Author Topic: Top 100 Guitar Solos  (Read 8621 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Matraguna

• General
  • *
Re: Top 100 Guitar Solos
« Reply #50 on: April 23, 2009, 03:45:28 pm »
Tehnicitatea de dragul tehnicitatii are un tot sensul din lume.

In primul rand - si nu stiu daca ma crezi pe cuvant, dar iti garantez ca - exista oameni pentru care tehnicitatea de dragul tehnicitatii chiar e o categorie estetica. The Good, the Bad and the Technical, ca sa zic asa. Exista o placere aparte in a asculta obstacole muzicale depasite cu eleganta, precizie etc. Sigur, asta e doar o mica parte din ascultatul muzicii - dar e o parte, cel putin pentru unii. Asta referindu-ma la ce inteleg oamenii de obicei prin tehnicitate, si anume "multe note, cantate repede".

Tehnicitate in sensul larg (ergo, in sensul "adevarat") al cuvantului inseamna totul de la cat de repede plimbi dejtu, pana la cat de lent esti in stare sa plimbi dejtu, cu opriri importante in haltele tehnicii articularii, tehnicii compozitionale, ale aranjamentelor / orchestratiei si alte cateva, la fel de importante. Tehnicitatea simtului ritmic si auzul sunt alte aspecte. Adica tot ce tine de exteriorizarea ideilor prin intermediul instrumentului - sau macar, tota sarea si piperul. Ceea ce-mi aminteste ca:

In al doilea rand, multi ar fi uimiti cate idei delicioase iti vin prin studiul tehnicii "pure". Asta pentru ca nu exista tehnica pura, n-ai cum s-o separi de semnificatie. Totul inseamna ceva, oricat de sec pare unora. Incerci sa separi tehnica de semnificatie, cantand chestii seci si imediat simtul tau artistic se revolta. Astfel, inainte sa-ti dai seama ce si cum ai facut, exercitiul "sec" pe care il repetai se modifica dramatic, pana cand ajunge sa sune foarte multumitor si e numai bun de pus intr-o piesa - dar problemele tehnice sunt aceleasi, daca n-au crescut. In acelasi fel, multe idei se nasc din greseli pe care le faci incercand sa canti chestii prea dificile pentru nivelul tau (incercand sa cresti, adica).

Iar faza cu "solo-urile sunt depasite" mi se pare foarte stranie. Asta ar inseamna ca 90% din muzica instrumentala sa fie depasita. Sau am inteles eu gresit ce intelegi tu prin solo-uri (mai ales alea depasite), situatie in care m-as bucura sa ma lamuresti.

Cat despre topul ala, ce dracu sa zic? Locul 26: Kurt Cobain... Of... Cateodata nu mi-e usor sa-mi mentin nadejdea in umanitate...

Buba nu e ce considera unii sau altii placere estetica, chestie care tine exclusiv de alegerea personala (care la randul ei tine de ... etc) ci faptul de a diferentia "obstacolul tehnic" de cel "muzical" : nici tu nu faci diferenta. cand un chitarist f tehnic depaseste ceva prin asta (adica prin dejte) o face, logic si simplu, TEHNIC.
Iarasi, buba nu e faptul ca in efortul de a-si stapani instrumentul la perfectie muzicianul x are idei pe cand sufera cu dejtu pa coarda, le poate avea asa, sau in x+n feluri. Cand un ghitarist (sau orice alt muzician) depaseste un obstacol muzical o face prin efort creativ, nu de muschi la degete, antrenament. Evident ca idei vin incercand sa ti dezvolti manareala cu instrumentul, dar IDEI, care sunt apreciate ca "scantei" de, mai mult sau mai putin, geniu. Deci tehnicul e suport, ideea e exponatu ;)

In fond chestiunea e sursa valorii piesei muzicale: prilej de acrobatie sau etalare de idei?, ca sa zic asa... pana la urma, apreciezi o pictura ca e detaliat lucrata si fidela cu modelul? sau faptul ca sparge tipare, aduce viziuni, recreeaza relatii etc ?

