Ciprian (Spectral): Tech death-ul nu este o muzica pe gustul orisicui!

30 August 2012 Alex Warheart

Ciprian (Spectral): Tech death-ul nu este o muzica pe gustul orisicui!

Zilele trecute am reusit sa realizam un interviu cu chitaristii formatiei Spectral, Ciprian Martin si Petre Iftimie.

Artistii au vorbit in detaliu despre tot ce inseamna pentru ei formatia Spectral, despre albumul de debut ce urmeaza sa-l lanseze, cat si despre alte lucruri interesante legate de muzica.

METALHEAD: Salut, Ciprian si Petre! Multumesc ca ati acceptat sa ne acordati acest interviu.Vorbiti-ne putin despre istoria trupei, despre cum s-a format, componenta actuala si cum v-ati ales numele pentru formatie.

Petre: Salut!
Ciprian: Salut! O sa incep cu numele. La inceput trupa s-a numit Katalepsia, apoi Havok. Asta se intampla acum 7 ani de zile cand am fondat trupa. Denumirea Spectral ii apartine fostului nostru baterist, Stefan Marin si se refera la doua aspecte: din punct de vedere tehnic, muzical Spectral semnifica spectroscopie, iar din punct de vedere metafizic (in sensul popular al termenului) Spectral se refera la spectre/fantome, la asa numitul al saselea simt.Am avut destul de multe schimbari de componenta pana in present.

Petre este cea mai noua "achizitie", ca sa zic asa si suntem foarte mandrii ca in momentul de fata avem o componenta solida si stabila! Legat de imprejurarile in care s-a format trupa, era pur si simplu vorba de cativa pusti de 15 ani care voiau sa aiba o trupa. Cu alte cuvinte, aparitia trupei a fost simultana cu inceputurile noastre ca muzicieni, pentru ca la aparitia trupei niciunul dintre noi nu stia sa cante. E un mister cum de fiecare am stiut ce intrument sa abordam, dar oricum, trupa a trecut prin multe schimbari de componenta de atunci, iar eu sunt singurul membru din componenta initiala

METALHEAD: Petre, tu esti acum noul chitarist Spectral. Care este evolutia ta in plan muzical si ce planuri ai acum ca membru al formatiei ?

Petre: Pai, in primul rand ma simt mandru ca Ciprian mi-a propus sa cant alaturi de trupa. Ii stiu de ceva timp si mi-au placut din prima. Din punct de vedere muzical, ma bucur ca am din nou ocazia sa ma ocup de metal, deoarece in ultima vreme am explorat alte stiluri, iar acum am ajuns back to the roots.

METALHEAD: Am inteles ca acum lucrati la primul vostru album, "Neural Correlates of Hate". Ce detalii ne puteti oferi despre acest album?

Ciprian: Albumul e in lucru din 2009, dar abia in aprilie 2012 a fost definitivat din punct de vedere compozitional.

METALHEAD: De ce vine albumul de debut abia acum si cat de greu va este sa compuneti piese pentru el?

Ciprian: A durat atat de mult pt ca am vrut un set de piese diferite, nu 2-3 piese "de rezistenta" asa cum se practica in majoritatea cazurilor, si pentru ca am ales involuntar un stil pretentios, care necesita multa multa munca. Piesele au fost scrise ca partituri, iar munca s-a facut in prima instanta de la distanta, in sensul ca fiecare isi invata partile lui si apoi ne intalneam la sala de repetitii, odata la 2-3 luni (trebuie sa mentionez ca in afara de mine si vocal ceilalti membrii Spectral au locuit si unii inca locuiesc in orase diferite).

In concluzie a fost destul de greu sa punem piesele cap la cap de la distanta dar ne-a ajutat mediul virtual fara de care nu cred ca am fi reusit. Mai departe il voi lasa pe Petre sa explice care a fost procesul de studiere a pieselor din punctul lui de vedere pentru ca trebuie sa mentionez ca pana acum n-am facut absolut nicio repetitie cu el, desi Petre a invatat piesele la distanta. Iar apoi voi reveni cu detalii despre tematica.

Petre: Dupa cum spunea si Ciprian, am fost nevoit sa studiez de acasa, deoarece inca sunt prin Piatra neamt. Am primit partiturile pe mail si am inceput sa lucrezla piese, incercand sa inteleg cat mai bine ce vor sa transmita si in acelasi timp sa-mi pun si eu amprenta. Insa nu mi-a fost deloc greu pentru ca imi place stilul.

Ciprian: Legat de tematica, asa cum spune si descrierea trupei pe pagina noastra de Facebook : "With musical influences from various extreme genres and having amongst topics psychology and pain, Spectral is exploring the boundaries of the human psyche…" . Ca influente voi da cateva nume de trupe: Necrophagist, Obscura, Spawn of Possession, Deeds of Flesh and many many more.

METALHEAD: Ce instrumente veti folosi pentru a inregistra viitorul material discografic?

Ciprian: Eu voi folosi o chitara Ibanez Xpt 700 cu 6 corzi iar Petre un Ibanez K7 (cu 7 corzi, evident). Ca amplificare avem mai multe optiuni pe care preferam sa le dezvaluim la momentul oportun. Incercam sa cream un sound dur si original pentru album, si idei sunt o groaza. In materie de tobe nu intram in detalii.

METALHEAD: De unde isi vor putea achizitiona ascultatorii discul?

Ciprian: In primul rand materialul va fi la FREE DOWNLOAD pe paginile de Facebook/Reverbnation/LastFm ale trupei, dar va exista si o editie limitata CD version care va putea fi comandata online prin intermediul trupei

METALHEAD: Aveti o formatie care va influenteaza in mod special stilul musical? Daca da, in ce fel?

Ciprian: Eu personal, in materie de trupe sunt influentat de trupele pe care le-am enumerat si mai sus, iar ca solistica o sa enumar cativa chitaristi care imi plac si de la care am invatat si invat o groaza: Paul Gilbert, Tosin Abasi, Paul Masvidal, John Petrucci, Karl Sanders si lista poate continua. Din punctum meu de vedere ca tehnica si viziune am fost influentat. Un chitarist bun te face sa vezi chitara altfel, iti deschide noi orizonturi.. Cred ca asta fac si chitaristii de mai sus.
Petre: E foarte greu sa numesc o formatie. In ultima vreme ascult foarte mult fusion: Guthrie Govan, Allan Holdsworth, Rick Graham si de pa la noi il apreciez foarte mult pe Marius Pop ca si chitarist.Iar 2 trupe care mi se par absolut geniale ar fi Nevermore si Animals As Leaders.

Cred ca AAL au reusit sa vina cu ceva cu adevarat revolutionar in muzica. Si eu mai bag un plus pentru Django Reinhardt. In ce fel? Cred ca fiecare dintre ei imi "aduc la cunostinta" noi aspecte ale chitarei si ale muzicii, aspecte pe care incerc sa le integrez in sound-ul meu, pentru a aduce ceva nou si bun (sper) in trupa.

METALHEAD: Care considerati voi a fi lucrurile care va diferentiaza de alte formatii de metal din tara, sau din strainatate?

Ciprian: In primul rand genul este unul foarte divers, pentru ca te loveste prin muzica agresiva/rapida dar si foarte variata. De aceea tech death-ul nu este o muzica pe gustul orisicui! Din cauza acelui termen: "variat". O trupa de tech death jongleaza prin multe subgenuri formand un stil aparte, si asta incercam si noi sa facem.

In Romania in momentul de fata nu exista nicio trupa care sa abordeze acest gen in totalitale. Cred ca asta ne face unici. Iar la nivel european, putem vorbi de tendinta formarii unei embleme care se va evidentia cu timpul in muzica noastra. E greu de spus in cuvinte. Acel "touch" aparte se va vedea in muzica noastra, atunci cand albumul va fi gata.

Petre: Faptul ca incercam sa fim deschisi si sa nu ne punem singuri o eticheta cred ca e un lucru important. Incercam sa nu ignoram vastul termen de PROG si sa facem mereu ce suna cel mai bine intr-o piesa. Pe langa asta cred ca personalitatile noastre luate impreuna ne ajuta sa transmitem ceva si dincolo de note si solouri rapide. Foarte multa lume acuza acest gen de lipsa de feeling . Nu este deloc asa!

METALHEAD: Ce incercati sa transmiteti prin muzica voastra?

Ciprian: Trairile noastre. De cand am inceput lucrul la albumul de fata s-au adunat multe trairi care au trebuit exteriorizate. Ele se afla acolo, in cele 9 piese si Liva, vocalul nostru este cel care se ocupa de acest aspect.
Noi intotdeauna am compus intai partea muzicala, iar versurile au venit de la sine.

Nu cantam despre politica, religie, sau un subiect anume pentru ca muzica poate fi folosita ca spalare de creier a maselor, iar noi nu vrem asta. Noi cantam despre trairi.

In premiere mondiala o parte din versurile piesei NEURAL CORRELATES OF HATE, cea care va da numele albumului (click aici)

Petre: Exista foarte multe multe lucruri dincolo de politica si religie care merita atentia oamenilor si cred ca deja cele doua subiecte sunt de un banal absolut. Cred ca oamenii se prind ca situatia e nasoala si fara muzica. Sunt de parere ca muzica e mult mai mut decat atat.

METALHEAD: Vi se pare dificil sa compuneti acest gen de muzica in Romania anului 2012? Considerati ca mai merita sacrificiul?

