Ihsahn: "Cand ascult muzica, perceptia mea se apropie de abstract"

de Vladimir Gheorghiu

Ihsahn:


Site-ul Soletron.com a stat de vorba cu Ihsahn, solistul Emperor despre ultimul sau album solo intitulat „Das Seelenbrechen”. Cateva fragmente ale interviului pot fi citite mai jos:

Soletron.com: „Das Seelenbrechen” a fost o indepartare voita de la ultimile tale albume solo. Cum ai te-ai hotarat sa faci asta?
Ihsahn: Albumele precedente au fost foarte heavy avand atat chitari cu 8 corzi, cat si saxofon, insa de data asta am vrut sa imi pastrez inspiratia, sa ies din zona mea de confort si sa procedez precum multi alti artisti pe care ii admir pentru curajul de a se exprima spontan. M-am ocupat foarte mult de partea de productie a albumelor mele metal iar atata control iti lasa foarte putin spatiu de exprimare. Asa ca am vrut sa merg invers, sa aduc inapoi atmosfera de black metal si sa experimentez cu alte forme muzicale. Am vrut sa incerc alte progresii de acorduri. Ma trezeam in mijlocul noptii cu 2 versuri in cap, intram in studio, imi luam chitara si doar improvizam. Tocmai in acest mod imi imaginez ca Diamanda Galas isi si-ar putea crea unele dintre operele ei de arta.

Soletron.com: Titlul albumului face referire la citatul lui Niestzche „arta sufletului urat”. Aceasta este tema principala a albumului?
Ihsahn: „Das Seelenbrechen” nu este un cuvant german real. Cuvantul a fost compus de Niestzche, iar eu am simtit ca el inglobeaza starea care ma cuprinde atunci cand imi vine inspiratia. Atunci cand ascult muzica, tot ce imi doresc este sa sa percep ceva sinonim cu abstractul. Sa ajung in locul in cate te pierzi pe tine insuti. Acolo se nasc acele greseli „fericite”, unde ego-ul este dat la o parte si nimic nu mai tine de tehnic.

Soletron.com: Dar ce ne poti spune despre tema lirica a albumului?
Ihsahn: Versurile pe care le scriam au fost versuri personale pe care le mascam sub forma unor imagini grandioase, tocmai pentru a ascunde partea personala din ele. Astfel, versurile ramaneau deschise pentru interpretare, iar eu nu ma afisam. Acum, cu cat scriu mai spontan, cu atat ceea ce scriu devine mai personal. Cineva mai destept decat mine a spus „Arta provine de undeva intre megalomanie si ura de sine.” Intre cele doua, drumul e ca un traseu de montagne russe si nu a devenit deloc mai lin cu timpul.

Soletron.com: Reuniunea Emperor ce va veni in 2014 te-a influentat in vreun fel la compunerea acestui album?
Ihsahn: Albumul a fost terminat inainte ca discutiile sa aiba loc dar eu am fost mereu dornic sa cant cu Emperor. Nu e nici un secret ca am fost destul de incapatanat, pentru ca vreau ca muzica pe care o fac acum sa aiba aceeasi relevanta ca ce faceam in trecut; insa, prin atitudinea pe care am afisat-o, parand ca nu am control asupra a ceea ce se intampla, am calatorit inapoi in timp in vremea in care aveam 19 ani si inregistram "In the Nightside Eclipse". Nu aveam deloc experienta, dar simteam impulsul puternic de a compune. Asa ca in starea asta de spirit va fi mai usor sa recream atmosfera din vechea trupa Emperor, ca sa cantam cu aceeasi intensitate.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: