Biografie FUNERALFUNERAL

Genuri muzicale:
Doom

Trupe similare:
My Dying Bride  Amorphis  Anathema  Paradise Lost  Gothic  Lake Of Tears  Heaven And Hell

Funeral este o trupa norvegiana de funeral doom formata in 1991. Sunt cunoscuti drept una din formatiile fondatoare ale acestui gen. In 1993, au inregistrat primul demo intitulat Tristesse, iar in 1994 au lansat un mini CD lansat de catre o casa de discuri americana. Potrivit site-ului oficial, datorita demoului, Funeral a primit titlul de cea mai depresiva trupa din lume.
 Ulterior, formatia a decis sa se indrepte spre un stil simfonic, iar rezultatul a fost vizibil pe Beyond All Sunsets. In 1994, au devenit prima trupa cu o voce feminina. 1995 a marcat lansarea albumului Tragedies, probabil cel mai cunoscut album al trupei.
In urmatorul an Funeral s-au deplasat in Anglia pentru a inregistra 10 piese, fara voce. Au lucrat cu trupe precum My Dying Bride, Anathema si Cradle of Filth. Rezultatul poate fi ascultat pe albumul To Mourn Is a Virtue, lansat in 1997. Trupa a produs inca un demo in 1999, intitulat The Passion Play. 2002 a fost anul in care au lansat In Fields of Pestilential Grief. 2003 a fost un an tragic pentru Funeral. Basistul si compozitorul Einar Fredericksen s-a sinucis in Ianuarie. In octombrie, 2006, chitaristul Christian Loos a fost gasit mort in propiul sau apartament.

Stil: funeral doom

Componenta:
Frode Forsmo - voce/bas/versuri
Kjetil Ottersen - chitara/keyboards/pian/voce/versuri
Mats Lerberg - chitara/voce
Andres Fek - tobe

Discografie:
Tristesse (1994)
Beyond All Sunsets (1994)
Tragedies (1995)
To Mourn is a Virtue (1997)
The Passion Play (1999)
In Fields of Pestilent Grief (2002)
From These Wounds (2006)
FUNERAL
www.funeral-doom.tk
www.myspace.com/doomfuneral