90% din muzica instrumentala e solo de ghitara pe piesa metal??? trebuie sa meditez profund la asta :)). clar, nu sunt de acord. si cred ca e limpede ...

Eram expediat mai sus cum ca soloul tine de orchestratie: atunci eu zic ca refrenul poeziei tine de...limba in care e scrisa;) cand ma refer la soloul de ghitara ca fiind cliseu si element super intors si chinuit in metal ma refer fix la cum apare el in istoria de ? ani a genului (subgenului ...)

Matraguna, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline animaloo

• General de Brigada
  • *
« Reply #51 on: April 23, 2009, 03:59:46 pm »
El putea sa se mentina la acelasi nivel pe scena fara sa puna mana pe chitara in timpul liber.

culmea, si io is la acelasi nivel cu bassu desi ma joc cu el din joi in paste
plm

METALHEAD Forum

« Reply #51 on: April 23, 2009, 03:59:46 pm »

Offline Tudosie

• Capitan
  • *
« Reply #52 on: April 25, 2009, 05:16:35 pm »
90% din muzica instrumentala e solo de ghitara pe piesa metal??? trebuie sa meditez profund la asta :)). clar, nu sunt de acord. si cred ca e limpede ...

N-am fost suficient de clar. Voiam sa spun ca 90% din muzica instrumentala sunt solo-uri de vreun fel - nu neaparat metal si nu neaparat chitara. In rest, sa stii ca si eu ziceam ca accentul se pune pe misterioasa "creativitate" iar muschii ar trebui sa se supuna, cuminti. Am aflat ca cele doua se sprijina aproape in egala masura si ca diferenta dintre ele e foarte alunecoasa. Atata tot sa supui totul (indiferent cum s-a nascut) la testul final, Judecata de Apoi: testul urecheo-matului.
Tudosie, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline alexmacedon

• Capitan
  • *
  • sit down get fat do nothing go nowhere...just be
« Reply #53 on: April 29, 2009, 12:01:12 pm »
bad boy boogie ac dc ;) ;) ;) ;)
alexmacedon, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline Neras

• Witchfinder General
  • Locotenent
  • *
« Reply #54 on: May 15, 2009, 01:28:01 am »
Pentru mine cel mai legendar solo (nu ca si viteza,exactitate sau altele,ci cum suna) e din Black Sabbath - Paranoid
Iar pe locul 2 vine Motorhead - Ace of Spades (e foarte scurt,dar misto)
Locul 3 e pentru Iron Maiden - The Trooper (e marfa in general)
Locul 4 nu bag mana-n foc sa zic ca merita Manowar - The Gods Made Heavy Metal

Criticati ca nu ma supar,dar astea mi-au placut mie cel mai mult :)
Unfortunately,stupidity is relentless...

Offline osiris9307

• Sergent
  • *
« Reply #55 on: May 19, 2009, 06:49:45 pm »
de acord cu Paranoid:)
osiris9307, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline Insight

• Maior
  • *
  • Invocation
    • Metalheads Against Racism
« Reply #56 on: June 04, 2009, 04:07:47 pm »
solo-uri favorite :
Nevermore - Enemies Of Reality
Jason Becker - Altitudes
Marty Friedman - Jewel
Omnium Gatherum - A shadowkey
Yearning - Sphere Of Disgust
Norther - Death unlimited
What is real?

Offline Ciprian

• General
  • *
  • Neural Correlates of Hate!
    • Spectral
« Reply #57 on: June 15, 2009, 09:36:31 am »
solo-uri favorite :
Nevermore - Enemies Of Reality
Jason Becker - Altitudes
Marty Friedman - Jewel
Omnium Gatherum - A shadowkey
Yearning - Sphere Of Disgust
Norther - Death unlimited

prima lista cu solo-uri care-mi plac si mie. mai ales cele de la Nevermore, Marty si Jason  ;D

Offline sorinrock

• Sergent
  • *
« Reply #58 on: July 16, 2009, 01:18:51 am »
Testament - Return to serenity, il ascult de sute de ori.
sorinrock, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline thothscoffin

• Sergent
  • *
« Reply #59 on: August 13, 2009, 10:06:22 pm »
Nu înţeleg de ce solourile lui Ritchie Blackmore din "Child in time", "Stargazer" sau "Burn" nu apar în top. Omul ăsta e în aceeaşi ligă cu Hendrix. Restul sunt la ani lumină de ei.

Aaa...Rory Gallagher, Steven Wilson sau Mikael Åkerfeldt nu au nici măcar unul în acest top ridicol. Fail.
These rivers of suggestion are driving me away.

Offline rebelfire

• Sergent
  • *
« Reply #60 on: September 20, 2009, 11:45:03 pm »
Nu înţeleg de ce solourile lui Ritchie Blackmore din "Child in time", "Stargazer" sau "Burn" nu apar în top. Omul ăsta e în aceeaşi ligă cu Hendrix. Restul sunt la ani lumină de ei.

Aaa...Rory Gallagher, Steven Wilson sau Mikael Åkerfeldt nu au nici măcar unul în acest top ridicol. Fail.

Aici era vb de solo-uri da? pai va spun eu 3 care canta NUMAI solo-uri..si intamplator sunt cei 3 aia, mari de tot..Bun, ce zici tu, tot respectul ptr Blackmore, Hendrix, insa vezi, fiecare are genul lui..degeaba ma innebuneste hendrix cu tehnica sa, daca are piese seci ptr mine...la fel cu Nevermore de care zicea baiatul mai sus..un solo repetitiv absolut SEC...nu-mi spune nimic, ptr ca n-are cum, el are 20 si de ani probabil eu am 39, am ascultata altceva de la 13 ani, iar ei asculta altceva acum.eu  amonceput cu WASP, VENOM, Maiden si Priest..el cu Nevermore... pus acolo, sa fie pus..oricum, ce a revolutionat hendrix? poate..a adus stilul Hero guitar, vezi insa, dupa el.. ...la ani lumina de el in sus, sunt Malmsteen, Satriani, VAI,A.R.PELL  si chiar Gary Moore, Jason Becker, M.Friedman,  chiar.....ca si suflet pus,astia si-au pus anxietatile pe chitari.. muzicalitate, ca idee de "secare" la suflet..topul meu...
1).Malmsteen- CrIYNG
 2) VAI-  Windows to the soul (album ultra zone -1999)
 3.) Satriani- Love thing ( album Crystal planet)
 4)  Black Sabbath- cu DIO voce -MOB RULES ( album  1980)
si mai am, mai revin..
« Last Edit: September 21, 2009, 12:51:37 am by rebelfire »
rebelfire, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline oaspetele

• Colonel
  • *
« Reply #61 on: September 21, 2009, 11:12:24 pm »

pe mine m-a dat gata piesa asta, ma rog, un fel de solo mai prelungit. desi nu aveam o impresie grozava vizavi de Gary Moore.

In rest, am ramas marcat pe veci de solo-urile de pe RiB - Slayer.
« Last Edit: October 16, 2009, 03:13:39 pm by oaspetele »
Vedi SLAYER e poi DIE !

Offline rebelfire

• Sergent
  • *
« Reply #62 on: October 15, 2009, 10:31:27 pm »
unul din cele mai bune solo-uri - ma refer ca feeling- ase citi durere- e de la I am.King Diamond

Offline Count Raven

• General de Brigada
  • *
« Reply #63 on: October 16, 2009, 03:43:47 pm »
Io as fi mai exigent ca tine si as intreba: care din solo-urile lui LaRocque nu ar avea loc in vreun top?

If people with excellent grammar are called 'Grammar Nazis' does that mean those with poor grammar are 'Grammar Jews'?

Offline rebelfire

• Sergent
  • *
« Reply #64 on: October 17, 2009, 08:58:56 pm »
 Oaspete..piesa lui Gary Moore, e destul de veche dar printre preferintele mele..e Messiah will come again"..:) Ref.la Andy LaRoque, am vrut sa subliniez ca si muzicalitate, nu ma asteptam la atata nostalgie la el..alta schimbare de solistica f misto la Diamond e pe JOnah..din Fatal P..si pe Haunted...iarasi, solistici "melancolice", mult mai plangacioase decat restul pieselor..asa e toamna, cad frunze, ne-au parasit poate iubite..desi, fragmentul respectiv, solistica, e putin diferita de restul piesei..e mult mai profunda fata de atmosfera de "graveyard", apasatoare.. a albumului..e chiar una din cele mai tari solistici..eu sunt din asta cu old scholl. fazele noi, cu Nevermore sau Cradle of..nu prea ma incanta, metalul f extrem..nu suna a muzica..nu prea m-am omorat pana acum cu Diamond sau cu M Fate desi are una din cele mai bune voci din lume..acum, incep sa "descopar' ca are solistici misto...pan acumm, eram plecat pe Malmsteen, Satriani, parte din Vai, Moore, Gary si Vinnie...
« Last Edit: October 17, 2009, 10:32:44 pm by rebelfire »

Offline Ciprian

• General
  • *
  • Neural Correlates of Hate!
    • Spectral
« Reply #65 on: December 08, 2009, 12:52:17 pm »
Io as fi mai exigent ca tine si as intreba: care din solo-urile lui LaRocque nu ar avea loc in vreun top?

si eu sunt fan Andy LaRocque de cand am ascultat primele piese KD, prin cls a 9-a.

@rebelfire: daca te refereai la mine, sa stii ca n-am inceput cu nevermore, etc. am ascultat si eu hendrix  & co dar sunt chestii diferite. ar fi culmea sa le bag in aceeasi oala sau sa spun ca-mi plac la fel de mult pt ca mi-am format un segment al meu de chitaristi care ma influenteaza, majoritatea abordand stilul neoclasic care e cu mult diferit de ce se canta in 70. Si btw, ca sa vezi ca nu ascult chiar tot ce inseamna solo neoclasic: I HATE MALMSTEEN!  ;D
« Last Edit: December 08, 2009, 12:56:21 pm by Ciprian »

Offline Adrian_Smith

• Sergent
  • *
« Reply #66 on: January 19, 2010, 10:33:50 am »
Sa incerc si eu desi e un top cam ciudat:
1. KK Downing - Painkiller (al doilea solo) - Judas Priest
2. Andreas Kisser in Mass Hypnosis de pe Beneath the Remains - Sepultura
3. Petrucci - Lines in the Sand - Falling into Infinity
4. Jesper Stromblad - Lord Hypnos - The Jester Race - In Flames
5. Stefan Elmgren - Renegade - Hammerfall
6. Twisted Urges - Kreator - Mille si cu Frank "Blackfire" Gosdzik

Sunt atatea solouri criminale asa ca de-aia e ciudat topul, ar trebui impartit in cateva categorii.

Adrian_Smith, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

Offline Phaedrus

• Ov Khaos...
  • General de Brigada
  • *
  • Meet me at the carrousel...
« Reply #67 on: January 19, 2010, 10:52:34 am »

ala de la 2:23...n'o fi el fantastic de tehnic, da' pica al naibii de bine

Offline Adrian_Smith

• Sergent
  • *
« Reply #68 on: January 19, 2010, 10:58:17 am »

ala de la 2:23...n'o fi el fantastic de tehnic, da' pica al naibii de bine

Zii piesa ca sunt la lucru si nu vad video aici ...
« Last Edit: January 19, 2010, 11:00:40 am by Queen_Of_The_Reich »

Offline Phaedrus

• Ov Khaos...
  • General de Brigada
  • *
  • Meet me at the carrousel...
« Reply #69 on: January 19, 2010, 11:01:49 am »
kronos-bloodtower

Offline Micutujbj

• Sergent
  • *
  • METALHEAD Soldier
    • -
« Reply #70 on: May 24, 2010, 09:33:10 pm »
1. Led Zeppelin - Starway to heaven
2. Deep Purple - Child in time
3. Pink Floyd - Confortably numb
4. Megadeth - Tornado of souls
5. Bon Jovi - Dry county
in rest .. sunt multe ;)
Micutujbj, you have not added a signature yet. Please look in your profile for more details.

METALHEAD Forum

« on: »