Alternativ Quartet: Am atins un nivel nou de intensitate si forta (interviu)

23 Noiembrie 2012 Chaos Lore

Alternativ Quartet: Am atins un nivel nou de intensitate si forta (interviu)

Alternativ Quartet vor lansa albumul de studio "Cand nu cant" pe 29 noiembrie in clubul Silver Church din Bucuresti. Cu aceasta ocazie am vrut sa aflam care este povestea din spatele noului material.

Astfel am aflat ce fac ei "cand nu canta", ce aduce nou albumul, daca ii avantajeaza cantatul in limba romana, directii muzicale si creativitate. Detalii mai jos.

Despre concertul de lansare, trupa spune ca este " un spectacol rupt de sfera cotidianului, o calatorie de la poalele calme ale unei meditaii pana pe culmile extazului, trecuta prin portalul muzicii si a proiectiilor video insoitoare".

Tocmai ati intrat in randul formatiilor 'norocoase' care au trecut pragul grantiei si au reusit sa sustina o serie de concerte prin Europa. Este noroc? Cum vad strainii o muzica cantata intr-o limba straina lor?

Nu stim daca este noroc sau nu dar pentru noi a fost o experienta deosebita care ne-a facut sa ne simtim foarte norocosi. Limba nu a fost o bariera din cate am simtit noi pe scena, reactiile publicului au fost asemanatoare cu cele din tara, uneori chiar mai placute. Am simtit o conexiune puternica pe plan muzical cu oamenii de acolo. Ne-am simtit cu atat mai confortabili cu cat inaintam spre nord.

Concertele promoveaza noul album intitulat Cand nu cant. In cunostinta de cauza sau nu, publicul roman s-a obisnuit deja cu abordarea psihedelica Alternativ Quartet. Cu ce vine nou acest material discografic?

Eu cred ca albumul nou aduce un grad diferit de conexiune la un nivel personal, poate o nota mai pozitiva in unele locuri si o abordare putin mai sensibila. In acelasi timp simt ca am atins un nivel nou de intensitate si forta prin diferite incercari de a ne apropia de semimente cat mai pure, fie ele de natura diferita, grave, intime sau violente. Un album coerent din acest punct de vedere, dar destul de divers in ceea ce tine de directii muzicale, unde am experimentat destul de mult.



Ce concept liric apare in spatele materialului? De unde ideea de 'Cand nu cant'?

Cred ca versurile au aparut cu mult inaintea conceptului. Am incercat sa scriu lucruri cat mai sincere, directe si personale fara sa imi propun sa scriu despre ceva. Am incercat sa ma pun cu totul pe hartie ca sa ma pot vedea mai bine. Cand nu cant este singura stare in care pot sa cant. Cand nu stim ca cantam iar muzica provine din interiorul nostru.

Ati format o baza interesanta de fani in Romania si pe zi ce trece oamenii raman tot mai impresionati de ce inseamna Alternativ Quartet. Totusi, pentru cei nefamiliari cu muzica voastra, cum ai descrie Alternativ Quartet? De unde ati preluat influentele in materie de concept si muzica?

Am putea spune ca suntem o trupa de post-rock si cred ca nu am fi foarte departe, dar nu ne propunem neaparat sa fim ceva. Pur si simplu suntem. Alterantiv Quartet este o incercare de a depasi granite; granite cu expresivitatea artistica, cu publicul, cu noi insine. Influentele directe din punct de vedere muzical sunt trupele care ne plac foarte mult si care se imprima pregnant in subconstientul nostru creativ. Ascultam in general mult Mogwai, Tool, Sigur Ros, Ulver, Pink Floyd, Isis, Neurosis, Radiohead, The National si multe altele.

Ironia in Romania face ca tocmai acele trupe care prefera sa cante in limba romana ajung sa o faca si peste grantia, spre deosebire de o mare parte a formatiilor ce prefera sa-si impartaseasca gandurile in limba engleza. Nu v-ati gandit niciodata ca aceasta abordare v-ar impiedica catre o expunere la nivel european?

Nu judecam lucruile din prespectiva aceasta. Nu ne concentram la finalul drumului pe care suntem sau la potentialul succes pe care il avem. Incercam sa facem ceea ce facem cat mai bine si cu cat mai multa dedicatie. Ca urmare cantam in propria noastra limba, in care ne simtim foarte confortabili si cu care nu ne este rusine peste nicio granita. Muzica depaseste de multe ori orice bariera lingvistica. Ne pare rau de ceea ce se pierde in aceasta calatorie dar speram sa se castige mai mult.



S-a lucrat in paralel si la un nou concept video pentru prezentarea live?

Am colaborat cu un foarte bun prieten, Bogdan Coman, pentru a creea proiectii video care sa ne acompanieze integral la toate concertele noastre. Suntem foarte multumiti de aceasta realizare care credem ca aduce un foarte mare plus experientei unui concert.

Ce faceti cand nu cantati?

Muncim, invatam, calatorim, traim, visam si incercam sa nu ne dam batuti niciodata.

Cand nu cant este prezentat si printr-o serie de evenimente live in Romania. Aveti programul deja stabilit?

Ne bucuram ca am reusit sa confirmam 15 concerte in toamna aceasta si speram ca pe viitor sa cantam live din ce in ce mai mult. Lista concertelor se gaseste la noi pe site: alternativquartet.ro

Si chiar, exista viitor pentru muzica in Romania? Ramanem la dubstep sau evoluam catre aceste sonoritati noncomfomiste?

Eu cred ca exista un viitor in masura in care il facem impreuna. Viitorul nu vine pur si simplu. Romania este o tara plina de oameni extraordinari la fel ca si peste tot in lume. Trebuie doar sa realizeze aceasta si sa se apuce de treaba. Altfel nu se va face niciodata nimic. Noi va invitam sa facem o lume mai buna cu mana noastra.

Buvnitz


Concerte recomandate: