Full-length, Avantgarde Music
May 30th, 2008
1. Dark 3.11 11:04
2. Dark 3.12 10:40
3. Dark 3.13 11:48
4. Dark 3.14 11:01
5. Dark 3.15 03:34
6. Dark 3.16 14:09
7. Dark 3.17 16:58
Total playing time 01:19:14
Genres: Ambient Black / Dark Metal
Lyrical theme: Space
Origin Switzerland (Bern)
Current line-upWroth (Tobias Mockl) - Guitar, Vocals (Paysage d'Hiver)
Zorgh - Bass, Vocals
Zhaaral - Guitar, Vocals
Intarziat putin, fata de data initiala la care se estima lansarea, adica sfarsitul anului 2007, Darkspace III era unul dintre albumele de mare interes, pe care le asteptam cu infrigurare. Iar asteptarea mi-a fost rasplatita la superlativ. Practic, este un material la care nu concepeam absolut deloc vreo sincopa, vreo iesire in decor, un esec cu alte cuvinte.
Nu am in intentie (probabil deocamdata) sa trec in revista albumul piesa cu piesa. Iar poate nici sa fac o comparatie cu celelalte doua materiale, privindu-le oricum subiectiv ca pe doua episoade distincte, fiecare cu valoarea-i superioara intrinseca, chiar daca exista elemente comune.
Si sigur, cand discutam despre elementele comune, am in vedere aparentul haos agresiv si rece caracteristic, insotit aproape in permanenta de ambientalul spatial, ce e specific acestei trupe. Din care rasar pasaje cu riff-uri glaciale, distincte si penetrante, sfidand parca amalgamul ambiental din spate, cladit pe sound-ul de synth-uri si keyboard-uri, familiare (oare de ce?

) de la Paysage d'Hiver. Raceala, raceala, raceala... acolo hibernala, in acest caz, mult mai profunda, atemporala si spatiala (cosmica, in acest sens).
Si daca veni vorba, contributia lui Wroth aka Wintherr (din Pd'H) e mai mult decat marcanta, desi ceilalti doi nu sunt degeaba pe langa el...
Iar daca nu era deja evident, albumul are 10/10.
Myspace, unde veti gasi un medley. Nu recomand, in cazul nici unui album auditia pe myspace, totusi, distingand oarecum o calitate mai slaba, in plus nu ai cum sa-ti faci o idee din piese rupte din 'context'
Official SiteMetal-archives