Addiction: Despre geneza tinerilor muzicieni ai Romaniei (Interviu)

22 Iulie 2013 Buvnitz

Addiction: Despre geneza tinerilor muzicieni ai Romaniei (Interviu)

Addiction, o formatie din Braila unde varsta medie a membrilor nu trece de 23 de ani. In acelasi timp, o formatie a caror membri canta de la 12 sau chiar 7 ani, iar rezultatul se vede. Formatia tocmai isi lanseaza albumul de debut intitulat Genesis, o calatorie muzicala inimaginabila in lumea sonoritatilor prog rock/metal. Despre ce inseamna Genesis, istoria acesto muzicieni cat si conceptul albumului aflati mai jos. Albumul poate fi downloadat gratuit AICI.

Addiction a trecut nu acum foarte mult timp printr-o schimbare de componenta. Ce s-a intamplat mai exact si cum ati ajuns sa-l cunoasteti pe Victor Apetrei?

Addiction s-a dezvoltat cu timpul dar nu toti membrii de atunci au dorit aceasta dezvoltare asa ca ne-am hotarat sa ne sacrificam prietenia cu vocalul de atunci si sa organizam un casting prin care sa gasim pe cineva care dorea sa evolueze in acelasi timp cu noi. Asa a aparut Victor. Un an mai tarziu se intampla acelasi lucru si ne completam formula cu noul basist, Ionut Draghici.

Victor este si cel mai 'batran' din trupa. Comparativ cu alte nume din Romania, Addiction este o formatie foarte tanara ca varsta. Cand ati inceput fiecare sa cantati?

Asa e, avem in acest moment trei membri cu varsta de 18 ani, mai cu seama ca doi dintre ei au inceput a activa in formula asta la varsta de 14 ani. Victor a inceput sa cante la varsta de 12 ani, la fel si Ionut, iar Silviu, Alex si Razvan la 7 ani. Dar ca formula definitivata, exact ce este Addiction acum, trupa are aproximativ un an. Asta si pentru ca tot ce s-a facut pana la Victor a fost sters complet si ne-am hotarat ca e momentul sa ne gasim identitatea muzicala, nu doar sa activam ca un simplu grup.

De ce o perioada atat de indelungata pana la lansarea albumului de debut?

Pe langa obisnuitele probleme neprevazute legate de productie, intre schimbari de componenta si difinitivarea stilului ne-am rezervat oricat timp a fost necesar pentru realizarea unui material de calitate. Nu am mers pe principiul "prima impresie conteaza cel mai mult", ci vom aborda aceeasi atitudine in continuare atata timp cat e vorba de calitate.

Exista un inteles ascuns in spatele numelui Genesis? Ati spus ca este prima dragoste pe care nu o uiti niciodata.

Mereu exista un inteles ascuns in spatele oricarei creatii artistice, frumusetea lucrarilor predominant abstracte e ca dau posibilitatea publicului de a-si contura singur o imagine, o poveste. Pentru noi Genesis e primul pas, de aici si ideea de a "injecta" in piese acest numitor comun, inceputul. Pentru noi albumul asta e primul nostru "copil", este evident de ce am afirmat ca reprezinta pe de o parte "prima dragoste pe care nu o uiti niciodata".

Colaborarea cu Cristi Gram (Phoenix) a fost una planuita in avans? Stiati exact pe cine vreti pe partea de mixaj?

Nu, nu a fost planuita, initial s-a mers intr-o directie de productie mai mult sau mai putin impusa dar pentru ca noi am tinut sa fim siguri ca vom avea la sfarsit un produs de calitate am luat decizia de a apela la Cristi, cu care baietii de la Addiction in formula de acum 3 ani au mai colaborat si de care au fost foarte multumiti. Este un artist foarte atent la detalii si am decis ca ar fi persoana ideala pentru a pune in evidenta tot ce s-a vrut exprimat.

Pentru Genesis au existat mai mult de 12 piese compuse? Exista posibilitatea de a lansa si piese bonus?

Genesis a fost de prima data planuit in 12 parti, chiar daca a fost adaptat pe parcurs pentru a dezvolta mai bine imaginea albumului atat pentru felul in care a evoluat trupa dar si pentru a uni scena romaneasca cu cea occidentala. Piese bonus nu vor aparea pe acest album, cu toate ca sunt in discutie variante ale pieselor deja existente care probabil vor fi adaptate pentru o scena sau cealalta, din cele doua mai sus mentionate.

Cum ati descrie muzica Addiction pentru cineva care nu a ascultat nimic pana in acest moment?

Nu ne-am gandit niciodata la cum am vrea sa sune piesele noastre, mai exact in genul unei trupe anume. De prima data ideea a fost sa ne gasim la sala si sa cantam, sa vedem ce iese. Evident, venind mai toti din zone muzicale cu influente de progresiv am fost pana acum asemanati cu Dream Theater si alte trupe similare dar am incercat sa aducem mereu elemente noi in piesele noastre, sa aducem ceva "drive", melodicitate, poate si ceva elemente de industrial. Dar primordial pentru noi este mesajul si asta se poate vedea foarte clar pe Genesis.

Genesis va fi promovat printr-un turneu national? Poate o noua colaborare cu Trooper?

Da, vom face un turneu de promovare in tara, cel mai probabil undeva la sfarsitul lunii septembrie, inca nu avem toate datele dar va cuprinde un numar destul de mare de orase si vom face tot posibilul sa raspandim cat mai mult mesajul de pe Genesis. Cat despre colaborarea cu Trooper, nu s-a discutat nimic in privinta asta. Trooper au fost extrem de primitori si generosi cu noi si le suntem foarte recunoscatori si speram sa impartim scena cu ei si cu alte ocazii dar momentan Addiction trebuie sa-si gaseasca propria cale.

Exista un viitor pentru trupele tinere de rock din Romania?

Noi suntem de parere ca intotdeauna va exista un viitor pentru oricine care e dispus sa munceasca, sa faca sacrificii si sa isi dedice viata pentru a realiza ceva. Romania nu e cu nimic mai prejos decat alta tara la acest capitol, in fiecare zi auzim trupe noi, albume noi care promit foarte mult. Atata timp cat ne tinem de treaba va exista un loc pe piata romaneasca si pentru trupele tinere. Publicul din Romania s-a intors spre trupe de "afara" din nevoia evidenta de calitate si diversitate dar suntem de parere ca le pot gasi si aici, in Romania, atata timp cat privesc trupele noi obiectiv si le acorda sansa de a demonstra ce pot.


Concerte recomandate: