Green Carnation: O trupa care merita atentia noastra

de Voiculescu Bogdan

Green Carnation: O trupa care merita atentia noastra


GREEN CARNATION este o trupa de metal si rock norvegiana, formata in 1990 de Tchort, inainte de a intra in Emperor. Trupa a lansat un demo in 1991 intitulat "Hallucinations of Despair", genul abordat fiind death metal. Totusi albumul de debut a fost lansat abia in 2000, dupa un hiatus de 7 ani. Dar ce album au lansat...Progressive metal pur, melodic, cu piese ce depasesc 15 minute, nu exagerat de complexe sau tehnice dar frumoase, triste uneori, cu o atmosfera specifica ce se va regasi si pe urmatorul material discografic.

Desi influentele black-death metal abia se mai simt, ele sunt totusi prezente la partea instrumentala, contribuind la unicitatea albumului. Recomand acest album tuturor ascultatorilor de metal mai inteligent.

Trupa si-a dovedit potentialul in 2001, lansand cea mai lunga piesa metal inregistrata vreodata, piesa care constituie cel de-al doilea album, Light of Day Day of Darkness. Piesa are o durata de 60:06, fiind cea mai lunga piesa ascultata de mine vreodata. Totusi, nu e deloc plictisitoare. Are pasaje clean, growl, agresive, melodice sau ambientale, parand a fi mai degraba un album unit decat o piesa. Versurile au o tema filozofica, despre viata si lume. Impresioneaza ideea opozitiei lumina - intuneric si alegerea inconstienta a celui din urma, in ciuda unei intentii bune de a crea o lume buna, idee pentru care versurile "It takes a moon to light the stars / It takes a light to see the dark" sunt edificatoare. Soloul de chitara vine abia in jur de minutul 42, insa asteptarea merita, fiind unul din cele mai frumoase solouri pe care le stiu (da, sariti-mi in cap ca-l omit pe Hammet, Hendrix sau altii). Nu regret nicio clipa ca, o data pe luna, ascult o singura melodie toata ziua.

Urmatorul album, "A blessing in disguise", reprezinta o schimbare in materie de sunet, fiind putin mai calm si melodic ca precedentele. Dispar piesele progresive de 15-20 de minute, cea mai lunga avang aproape 8. Succesorul a fost "The Quiet Offspring", un album destul de placut, care insa nu m-a impresionat in mod special. Edificator pentru schimbarea de stil a trupei a fost albumul "Acoustic Verses", un album integral acustic, total opus primelor doua materiale.

Trupa a intrat in hiatus in 2007, insa un nou material este in pregatire. Intitulat The RIse and Fall of Mankind, nu a fost anuntata data oficiala a lansarii, insa Tchort spune ca va fi candva...Sa speram ca va fi curand. Acest album ar urma sa fie o continuare a celui din 2001.

Recomand aceasta trupa oricui e dispus sa incerce ceva nou, sau sa asculte aceeasi melodie tot drumul spre scoala, in pauze si inapoi de la ore.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook