Gojira: Muzica transformata in spiritualitate (Interviu)

27 Iunie 2013 Buvnitz

Gojira: Muzica transformata in spiritualitate (Interviu)

Gojira, una din cele mai apreciate si respectate formatii din scena metal internationala, va ajunge in premiera in Romania ca headliner la Rockstadt Extreme Fest, festival ce va avea loc la finele lunii august in Rasnov. Profitam de ocazie pentru a sta de vorba cu chitaristul Joe Duplantier care ne-a oferit cateva detalii despre influentele sale muzicale, copilarie, starea spirituala a muzicii si evolutia ca artist. Mai multe aflati din interviul de mai jos.

Care a fost artistul care te-a influentat cel mai mult in copilarie?


Wow, nu stiu. Sunt atat de multi artisti. Nu am crescut intr-un mediu clasic, in casa parintilor mei se asculta foarte multa muzica, Mike Olfield, Michael Jackson, Tina Turner, Beatles, multi artisti ai acelor vremuri. Eu si Mario am trecut insa de la Mike Olfield direct la Metallica, Death si Sepultura. Am sarit cumva de acele albume clasice ale muzicii rock, albume pe care abia acum le descopar cu adevarat.

Deci familia a avut un rol esential in dezvoltarea ta ca muzician?

Nu as spune neaprat ca muzician insa cu siguranta ca artist. Mama noastra a crescut in America iar noi am fost crescuti usor 'libertini', casa noastra era diferita, la fel si comportamentul parintilor. Francezii vorbesc incet, mama era totul opusul. Chiar si in ultimii ani am fost ajutati foarte mult de familie, in special pe partea de video. Mario e cel care a mostenit talentul pentru foto si pictura.

In ce priveste activitatea muzicala, prima data a fost Empalot. Acolo era vorba de elemente jazz, muzica clasica.

Da, era un proiect special insa este imposibil sa lucram in acel mediu. Toti muzicienii implicati au joburi, sunt haotici, eu si Mario suntem mult mai perfectionisti in acest sens. Pur si simplu nu putem lucra in astfel de conditii.

Apoi Gojira...

'Da, tin minte ca habar n-aveam ce vrem sa facem. Primul album era mai degraba o colectie de idei si demouri la care am lucrat timp de aproape patru ani. Eram necunoscuti iar asta probabil ca ne-a ambitionat sa gasim o identitate a muzicii, a formatiei.

Crezi ca atunci cand esti pe scena e vorba de o schimbare la nivel spiritual?

Da, este cel mai bun mod de a pune problema. Gojira inseamna pentru noi mai mult decat muzica, este vorba de o stare, un mesaj, un scop. Transformarea e involuntara, pur si simplu se intampla. Tratam cu seriozitate fiecare concert, fie ca suntem in fata a 20 de oameni sau a 20.000. Ne propunem sa oferim 110% iar energia, obiectivele, concentrarea, toate acestea creeaza o legatura intre muzica si ce simtim pe scena.

Festivalul la care veti canta in Romania este inconjurat de munti si paduri. Care este punctul tau de vedere cu privire la relatia dintre om si natura?

Totul este natura. Pana si laptopul de pe care vorbim, microfonul, hainele, noi. Natura inseamna energie, inseamna tot ce ne inconjoara, reprezinta esenta noastra ca fiinte umane.

Consideri L'enfant Sauvage cel mai bun album Gojira de pana acum?

Da. Este un album in care am investit foarte mult la nivel muzical si spiritual. Insusi compozitia discului a fost o provocare. Totul s-a legat de la sine intr-un mod foarte ciudat, un scenariu in care nimeni nu a avut control total. E pur si simplu energie. Eu si colegii mei ne adunam intr-o camera si incepem sa cantam.

Eu si Mario compunem mare parte a ideilor insa nu e ca si cum avem idei deja stabilite. Pur si simplu cantam iar ideile apar la fel de rapid. E vorba de modul in care te lasi cuprins de energie, de emotii. L'enfant Sauvage a fost o provocare si la nivel de productie, a fost pentru prima data cand am lucrat exclusiv intr-un studio in afara Frantei.

Am o ruda de familie trecuta de tinerete, de fiecare data mi-a spus ca muzica Gojira este diferita, are ceva aparte, ceva frumos. Si nu e genul de om care asculta metal in fiecare zi.

Multumesc pentru compliment, e un sentiment foarte placut. Vezi tu, eu nu consider Gojira o formatie de metal, este pur si simplu muzica. Cum am spus si la inceputul interviului, am trecut de la Mike Olfield la Death si am evitat albumele clasice. De exemplu, abia acum descopar cu adevarat muzica Led Zeppelin. Tin minte ca daca cineva de varsta mea venea sa-mi povesteasca de un album AC/DC ii spuneam ca e tare doar sa ma lase-n pace. Realitatea e ca acasa ascultam mult hip-hop, mult Public Enemy.

Stiu ca e o comparatie exagerata insa Backbone imi aminteste tocmai de acel groove old school hip-hop.

Nu e deloc exagerata. Tocmai asta spuneam, exista atat de multe idei in muzica noastra, nimic nu este fix, nu exista limite.

Ajungeti pentru prima data in Romania...

Da, asa e, e prima data cand cantam in Romania. Recunosc ca nu sunt omul caruia ii place sa calatoreasca atat de mult insa apreciez locuri noi in care ajungem. Sa fiu sincer am auzit foarte multe despre mancarea locala asa ca abia astept sa incerc diferite preparate. Imi plac astfel de evenimente, sunt convins ca Gojira vor avea parte de un public deosebit in Romania.


Concerte recomandate: