Blitzkrieg: Taine (interviu)

18 August 2014 Alin Pildner

Blitzkrieg: Taine (interviu)


Andy Ionescu, omul care, de mai bine de 20 de ani, se ascunde in spatele numelui TAINE, a raspuns intrebarilor METALHEAD, intr-un interviu-fulger. \m/


1. Salut. De ce va cheama cum va cheama? De unde numele trupei?
Pe cand aveam eu camera plina de postere de prin revistele vremii, ca na asa era cool pe atunci, fiind mare fan MEGADETH si mai ales Dave MusTAINE, peretii fiind toti tapetati cu el (si cu numele lui), m-am gandit sa pun numele trupei fix TAINE. Avea si o rezonanta in limba romana ,asa ca la varsta de 16-17 ani mi s-a parut o idee geniala.


2. Daca trupa nu se chema cum se cheama, care era varianta doi cand i-ati ales numele?
Nu mai tin minte foarte bine ca au trecut mai mult de 20 ani, dar era ceva cu SUN (soare)…


3. Care e cel mai groaznic show la care ati cantat vreodata? Ma refer, evident, la conditii.
Nu exista “groaznic”! Pana si cel mai de c***t show a avut momentele lui comice de care astazi ne aducem aminte cu haz. Vorba romaneasca : “Facem haz de necaz!”


Cele mai “misto” conditii le-am avut la un gig in Bistrita prin 95-96 , unde am cantat intr-o sala de biliard si jocuri mecanice. Am fost cazati acasa la “organizator” , care avea 15 ani. Si ca sa ne cazaze a trebuit sa asteptam, la ora 6 dimineata, in fata blocului… sa plece parintii la munca… Dupa vreo 12 ore cu trenul unii rupti de somn, alti rupti de betiile de prin tren, stateam si asteptam in gradina din fata blocului. Era o imagine bestiala, ca eram vreo trei trupe din Bucuresti, toti pletosi. Era clar ca eram din alt film pe acolo… A fost amuzant. Tipul ala era sa ne strice si chitarile. Vroia sa ni le bage in priza ca el asa credea ca se obtine sunetul de chitara electrica…J


4. Care e cea mai buna piesa a voastra si de ce?
Nu pot sa vorbesc decat in numele meu. Mie mi se pare ca “Three Days in Darkness” e cea mai reusita. Este foarte complexa si are pentru mine o traire aparte. De fiecare data cand o prezint pe scena sau chiar si la repetitii cand o cant mi se ridica parul pe mine. E fabulos…

O sa scoatem curand o piesa in online, care e in stadiul de mastering si care probabil se va bucura si de un suport video. Ceva mai “cantata”. Probabil va fi hit caci am vazut reactia buna a publicului dupa concert! De fapt e prima piesa in care si cant cu vocea ! Cred ca imi iese bine. Hahaha.


5. Daca ai fi putut canta in alta trupa romaneasca, in care ai fi cantat? Dar straina?
In niciuna. As fi colaborat insa cu placere cu alti muzicieni cu scopul de a face un super-grup cu o muzica “metal” dar comerciala. Adica cu mecle frumoase, plete, si tzoale misto de scena, cu multe gagici pe langa noi si cu mult negru. Muzica nu mai conta…


6. Cand ai auzit prima oara de METALHEAD? Era de bine, sau de rau?
Eu am fost primul care a auzit de METALHEAD, dupa ideea lui Emil de a face ceva pentru underground. Va spun un secret: Eu l-am ajutat sa faca firma, era asociat cu Katala. Eu am inregistrat-o la Registrul Comertului. Am avut mana buna se pare. Hahaha. Asa ca Morrison e dator pe viata, pentru ca a ajuns mai departe decat isi putea el imagina atunci. J Si bravo lui, a fost un baiat cu multa ambitie si devotament pentru fenomen, merita toata admiratia si respectul. Daca as avea ceva sa spun de rau, nu prea as avea . Insa, chiar daca face parte dintr-un sistem, l-as sfatui sa nu se lasa purtat prea mult de gandirea corporatista, iar actiunile pe care le face sa nu fie intotdeauna numai spre binele lui si a companiei pe care o reprezinta. Sunt multi oameni, muzicieni, care sufera din cauza asta, din cauza inaccesibiltatii la cel mai mare portal si cea mai mare revista online de muzica din Romania si poate si din estul Europei. Cred ca scopul lui initial a fost sa ne ajute pe noi toti cei care reprezentam undergroundul (si numai), si pe aia cu bani si pe aia fara bani.


7. Daca n-ai fi fost artist ce te-ai fi facut?
As fi facut muzica de film, sau m-as fi facut salvamontist. Sau calugar. Imi place sa fiu singur.


8. Daca ai organiza tu un festival unde trupa ta sa fie headliner, ce invitati ti-ai aduce? (sa zicem ca ai un buget monstruos de mare)
I-as aduce pe Porcupine Tree, Opeth, Ihsahn, Gojira, Cynic, Animals As Leaders, Tesseract, Fates Warning, Carcass, Meshuggah, Textures… si special guest pe Hans Zimmer !


9. Ce alegi: Videoclip nou sau EP?
Daca as avea bani, desigur videoclip. Ca sa te desprinzi din multime, suportul video este obligatoriu. Poti sa faci 5 albume si sa sune beton, degeaba, daca nu ai nici macar un videoclip. S-au schimbat vremurile.


10. Care a fost primul concert la care ai cantat? (nu neparat cu trupa ta, tu, ca artist)
Am cantat cu TAINE, in 1992 sau 1993 in Patinoarul National, in pauzele meciurilor de hochei cand baga masinuta sa refaca gheata. Zgomotul facut de alea e era de doua ori mai tare decat micile noastre Vermone… Ce fetze aveam…hahaha.


11. Pune-ne si tu o intrebare si noi raspundem :)
Daca v-ati gandit sa faceti o revista printata. Ceva gen Rockhard de exemplu.

METALHEAD: Da, acum 5 ani dar apoi s-a dus pe apa sambetii printul si, in 2 ani, va disparea complet. Online-ul e puterea ! :)


Concerte recomandate: