea lui Tolkien, Lord Of The Rings, Finntroll imbina black metalul cu humppa, un gen de muzica/dans popular finlandez.
Fondatorii trupei au fost Teemu "Somnium" Raimoranta, chitaristul de la Impaled Nazarene si Jan "Katla" Jamsen. Primul demo Finntroll, intitulat "Rivfader", a fost inregistrat in 1998. Dupa aparitia acestuia, Samu Ruotsalainen (de la Barathrum, Shape of Despair si Rapture), Samuli Ponsimaa, Henri Sorvali (de la Moonsorrow) and Sami Uusitalo s-au alaturat formatiei.
Albumul de debut, "Midnattens Widunder" ("The Monstrosity of Midnight") apare in 1999. Este urmat doi ani mai tarziu de "Jaktens Tid" ("The time of the Hunt"). Materialul atrage atentia celor de la Century Media, care incep sa promoveze intens trupa.
Dupa aparitia acestui album, vocalul Jamsen este nevoit sa se retraga din pricina unei tumori pe corzile vocale. Totusi, acesta inregistreaza alaturi de Finntroll inca un material, este vorba despre "Visor om Slutet" ("Songs about the End"). Partea vocala este impartita intre Jamsen si Tapio Wilska, noul solist.
La scurt timp dupa lansarea celui de-al treilea album de studio, chitaristul Raimoranta moare cazand dupa un pod. Trupa declara ca moartea sa a fost un accident, totusi apropiatii chitaristului spun ca acesta de fapt s-a sinucis. Finntroll pleaca intr-un turneu european impreuna cu Katatonia, angajandu-l pe Mikael Karlbom in locul lui Raimoranta.
"Nattfodd" ("Nightborn") apare in 2004. In ianuarie 2006, solistul Tapio Wilska este concediat. Intr-un comunicat oficial, acesta spune ca nu doreste sa dezvaluie adevaratul motiv al concedierii sale.
In martie 2007 apare albumul "Ur Jordens Djup" ("From the Depths of the Earth"), cel mai recent material Finntroll.

Stil: folk/viking metal
 

Componenta:
Mathias "Vreth" Lillmans voce
Samuli "Skrymer" Ponsimaa chitara
Mikael "Routa" Karlbom chitara
Sami "Tundra" Uusitalo bass
Samu "Beast Dominator" Ruotsalainen baterie
Henri "Trollhorn" Sorvali clape

Discografie:
Midnattens Widunder (1999)
Jaktens Tid (2001)
Visor om Slutet (2003)
Nattfodd (2004)
Ur Jordens Djup (2007)
FINNTROLL
www.finntroll.net
www.myspace.com/officialfinntroll