Madame Hooligan - Antiheroes (cronica de album)

de barbu oana

Madame Hooligan - Antiheroes (cronica de album)


Citizen Journalism: Sunt cunoscuti in lumea muzicala americana drept “a Red Hot Band of Gypsies”, denumirea aceasta facand trimitere la piesele baietilor care au influente muzicale din creatiile trupei de funk-rock Red Hot Chili Peppers. Totodata, regasim si influente provenite din folclorul pasional, traditional al tiganilor.

Ei sunt trupa de indie, rock alternativ Madame Hooligan (MHoo)! Cantecele de pe primul album al formatiei,Antiheroes(Antieroii) reprezinta o radiografie acida a societatii contemporane imbinata cu note puternice de romantism sfasietor si revolta creativa.

In piesele de pe album si mai ales in cantecele Antihero (Antieroul), Tango este sculptata in linii dure imaginea tanarului idealist venit din Romania comunista in SUA, gata sa sa soarba dintr-o suflare toata savoarea libertatii de credinta, de exprimare artistica in stilul “sex, droguri si rock’n’roll”. Ajuns in Orasul Ingerilor, atras fiind de mrejele cantecului de sirena al celebritatii, tanarul se loveste de fata hidoasa a realitatii.

Fiecare noua promisiune de libertate, de fericire halucinogena ascunde in spatele sau doar dezamagiri. Potrivit pieseiHooligan (Huligan), singura cale de eliberare din stransoarea dezamagirilor pare a fi creatia si o scrisoare criptica despre experienta din Lumea Noua, trimisa catre parintii din tara. Piesele reprezinta un dus rece al realitatii, un simbol al unei vieti traite in demnitate , dar fara a fi incununata cu iluzii desarte. Dupa acelasi crez se conduc in viata si membrii trupei MHoo: Radu Almasan (voce si chitara), David Baloon(chitara) si Andrei Cebotari (tobe). Intr-o lume plina de cadavre ale salvatorilor gresit ghidati spre telul lor, MHoo ne ofera o lectie de supravietuire: rezistenta activa, singura cale de a-ti implini visele. In sprijinul ideii vine versul : “Cine esti tu sa salvezi lumea?”.

In iunie 2008, in Los Angeles au fost numiti artistii lunii in revista indie Deli Magazine si "Best new band" (cea mai buna formatie noua) pe Buzz Radio.

Freak the World (Lumea ciudata) anunta calatoria plina de dezamagiri , cand tiganca spune baiatului de 15 ani ca va cunoaste un loc unde “ingerii fug lasand in urma praf celest”. Desi zilele de munca sunt covarsitoare, toti vanatorii de vise, inocenti ori ingeri decazuti au puterea sa urce entuziasti in trenul luptei pentru apararea viselor lor.

Toate franturile de imagini in care sunt alaturate haotic sacrul si profanul formeaza un puzzle nebunesc si de impact. Cicatricele psihice rasarite in urma muscaturilor provocate de discriminare, de razboi, de bucuriile intunecate pe baza de opium s-au transformat in perlele unui “rozariu al durerii”. La fel ca si Tudor Arghezi, in poemul Testament, artistul a iscat bijuterii muzicale din “bube, mucegaiuri si noroi”. Efectul dezastruos pe care il are discriminarea, violenta in lume asupra copiilor este foarte bine evidentiat in piesa Issa in the Park (Issa in parc).

Morphia Child (Copilul morfina) ne injecteaza o doza covarsitoare de tristete pentru lungul alai de cadavre, de vieti distruse din cauza consumului de droguri. Artistul condamna indiferenta si incapacitatea de a transcede cortina de aparente , desi exista persoane care au puterea de a opri eroziunea spirituala.

Numbers (Numere) ne indica ideea ca lumea contemporana a devenit o forma fara fond din cauza orientarii oamenilor spre partea pecuniara a vietii. Beggar on 4’th Street(Cersetor pe strada 4) are un iz de opera metal si reprezinta o consecinta nefasta a situatiei din Numbers.

Iubirea si suferintele ei au fost pictate muzical in piese precum I’m a Corpse (Sunt un cadavru) , Islands of Violet (Insule de violet), Birds of Prey (Pasari de prada). Cantecele folk subliniaza cu acorduri rock, cu vibratii muzicale tiganesti, cu sunete fantomatice de muzica electrica pustiul pa care il lasa o relatie de iubire salbatica.

Piesa mea favorite este Phoenix deoarece este un imn inchinat vietii si supravietuirii.

Desi noi, antieroii am ars in flacara suferintelor pana ne-am transformat in cenusa, putem sa adunam cioburile nazuintelor noastre spre a le reinvia asa cum renaste pasarea Phoenix din propria cenusa.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: