In Flames la Bucuresti: Arenele Romane In Flacari

de Ana-Maria Gavrila

In Flames la Bucuresti: Arenele Romane In Flacari


Formatia In Flames din nou la Bucuresti : sambata, 1 octombrie 2011, intr-un spectacol exploziv, ce face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al suedezilor – lansat in vara acestui an – Sounds of a Playground Fading.

Evenimentul, organizat de Phoenix Entertainment, i-au mai adus pe scena si pe slovenii de la NOCTIFERIA.

IN FLAMES este una dintre acele formatii care de-a lungul carierei - cu fiecare album in parte - a incercat elemente noi, a cautat sa evolueze : initial ceva mai subtil, un fel de derivare a melodic death metal-ului cu Whoracle (1997) si Colony (1999), apoi o simtitoare indepartare de sfera death metal cu A Sense of Purpose (2008), ajungand in final la un experiment progressive, as spune, cu Sounds of a Playground Fading (2011).

Curaj sau compromis? Elementele de death metal se resimt, cu toate astea sound-ul electronic modern apropiat de progressive pregnant ii poate lasa pe maniacii metal undeva sub 0 grade interes. Insa simplul fapt ca formatia nu s-a lasat „prizoniera” unui stil, producand rand pe rand „clone” ale unui album de succes, precum The Jester Race (1996), demonstreaza ca suedezii fac ceea ce le place si stiu cel mai bine, iar asta s-a resimtit din plin sambata seara, la Arenele Romane.

Spectacolul a fost deschis de formatia NOCTIFERIA si, desi opening act-ul are de cele mai multe ori rolul de a crea o atmosfera de concert, cantandu-si cele cateva piese din setlist, concertul slovenilor s-a dovedit o surpriza placuta pentru multi din cei prezenti : riff-uri ametitoare, schimbari de tempo si ruperi de ritm – o doza concentrata de industrial si death metal, incorporand si cateva elemente de sintetizator.

Au cantat in special piese de pe albumul din 2010 – Death Culture – ”Terror”, ”Slavedriver”, ”So Devoid”, ”Democracy” si ”Holymen”, iar ca puncte forte ale show-ului as numi ”Deluders and Followers” cu niste ritmuri pur si simplu nebune – pasajele foarte tehnice cu riff-uri agresive si un bas impulsiv, secondate de sintetizatoare, ce iti patrund prin fiecare por, si ”Catarsis” dedicata de vocalist unei persoane speciale pentru el si, desigur si pentru noi : Vlad Tepes.

Gianni Poposki a fost deosebit de comunicativ, adresandu-se cand in engleza cand, mai putin ce-i drept, in romana; a multumit publicului pentru energia pe care au transmis-o pe scena, precum si celor de la In Flames pentru sansa de a concerta alaturi de ei in turneu si a promis ca vor reveni.

Lasandu-se asteptati cat sa agite spiritele celor prezenti, membrii IN FLAMES au urcat pe scena invaluiti intr-un joc de lumini halucinant, iar agitatia a devenit si mai intensa in timp fanii isi recunosteau piesele preferate de pe Sounds of a Playground Fading – un inceput in forta, intr-un ritm alert, ramas acelasi pe tot parcursul spectacoului : ”Sounds of a Playground Fading”, ” Deliver Us” si ”All for Me”. Pentru ca era sambata seara Anders Friden ne-a promis ”a big f***ing party”, apoi a urmat un scurt episod cu nu unul ci doua steaguri, pe care solistul l-a tratat cu mult umor.

Pentru ”Trigger”, fanii au fost cei care au cantat refrenul, iar de aici, intr-un sunet perfect, o inlantuire de piese mai noi si mai vechi, au continuat cu ”Alias”, ”Colony”, ”Swim”, ”The Hive”, ”The Quiet Place”, ”Where the Dead Ships Dwell” si ”Come Clarity” presarate cu cate un mic pogo pe ici, pe colo.

Au urmat apoi doua piese de pe Sounds of a Playground Fading : ”Ropes”, cantata pentru prima data cu doar o zi in urma – si evaluata de Anders Friden la un 8/10 –, a rasunat in Arene ”brilliant, but not perfect”, un 9,5/10 dat cu indulgenta de solist; si ”Darker Times” o premiera pentru turneul In Flames, cu o interpretare mult mai buna decat precedenta: ”That’s a 10/10! Even the lights!”.

Un scurt moment de respiro, Anders Friden, venit in fata scenei, accepta sa dea un autograf unui fan din primul rand, glumind pe seama unui pix galben venit de undeva din public. ”Insipid 2000”, ”Only for the Weak”, ”Delight and Angers”, ”Cloud Connected” unde cativa fani mai hotarati au refuzat probabil sa plece de la concert fara sa incerce un scurt crowd surfing.

”The Mirror''s Truth” si ”Take This Life” au incheiat show-ul de aproximativ doua ore al suedezilor : un spectacol complet si complex, cu un public la inaltime, lucru subliniat si de Anders Friden, care a tinut sa ne spuna ca s-au simtit foarte bine si sa multumeasca fanilor pentru entuziasmul si energia de care au dat dovada tinand pasul cu nebunia de pe scena.

As mai sublinia inca o data faptul ca Noctiferia a fost o surpriza placuta : nu ai tot timpul norocul sa descoperi in formatiile din deschidere ceva care sa placa publicului. Cat despre In Flames - nu i-am vazut in 2009, asa ca nu am termen de comparatie si oricum e o chestie mai mult decat subiectiva. Le-am ascultat cu interes albumele, si desi nu sunt un fan inrait, apreciez formatiile care evolueaza, care experimeneaza lucruri noi si nu se cramponeaza de trecut. Pot spune ca mi-ar placea sa ii revad, cine stie ce surprize ne va aduce pe viitor In Flames, probabil un setlist si mai variat. Fanii suedezilor stiu un lucru clar : ”In Flames We Trust!”



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: