@ hellu: pai nu credeai pentru ca intelegeai ce voiai tu din ce ziceam.
Ideea e ca oricum, categoria asta grea a tobarilor "de trupa" e formata din oameni cu super-tehnica la instrument, dar care stiu intru ce au cultivat-o (sau o cultiva), asa incat, desi multi dintre ei nu-s deloc spectaculosi cand fac un solo, de exemplu, ei bine, cand se aseaza la tobe intr-un context muzical, devin mesmerizanti, emotionanti, grandiosi si, pe scurt, te misca, pentru ca stiu cum sa faca o piesa sa creasca. Degeaba vine un Thomas Lang si-mi arata ca bate 4 pattern-uri diferite, pe 4 membre, concomitent, pentru ca aplicatia muzicala a unei chestii de genul ala tinde spre zero. Pe de alta parte, tot degeaba se chinuie si cei mai multi tobari "maturi" sa bata cat mai simplu si direct mulat pe piesa, caci n-o sa aiba niciodata stralucirea cuiva care stie ce e aia instrument muzical, gen Lombardo, Bostaph, Hoglan si lista, fireste, poate continua. Cei mai multi devin "maturi" si "concentrati pe piesa" din simplul motiv ca n-au harul muzical sa auda nimic mai mult in ea decat cea mai scolareasca varianta a unui beat, si asta nu-i include defel in categoria de care ziceam. In fond, Lombardo e, in mare masura, o versiune mai tehnica a lui Lars, din care, de altfel, a furat din plin, inainte sa "vrea sa-l invete tobe". Dar inventatorul stilului astuia de drumming e Lars si, doar din cauza ca el e dintre foarte putinele cazuri de talent muzical fara dorinta de a studia si de a-si cultiva membrele sa poata executa tot ce-i poate, de fapt, mintea, nu e la fel de bun si de respectat ca tobar cum e Lombardo.