Concert Finntroll, TYR si Skalmold la Silver Church: Viking Metal-ul e-n sangele nostru!

de Ana-Maria Gavrila

Concert Finntroll, TYR si Skalmold la Silver Church: Viking Metal-ul e-n sangele nostru!


„The Trolls are coming!” a fost „deviza” show-ului Finntroll, TYR si Skalmold de duminica, 15 Septembrie, din Silver Church Club. Troli au fost destui si in randul celor din public, unii veniti devreme chiar, hotarati sa isi ia portia de Viking / Folk Metal promisa cat mai aproape de scena.

Undeva in jurul orei 19 au inceput sa isi faca aparitia si au continuat sa iasa care de prin te miri ce vagauni, ca doar sunt creaturile noptii! Nu cautau sa devoreze cine stie ce carne de om, ci pur si simplu sa bea o bere rece inainte de concert. Un grup de bulgari isi facuse deja „tabara” in fata scenei, asezati pe jos si nebagandu-i in seama pe ceilalti. Ma intrebam inca de pe acum unde si-au ascuns steagul.

Primii pe scena au fost cei de la Skalmold – mult mai diferiti fata de ce ascultasem si ce impresie imi facusem despre albumul lor. M-am gandit initial ca lumea avea pur si simplu dor de concert, de unde si atmosfera din Silver Church: strigate si muuult mult circle-pit. Dar nu – islandezii aveau pur si simplu chef de cantat. Au facut un scurt exercitiu de memorie, intrebandu-ne cati am auzit de albumul lor „Born Loka”. Am avut, ce-i drept, ceva emotii insa sonorizarea a fost excelenta.

Poze Concert Finntroll, Tyr, Skalmold in septembrie la Silver Church din Bucuresti (User Foto) - Skalmold

„Fenrisulfur”, „Gleipnir” si „Kvaning”, daca imi amintesc bine, si inca alte cateva, insa show-ul islandezilor mi s-a parut mult prea scurt.

Odata cu TYR, lucrurile s-au mai potolit – sau cel putin lumea nu mai era asa voioasa. TYR au lansat saptamana aceasta noul lor album „Valkyrja”, pe care l-au mentionat de cate ori au avut ocazia, cu usor umor deja – a doua-treia oara.

Poze Concert Finntroll, Tyr, Skalmold in septembrie la Silver Church din Bucuresti (User Foto) - TYR

Sa nu ma intelegeti gresit: au interpretat impecabil, iar setlist-ul a fost pe gustul meu si – cred – al celor prezenti. Au fost destul de statici pe scena, cu un „Hold the Heathen Hammer High” aproape robotic, in contrast cu „luptele” care se dadeau in fata scenei. Aveam inca in minte atmosfera din timpul concertului Skalmold, mai mult decat atat – m-as fi asteptat ca atitudinea islandezilor sa fie cea usor distanta.

Setlist TYR:

Hold the Heathen Hammer High

Blood of Heroes

Trondur I Gotu

Mare of My Night

Sinklars Visa

Another Fallen Brother

By the Sword in My Hand

Shadow of the Swastika

„Blodsvept over Bucharest!”

Am incheiat seara cu finlandezii de la Finntroll. Marturisesc ca abia asteptam sa ii vad costumati pe scena – noul look-tematic al albumului „Blodsvept” ilustreaza aproape perfect ideea de Troli pusi pe glume – unii cu instrumente desigur. As fi putut jura ca la un moment dat unuia dintre membri trupei ii vor cadea urechile pe scena. Poate data viitoare…

Poze Concert Finntroll, Tyr, Skalmold in septembrie la Silver Church din Bucuresti (User Foto) - Finntroll

N-a mai existat nici un frau, multimea a innebunit pur si simplu! Cei din primul rand, din fata scenei, erau pur si simplu asaltati de „valurile” propagate de circle-pit-ul incropit la cativa metri de ei.

Acesta da inceput de toamna: sa vina concertele! Ma uitam chiar pana in spate de tot: mainile erau ridicate si se striga. Chiar si Vreth i-a intrebat - cred - la un moment dat parandu-i-se ca in spate nu ar fi activitate, daca se plictisesc si vor sa plece acasa.

Poze Concert Finntroll, Tyr, Skalmold in septembrie la Silver Church din Bucuresti (User Foto) - Finntroll

A urmat si clasicul episod cu steagul: da – au aparut doua steaguri pe scena, da – solistul a confundat care al cui este si s-a scuzat pentru chiulul repetat de la ora de geografie, spre amuzamentul colegilor sai si da – bulgarii au fost pasnici, adica circle-pit-rulz-pasnici.

Este probabil prima data cand nu ma deranjeaza tot acel fum la un concert intr-un spatiu inchis: s-a potrivit perfect cu show-ul finlandezilor, invaluindu-i si facandu-i sa apara si mai mult in elementul lor. Mi-a placut ca – fata de unele concerte de pana acum din turneu – au pastrat pentru final „Trollhammaren”! Nu cred ca gresesc daca spun ca a fost cea mai asteptata piesa a serii.

Cine a avut rabdare a putut sta si la Meet&Greet cu trupele: cei de la TYR au fost mai mult decat dornici sa dea autografe si sa stea la poze cu fanii lor, cred ca i-am vazut la standul de merchandise chiar inainte de finalul concertului Finntroll.

A fost un eveniment reusit, unde lumea s-a simtit foarte bine – trolii au ridicat la propriu tot praful din Silver! A mai ramas, sper, si pentru concertele ce vor urma.

Poze Concert Finntroll, Tyr, Skalmold in septembrie la Silver Church din Bucuresti (User Foto) - Finntroll

Setlist FINNTROLL:

Blodsvept

Solsagan

Mordminnen

Ett folk forbannat

Drap

Slaget vid blodsalv

En maktig har

Intro

Svartberg

Nar Jattar Marschera

Under bergets rot

Nedgang

Skovlarens dod

Skogsdotter

Haxbrygd

Jaktens tid

Encore:

Nattfodd

TrollhammarenDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook