Cum a inceput povestea Dark Bombastic Evening la RYMA (interviu)

08 August 2013 Ana-Maria Gavrila

Cum a inceput povestea Dark Bombastic Evening la RYMA (interviu)

Mai jos puteti citi un interviu realizat de organizatorii, Dark Bombastic Evening 5 cu oamenii din spatele Asociatiei „R.Y.M.A”.

Era prin 2009 si, desi imi propusesem in urma cu 2 ani sa nu organizez evenimente in Bucuresti, a trebuit sa-mi schimb decizia, deoarece majoritatea celor ce veneau la Brasov pentru serile DonisArt erau din capitala. Si uite asa am ajuns sa-l cunosc pe Tibi, un bun prieten de-al Andreei, care mi-a prezentat cateva locatii din Bucuresti. Eram hotarat sa fac un eveniment cu mai mult de 300 de persoane si ii povesteam lui Tibi ca as avea nevoie de o locatie nu foarte in voga, nu foarte cunoscuta, dar sa fie de calitate.

Cateva luni mai tarziu, in Silver Church, am organizat prima editie DBE, un eveniment ce a adus ceva lume de prin toata Europa. Tot atunci am cunoscut-o si pe Cristina, prietena lui Tibi, "o revolutionara cu acte in regula", cum mi-a prezentat-o Andreea. Nu am apucat prea multe sa vorbim ca eram in priza cu altele, dar am promis ca voi trece sa vad ce vor ei sa faca la Alba Iulia.
Totul s-a aranjat pe fagasul corect atunci cand am ajuns la Alba Iulia, la concertul Secret Chiefs 3, sustinut pe o terasa din afara cetatii. Dupa recital, in noapte tarziu, am plecat un grup de persoane sa vedem grajdurile cetatii, ca ala era locul RYMA. Pe o ploaie mocaneasca si o bezna totala, am stat pana dimineata la povesti la RYMA, pe atunci doar un proiect ce se dorea a deveni ceva frumos. Si a fost cu adevarat fascinant, doar amintiri faine! Si, in ciuda beznei initiale, totul s-a luminat printr-un foc mare de tabara si cateva lampioane lansate spre cer.
Nici nu stiu cum a trecut timpul, dar vad ca mai sunt doar cateva zile pana la a treia editie DBE in locatia pastorita de Cristina si Tibi. Se pare ca locul asta m-a vrajit cu totul! Si corespunde perfect cu ceea ce imi doream si eu, cu ani in urma: sa fie ceva necunoscut, intr-un oras unde nu s-a intamplat nimic altceva inainte pe nisa mea, sa pot crea o poveste de la zero, cu propria aroma si desfasurare, o reala provocare, atat pentru mine cat si pentru cei carora le place sa caute, sa experimenteze, sa testeze, sa exploreze. Adrenalina descoperirii unor trairi noi, atipice, in locatii care reusesc sa vibreze chiar de cum le treci pragul, intr-o atmosfera frumoasa… da, asta imi doream sa realizez! Si RYMA s-a aliniat frumos cu DBE pentru cele 2 editii sustinute pana acum si m-as bucura sa fie cel putin la fel si cu DBE 5.
In astia 3 ani s-au intamplat multe de atunci: cei doi s-au casatorit, implicit Tibi "s-a maritat" cu Alba Iulia, caci s-a mutat aici din capitala, au deja doi frumosi copii, o gramada de evenimente organizate pana acum si un cadru feeric creat la RYMA, in care au investit si continua sa investeasca enorm.
M-am tot chinuit sa fac un interviu cu ei, de fiecare data raspunsul a fost ca da, doar ca nu am reusit sa ne sincronizam.
In cele din urma am reusit sa primesc acest CV de la ei despre RYMA, dupa care am purtat si un scurt dialog.
"Puina lume tie ce inseamna R.Y.M.A. i asta pentru ca prescurtarea e prea mito ca sa te chinui sa ii minte tot numele 'Revolutionary Youth Movement for Art'. De ce o denumire in engleza pentru un ONG dintr-un mic orael de provincie din Romania? Pentru ca atunci cand am infiinat RYMA aveam vise mari i anume sa devenim cunoscui i peste hotare, sa fim o asociaie internaionala, care sa reuneasca artiti din toate colurile lumii. Inca nu am renunat la acest vis doar ca o s-o luam mai uor, mai avem muuulta treaba la nivel local pana sa ne extindem i peste hotare.
R.Y.M.A. a luat fiina in anul 2006, cand spaiile interioare ale Cetaii Alba Iulia erau toate in ruina i nu prezentau nici un interes pentru nimeni, dimpotriva: Cetatea era in bezna i plina de gunoaie i de balarii, eliberata de armata i apoi jefuita de igani de tot ce inseamna cabluri electrice, pori i zabrele de fier, caramizi etc.. locatie necunoscuta i trista, in cautare de stapan. Am indraznit sa cerem i am i primit in concesiune de la Primarie doua spaii interioare i o curte splendida de 4500 mp pe latura de nord i atunci a inceput marea noastra Aventura: de 7 ani restauram incontinuu bucata noastra de Cetate i suntem din ce in ce mai mandri de ce am realizat prin fore proprii, fara fonduri europene sau investitori, doar cu enorm de multa munca i efort i ajutor din partea putinor oameni sau firme care au crezut in noi. Timp de 7 ani ne-am concentrat activitatea in doua direcii majore: restaurarea spaiilor i organizarea de evenimente culturale, plimbandu-ne energia de la o activitate la alta, muncind cu veselie i petrecand sarguincios. Am fost pionierii petrecerilor i ai concertelor in Alba Iulia, pe vremea cand in afara de Zilele Oraului nu se intampla nimic altceva. Ne-am sapat singuri fantani i ne-am alimentat cu generatoare de curent electric pe vremea cand albaiulienii nici nu contientizasera ca au o Cetate. Am spart ziduri i am descoperit eminee, tuneluri ascunse, fantani i aerisiri demult infundate i ne-am bucurat de fiecare data, ca nite copii care descopereau ceva nou.
Cand Doru a calcat prima data la RYMA, in mai 2010, nu aveam ui, ferestre, curent electric, apa, eram in stadiul de eliminare a betonului i a tencuielilor mucegaite. i totui, si el a vazut potenialul acestui spaiu i ne-a 'amenintat' ca ne pregatete ceva i ca ne va face in curand o propunere. La urmatoarea vizita a lui Doru, in toamna, lucrurile se schimbasera radical datorita unei veri in care am muncit neincetat i am reuit sa facem funcionale spaiile RYMA in timp record. Fericirea din ochii lui Doru la vederea spaiilor readuse la viaa s-a materializat in decizia de a muta festivalul DBE din Bucureti la Alba Iulia i cu sigurana ca toi fanii DBE saluta lucrul asta. Pentru noi, cei de la RYMA, este o mandrie i o onoare ca putem fi gazdele unui festival cu muzica i oameni de o calitate excepionala, singurul regret al nostru este insa ca albaiulienii nu il apreciaza pe masura valorii lui. Regretul este unul general de fapt, comoditatea ii impiedica pe albaiulieni sa exploreze Cetatea aa incat realizarile noastre nu le sunt tocmai cunoscute, dei am ajuns sa inauguram la finele anului 2011 singurul Centru Cultural din Cetate.
In prezent, ne putem lauda cu un spaiu cultural, de relaxare i de recreere i o infrastructura turistica unica in Cetatea Alba Iulia. Avem un punct de informare turistica, camping, hostel, bar i terasa de vara, doua scene acoperite pentru concerte, gradina de promenada i relaxare, gratar pentru picnic i vatra de foc, loc de joaca pentru copii, teren de volei pe iarba, galerie de arta i inca nu am terminat, RYMA evolueaza incontinuu! Rasplata pentru toate astea? Ne dorim oameni frumoi care sa se bucure de acest Centru Cultural, evenimente de calitate, parteneri cu greutate i de incredere care sa investeasca mai departe in dezvoltarea conceptului nostru la nivelul intregii Cetai. Am creat la RYMA ce ne-am dori pentru toata Cetatea Alba Iulia, dupa gusturile i visele noastre i ne uitam inapoi cu mandrie, obosii, dar plini de sperana i de planuri maree de viitor. i uite ca, datorita festivalului DBE, visul iniial de a deveni cunoscui i peste hotare s-a materializat: cei peste 200 de straini prezeni anual la festival duc vestea frumuseii acestui loc in toata lumea, fapt care ne unge pe suflet i ne motiveaza sa fim tot mai profi an de an, pentru a fi gazdele ideale ale unui festival unic! DBE a ajuns la o a 5-a ediie aniversara i ii uram viaa cat mai lunga in Cetatea Alba Iulia! Va ateptam pe toi cu drag sa ne calcai pragul i sa ne bucuram impreuna de 4 seri magnifice, cu energii pozitive, oameni frumoi i multa muzica buna. Sa ne vedem cu bine!"
Salutari voua, revolutionarilor. Tocmai v-ati intors de la mare. Cum a fost? Gata, odihniti, incarcati pentru un nou Ritual DBE?
"Salutare Dorule! Uite ca in sfarsit ne sincronizam, mai bine zis am avut un moment de relaxare propice pentru a onora invitatia ta de a scrie un CV atipic despre RYMA si a ma delecta cu invitatia ta la un dialog intre prieteni. La mare a fost excelent, chiar ne-am incarcat din plin bateriile pentru DBE 5! Suntem fani ai litoralului Bulgariei - cel mai putin comercial si foarte apropiat de Romania - si avem de gand sa ne intoarcem acolo, sa ne incarcam din nou bateriile, imediat dupa DBE. Suntem gata de inceperea activitatii, sa zic asa mai pioniereste. "
Am povestit de voi doi, insa RYMA inseamna si alte persoane, asa e? Ca sunteti voi doi vioara intai o stim, dar nu ar trebui sa vorbim si de ceilalti? Exista si altii?
"Ma bucur ca mi-ai pus intrebarea asta azi si nu acum un an. Da, cu mare bucurie pot sa iti spun ca anul 2013 a fost unul cu noroc, in care am facut niste asocieri fericite care au dus la materializarea in incinta RYMA a Centrului Cultural Poarta 7, asa cum il visam inca de la inceput: ne putem lauda cu un punct de informare turistica, hostel, loc de joaca pentru copii, teren de volei pe iarba, doua terase de vara cu doua scene acoperite, bar, bucatarie de vara, galerie de arta, camping, gratar si vatra de foc, multa iarba verde pe care e o adevarata placere sa te asezi. Andrei, Anca, Liviu, Irina, Paul, Billy, Floare, Dana, Iulia, Iuli, Raluca, Elena sunt oameni care fac parte din echipa RYMA in prezent si ne ajuta sa mentinem in functiune tot ce am enumerat mai sus, asa incat suntem siguri ca si la DBE 5 totul va merge ca pe roate din punct de vedere organizatoric."
Ati investit cam tot ce-ati avut in RYMA, pana si datoriile voastre si imprumuturile intre zidurile alea se gasesc. Dupa 7 ani de munca, se vede cumva si luminita. Credeti ca acum RYMA poate sa functioneze si singura? Vine lumea la voi?
"Tocmai ti-am spus cum a ajuns RYMA sa functioneze si singura, urmatorul task cred ca va fi sa functioneze la fel de bine si iarna, dar asta vorbim numai daca faci si un DBE Winter Edition la noi. Oamenii vin mai greu la noi, dar odata ajunsi se intorc mereu; avem deja oameni care vin peste tot: la terasa, la locul de joaca, la gratar, in camping, la terenul de volei... vad o crestere zilnica a vizitatorilor nostri si ma bucura lucrul asta! Imi creste inima ca oamenii apreciaza ce avem noi acolo, mai ales cei care stiu si de unde am plecat, cand am luat in primire spatiile acestea de la primarie."
Chiar asa, ce alte optiuni are un albaiulian ca sa scape de cotidian si sa nu fie nevoit sa iasa din Alba Iulia?
"Hmmm, ceva piscine, terenuri de sport, o plimbare prin Cetate... in curand si un parc dendrologic, modernizat printr-un proiect european de finantare. Lista este foarte scurta, eu una nu reusesc sa scap de cotidian decat la RYMA. Si totodata sa fiu cu copiii in siguranta si intr-un mediu placut , cu oameni frumosi si un peisaj istoric deosebit. Ma bucura fiecare zi acolo si recomand tuturor sa ne calce pragul, poate fi o adevarata terapie de rupere de cotidian, indeed!"
In cetatea aia s-au bagat bani gramada datorita finantarii europene si da, arata deosebit. Dar e cam pustiu pe acolo, nu prea ai ce sa faci. S-au mai deschis intre timp si alte puncte de atractie?
"De anul trecut? Nu, nu s-a mai deschis nimic nou, sunt insa patru terase pe latura sudica, fata de una singura pe latura nordica, adica noi. Avand in vedere ca in fata curtii RYMA este Poarta a VII-a a Cetatii si o mare parcare pentru autocare, ne-am fi asteptat sa fie un vad mai bun pentru cei care vor sa isi deschida terase sau sa amenajeze ceva in Cetate, dar n-a fost deloc asa. Inca asteptam sa fie iluminata marea parcare si speram ca pana la DBE5 se va intampla asta. Este foarte, foarte greu sa te angajezi la o asa lucrare si investitorii nu se prea inghesuie in spatiile din Santurile Cetatii (similare cu ale noastre), desi infrastructura de baza a fost creata deja de proiectul primariei."
Cand am fost ultima data pe acolo voi nu erati, ca sa vezi ce ne mai sincronizam. L-am urcat pe Stefan pe panourile alea din spate, dar tirolienei nu i-am dat de cap. Exista interes, vin copii acolo? Ce pot face cei mici pe acolo? Dar cei mari?
"O, da! Tiroliana functioneaza intre orele in care este acolo supraveghetoarea de la terenul de joaca, Dana, cu o pauza la amiaza, in care sunt sigura ca ati nimerit voi. E un loc pentru familisti si tineri in general. Dupa 5 dupa-masa apar copiii cu zecile, se dau pe tiroliana, pe trambulina, pe hinte, se suie in turnul de catarat, au slackline, tobogan, groapa de nisip….adultii, intre timp, stau la o bautura rece, unii joaca volei pe iarba, unii se mai catara pe panoul de catarat... e ceva de facut pentru toata familia acolo."
Tot atunci am vazut ca ati deschis si hostelul. Arata chiar foarte fain, numar mic de paturi, dar e ca intr-un basm sa dormi intre acele ziduri. Ce ar trebui sa stim despre acest hostel? Stiu ca avem 8 locuri disponibile pentru DBE 5, in cazul in care exista interesati asa, pe ultima suta de metri.
"Hostelul il vom inaugura chiar pe 14 august, cu oaspeti ai festivalului DBE, va vom da detalii si despre asta in curand. Cert este ca arata superb si intr-adevar este o delectare sa dormi in asa paturi si sa te trezeasca dimineata rasaritul soarelui peste Cetate. E frumos, ce sa mai zic!"
Spatiul pentru campare l-ati extins in acest an. M-am oprit la 90 de corturi pentru aceasta editie, ca lumea sa nu stea aglomerata. Anul trecut au fost 69, tin minte numarul, heh. Vor fi dusuri suficiente, cutie pentru obiecte de valoare? Ceva schimbari fata de anul trecut?
"Vom avea doua dusuri exterioare si un dus interior, langa galeria de arta, cutii pentru obiecte de valoare, posibilitate de incarcare a telefoanelor si a aparatelor foto, harti ale festivalului, personal permanent in camping, doua toalete exterioare si doua interioare, numai pentru zona de camping."
