Cronica Finntroll - Ur Jordens Djup

de Morrison

Cronica Finntroll - Ur Jordens Djup
Dupa trei ani de la aparitia lui Nattfodd, Finntroll se intorc cu un altfel de album. Finlandezii renunta aproape complet la humppa metal, din care au mai ramas doar cateva mici fragmente in unele piese si se indreapta intr-un ritm alert sa ingroase randurile trupelor razboinice de viking metal.

Pe multi ii nemultumeste aceasta schimbare, fiind de parere ca tocmai humppa si folk metalul sunt definitorii pentru Finntroll. Mie mi se pare o evolutie interesanta, cu toate ca apreciam destul de mult si materialele precedente. Ur Jordens Djup" nu este un album pe care sa il asculti (doar) for fun, la betie, ci o demostratie ca Finntroll pot canta si altceva, pot veni cu niste riffuri si screamuri neasteptat de grele, si cu o atmosfera nu cu mult departe de cea din albumele Moonsorrow.

Cronica Cronica Finntroll - Ur Jordens Djup
Finntroll

Cea mai memorabila de pe album este fara dubii Korpens saga", in binecunoscutul stil prestat de finlandezii, alerta si melodica prin soundul clapelor, o piesa foarte reusita, in care nu este foarte evidenta schimbarea stilului existenta pe albumul din 2007.

Aceasta este insa foarte evidenta in track-uri precum Ur Djupet" sau Slagbrder", prima o adevarata capodopera viking metal, cu putine si subtile elemente folk, cu un screaming extraordinar din partea noului vocal Mathias Lillmans a.k.a. "Vreth", care in 2006 l-a inlocuit pe Tapio Wilska. Ur Djupet" este cred preferata mea de pe acest album.

Unele riff-uri si pasaje amintesc de Moonsorrow, chiar daca nu reusesc sa atinga profunzimea acelora, si nici sa creeze o atmosfera la fel de intunecata si densa precum cealalta trupa a claparului Henri Sorvali a.k.a. "Trollhorn", sunt totusi impresionante.

Sang" este iarasi o piesa care imi place foarte mult, urmandu-i unui intro care are rolul de a crea oarecare tensiune in asteptarea primelor riffuri. Clapele sunt folosite din belsug, completand foarte bine rapiditatea chitarilor si vocea harsh a lui Vreth.

Cronica Cronica Finntroll - Ur Jordens Djup
Finntroll

Humppa a supravietuit totusi indelungul celor trei ani de la ultimul album Finntroll, si ramasitele ei sunt prezente la inceputul En Mktig Har". Este o prezenta extrem de discreta totusi, si in definitiv nu prea reusesc sa imi imaginez cum ar fi sunat vocea lui Vreth pe un album mai saltaret". In piesa acesta sunt folosite si cateva instrumente folclorice, pe care nu le pot identifica exact, care aduc un plus liniei melodice aspre.

Kvallning" se vrea un fel de outro, este o melodie lunga si acustica, in intregime folk, incheindu-se cu un cantec intonat in stilul trollilor beti, un cantecel haotic, de parca Finntroll s-ar fi temut sa nu fie prea luati prea tare in serios dupa un astfel de album, mai greu" decat topaielile haioase cu care isi obisnuisera ascultatorii. Destul de divers, concentrat dar in niciun caz greu de digerat.

FINNTROLL
www.finntroll.net
www.myspace.com/officialfinntroll

Cristina
Nota: 8.5/10


Tracklist:

1.Gryning (Dawn)
2.Sang (Song)
3.Korpens Saga (Raven's Saga)
4.Nedgang (Downfall)
5.Ur Djupet (Out of the Depths)
6.Slagbroder (War Brothers)
7.En Maktig Har (A Mighty Horde)
8.Ormhaxan (The Serpent Witch)
9.Maktens Spira (Scepter of Might)
10.Under Tva Runor (Under Two Runes)
11.Kvallning (Dusk)Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: