Biografie HammerfallHammerfall

Genuri muzicale:
HeavyPower

Trupe similare:
Metallica  Nightwish  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Ozzy Osbourne

Hammerfall a inceput atunci cand Oscar Drojnak a renuntat la Ceremonial Oath. Acesta l-a invitat pe Jesper Stromblad (In Flames) pentru a forma un nou proiect muzical. Ulterior, in componenta trupei s-au alaturat chitaristul Niklas Sundin, basistul Johann Larson si vocalul Michael Stanne (Dark Tranquility). Atunci cand Niklas si Johan au renuntat la trupa, Glen Ljungstrom (ex-In Flames) si Fredrik Larsson (Dispatched) au fost cei ce au ocupat locurile vacante.
Pentru o lunga vreme, Hammerfall a stagnat, datorita faptului ca fiecare membru al trupei, era deja implicat in trupe mult mai importante. In 1996, Hammerfall s-a calificat in semifinala Rockslaget. Totusi, Mikael Stanne nu a putut sa sustina
recitalul, asa ca trupa a apelat la un inlocuitor si anume Joacim Cans. Concertul a fost un succes, in ciuda faptului ca trupa nu s-a calificat in finala. Datorita prestatiei, Hammerfall a decis ca Joacim avea sa fie noul vocal.
Primul album lansat de catre trupa, a fost Glory to the Brave. Materialul a primit o atenite sporita, in special datorita cavalerului Hector, mascota trupei. O data cu acest succes, au aparut si primele conflicte in trupe. Hesper si Glen nu aveau timp de Hammerfall, fiind implicati in In Flames. Fredrik era dedicat trupei Beyond. Astfel, formatia a fost nevoita sa isi schimbe componenta. Stefan Elmgren a preluat postul de chitara, iar Patrik Raflig a devenit noul tobar. Fredrik a decis sa ramana in trupa, pana cand Hammerfall va gasi un inlocuitor. In 1998, Magnus Roses a devenit noul basist al trupei.
La inceputul lui 1997, formatia a semnat cu Nuclear Blast. Au urmat doua videoclipuri, Hammerfall si Gory to the Brave. Dupa lansarea unui single promotional, Glory to the Brave a fost lansat in Europa. Rezultatul a fost unul neasteptat. Materialul a ajuns pe locul 38 in topul german, pozitie dobandita doar dupa o saptamana de la lansare. In urma acestui succes, Hammerfall au sustinut cateva turnee alaturi de Gamma Ray, Jag Panzer, Lake of Tears si Raven. Concertul din cadrul Wacken Open Air, a strans peste 10.000 de oameni.
In 1998, a fost lansat Legacy of Kings. Albumul a fost scris de catre Joacim, Oscar si Jesper, fiind produs de catre Frederik Nordstrom (Dream Evil). Au urmat cateva concerte alaturi de Alice Cooper, Rammstein, Deep Purple, Dream Theater, Saxon si
Stratovarius. Primul turneu mondial a avut loc in octombrie, 1998. Ulteroior, a urmat un nou album, intitulat Renegade. Acesta a fost produs de catre Michael Wagener (Accept, Alice Cooper si Ozzy Osbourne). Chiar daca soundul era relativ diferit, discul a fost foarte bine primit, atat de critici cat si de fani. A urmat un videoclip al piesei Renegade. Albumul a primit discul de aur, pentru cele peste 40.000 de exemplare vadute. A urmat un al doilea turneu, in ianuarie 2001. Trupa a lansat si un DVD, intitulat The Templar Renegade Crusades.
Urmatorul pas pentru trupa a fost Crimson Thunder. Pentru a promova albumul, trupa a sustinut un turneu in America de Nord, alaturi de Dio. Ulterior, concertele s-au extins si in Europa. In 2003, a aparut pe piata DVD-ul One Crimson Night. Dupa doi ani de stagnare, a fost lansat si noul album, Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken.
Cel mai recent material semnat Hammerfall, se intituleaza Threshold. Acesta a fost lansat pe 20 octombrie, 2006 si a ajuns pe primul loc in topurile suedeze. Pe 6 martie, 2007, basistul Magnus Rosen a decis sa renunte la trupa. Pe data de 10
aprilie, a fost anuntat noul basist al trupei, Fredrik Larsson (cel ce a aparut si pe Glory To The Brave). Urmatorul disc al trupei se va intitula Steel Meets Steel - Ten Years of Glory.

Stil: Power/Heavy Metal

Componenta:
Joacim Cans
Oscar Dronjak
Stefan Elmgren
Fredrik Larsson
Anders Johansson

Discografie:
Glory to the Brave (1997)
Legacy of Kings (1998)
Renegade (2000)
Crimson Thunder (2002)
One Crimson Night (2003, live album)
Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken (2005)
Threshold (2006)
Steel Meets Steel - Ten Years Of Glory ("Best Of" compilation) (2007)
HAMMERFALL
www.hammerfall.net
www.myspace.com/hammerfall