Vom incepe sa campam de pe 14 august, de la pranz, pana pe 15 seara, pentru ca in camping nu isi vor intinde cortul decat cei ce stau pe intreaga durata DBE. Vor avea acces cu orice doresc ei?
"Da, evident!"
Evident ca vorbim si de mancare. Liviu ne promite delicatese specifice. Vom avea si mancare la ceaun si slow food si multe altele. Sper ca lumea sa aiba ce manca, da? Si sa fie si bun, da?
"Da, Dorule, da! Mancare buna, chiar si pentru vegetarieni si amatorii de dulciuri va fi un festin!"
Ma bucur ca cititorii au reactionat imediat pozitiv la propunerea noastra cu excursia la Rosia Montana. Ce alte locatii ar merita sa mai fie vazute?
"Pe o raza de, sa zicem, 50 km in jurul Alba Iuliei poti sa vezi Piatra Craivii, Cetatea Calnic, Rametea, Cetatea Coltesti, Muntii Trascaului, Pietrele Ampoitei, Detunata si multe alte obiective interesante de vizitat. Excursia la Rosia Montana a avut si are un supersucces: intr-o zi s-a umplut un microbuz cu oameni din toate tarile si azi am mai contractat un microbuz, pentru a reusi sa raspundem solicitarilor de rezervare sosite pe mail."
Ce evenimente organizate de voi au strans multa lume, au captat interes? Vad ca aveti concerte, stand up comedy, expozitii, inclusiv festivalul vostru Play For May.
"Exact genul asta de evenimente au avut cel mai mare succes: Play for May, festivalul nostru anual ajuns la a 5-a editie, Festival de Film de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts", show-uri de stand up comedy, concerte cu trupe neconventionale si DJ din tara si strainatate."
Hai ca te las ca avem cu totii o gramada de treburi de pregatit si zile mai sunt putine. Sa nu uitati ca vom pregati si acel foc de tabara, de inaugurare, unde sa apucam sa ne odihnim si noi putin, ca anul trecut nu am avut timp. Si sa ne cataram sa arboram steagul DBE langa cel de RYMA, care sta acolo impunator. Si poate mai gasim ceva baloti de paie, ca tare bine s-a relaxat lumea anul trecut pe ei!
Care sunt planurile voastre pe termen mediu si lung? Ce va propuneti sa faceti? Tot in Alba Iulia?
"Daca lucrurile continua sa mearga pe un fagas ascendent, ne vom intalni tot in Alba Iulia si peste cativa ani, cu proiecte de finantare implementate si pot sa indraznesc sa spun, chiar si cu locuri noi de munca pentru tineri. Lucrul acesta depinde insa de sprijinul pe care ni-l vor acorda autoritatile locale sau judetene in implementarea si punerea in practica a ideilor noastre inovatoare pentru valorificarea Cetatii. Daca toti ar crede in noi, cum crezi tu, am ajunge departe!
Da, tot in Alba Iulia, insa vrem sa muncim mai ordonat, sa zic asa: munca sa fie munca si concediul concediu. Este foarte important sa te dedici la fel de sarguincios pentru amandoua ca sa poti mentine echilibrul si sa nu te lasi pe tanjeala. Legea compensarii functioneaza foarte bine la RYMA de cand ma stiu. Iar de cand avem si doi copii, incercam sa ne facem treaba cat mai placuta, mai putina si sa impacam viata de familie cu RYMA, fara sa se supere una pe alta, sa zic asa. Locul de joaca, de curand amenajat, are un rol important in educatia copiilor si este un polarizator de familii tinere, dornice de socializare, fapt care ne bucura si ne si ajuta sa ne dezvoltam in viitor."
Multumiri pentru tot si sa ne revedem cu pofta de tot, in cateva zile.
"Te salut cu mare drag si de abia astept revederea cu toata echipa DBE!"


Concerte recomandate: