2001 A Space Odyssey
A Clockwork Orange
Ran
Nosferatu
Stalker
Primele doua sunt regizate de Stanley Kubrick. 2001 A Space Odyssey este dupa parerea mea cel mai bun film facut vreodata, o incantare viuzala si auditiva. A Clockwork Orange este un o satira cu greutate la adresa societatii si nu cred ca si-a pierdut din inteles nici acum dupa mai bine de 30 de ani de la lansare.
Ran - Akira Kurosawa . Adica nenea acela care a facut Seven Samurai (este si un anime din cate stiu eu, dar nu bag mana-n foc) si dupa care s-au inspirat filmele western gen "The Magnificent Seven" si altele. Personajele sunt foarte bine conturate si defapt acestea sunt, dupa parerea mea, atractia principala a filmului. Totusi Ran mi-a placut mai mult din punct de vedere artistic si dramatic. Costumele si muzica se imbina perfect iar filmul este plin de secvente memorabile.
Nosferatu - F.W. Murnau. Dupa parerea mea primul film horror din istorie si apogeul cinematografiei germane. E un film grozav, de vazut noaptea cu becul stins

Iar ca tot vorbim de cinematografie germana, recomand si The Cabinet of Dr. Caligari.
Stalker - Andrei Tarkovsky. Din nou, un film lung si artistic. De asemenea este si un film cu o actiunea foarte lenta, asa ca daca doriti actiune sa va orientati spre altceva. Recomand si cartea scrisa de fratii Strugatsky.