Ciprian: Hai sa nu ne raportam la o anumita tara. Se poate si mai rau.. Produsul nostru se va adresa oricarui locuitor al planetei, asa ca nu conteaza ca e produs in Romania sau in alta tara. Intr-adevar, exista tari mai evoluate unde probabil am fi avut mai multe sanse de afirmare, dar nu ne situam chiar in coada listei. Cred ca vointa este mai importanta decat tara. Exista trupe celebre care au plecat de foarte jos si au reusit. Tara doar face parte din lista de inconveniente. Sa zicem ca am ales nivelul jocului "Hardcore" in loc de "Hurt me plenty"

Petre: Nu privesc acest lucru ca pe un sacrificiu. Aici e vorba de a ma exprima liber. Dupa cum spunea si Ciprian, acest produs este destinat tuturor celor interesati. Da, este greu sa canti asa ceva in Romania deoarece intalnesti sute de obstacole, insa la mine muzica nu e doar un hobby, iar Spectral pentru mine este un loc unde ma pot exprima liber dpdv muzical, unde pot experimenta si unde pot evolua ca muzician.

METALHEAD: Sunt mai mult decat sigur ca dupa lansarea albumului pregatiti si un mini-turneu. Pentru cei care nu au asistat niciodata la o repetitie, sau la un concert Spectral, de ce ar trebui acestia sa mearga la un concert de-al vostru? Ce le pregati acestora?

Ciprian: In primul rand incercam sa sunam ca pe CD, iar multe trupe nu fac asta. Am repetat sute, poate mii de ore ca sa facem posibila aparitia acestor piese si cred ca acest aspect se va vedea live. Sau se va auzi. Am evoluat foarte mult de cand am avut ultimul concert, in deschidere la Decapitated si piesele noi sunt ucigase. Mult mai energice si mai agresive decat cele vechi. Un alt aspect ar fi upgradarea pieselor vechi adaugand sunetul chitarii cu 7 corzi. Aici il las pe Petre.

Petre: In primul rand le recomand tuturor sa mearga sa vada cat mai multe trupe underground romanesti in general, macar sa le dea o sansa (tin minte ca uneori erau cam goale cluburile). In ceea ce priveste Spectral, cred ca suntem capabili de a oferi un show energic cu un sound bun. O sa incercam sa ne transmitem mesajul intr-o maniera cat mai profi! Cred ca in Romania se canta chiar bine si cred ca publicul ar trebui sa fie mai deschis fata de trupele romanesti.

METALHEAD: Daca tot discutam despre concerte, pe viitor, unde v-ar face cea mai mare placere sa concertati?

Ciprian: Eu personal n-am nicio idee. N-am vazut pana acum un concert in afara tarii, dar tinand cont de genul prestat, SUA e cea mai buna piata. Acolo se poate vinde absolut orice, iar death metal'ul e la mare cautare. Pe locul doi ar fi nordul Europei.
Petre: Wishlist-ul e lung. In mare parte SUA, Canada, desi sunt convins ca nu e asa de usor sa faci asta de la primul album. Insa ca target, e acolo.

METALHEAD: Cum si unde pot lua legatura ascultatorii vostri cu trupa?

Ciprian: Aici punem toate update-urile. Aici puteti gasi toate videourile promotionale cu noi.

METALHEAD: Ciprian, nu multi stiu ca tu esti si chitaristul trupei Taine. In care dintre cele doua formatii consideri tu ca evolutia ta este mai usor remarcabila?

Ciprian: Asta e o intrebare grea. Depun efort considerabil in ambele trupe, dar din punct de vedere live cu Taine am avut mai multe concerte in ultimul timp. Asta nu inseamna ca nu am lucrat zilnic pentru Spectral, dar ca aparitii/promovare Taine a fost pe primul loc in ultimul timp si cu ocazia asta vreau sa le multumesc pentru ca am invatat de la ei o groaza de detalii tehnice si m-au ajutat sa imi imbogatesc evolutia scenica.

METALHEAD: Ai mai avut si alte proiecte/colaborari in afara de acestea?

Ciprian: Da, dar nu care merita mentionate. Petre in schimb a mai lucrat cu o serie de trupe underground si o sa-l rog sa le enumere mai jos.

Petre: In materie de trupe underground am lucrat cu Rising Shadow, Cyborg (Live) si cu Illuminati,trupa care pregateste un material discografic la randul sau. Cam asta ar fi activitatea mea underground din ultimii ani.

METALHEAD: Si acum, ca pentru final, ce mesaj aveti sa le transmiti fanilor (eventual ascultatorilor) trupei?

Ciprian: Pentru cei care nu au auzit inca de noi: sa aiba rabdare si sa ne asculte muzica atunci cand albumul va fi gata. Sa ne dea o sansa si sa renunte la prejudecati. Si pentru fani: Va multumim pentru ca voi ne motivati si doar pentru voi va aparea acest album. Support brutal music! \\m/

Petre: Mergeti la concerte, cumparati CD-uri, sustineti trupele romanesti, keep an open mind and STAY METAL!!!

METALHEAD: Multumesc inca odata pentru interviu si pentru timpul acordat.

Ciprian si Petre: Multumim si noi! Bafta.



Realizat de: Chiric Alexandru


Concerte recomandate: