Darth Vegas: Dementa pura transpusa in muzica (Interviu)

21 Ianuarie 2013 Buvnitz

Darth Vegas: Dementa pura transpusa in muzica (Interviu)

Darth Vegas este o adevarata anomalie muzicala pornita de un individ pe nume Michael Lira, actualmente compozitor de muzica pentru film. Acest distins domn si-a imprumutat talentul muzical pentru a da nastere unui monstru dement ce incorporeaza atat influente din muzica metal cat si sonoritati jazz, surf rock, avant-garde, toate acestea pe o coloana sonora ce poate da oricand viata unui film horror. Insa intreaga poveste Darth Vegas o puteti afla din interviul de mai jos.

Salutari din Romania! Cine esti si de ce ai decis sa-ti dedici talentul muzical pentru tot ce inseamna malefic?

Salut! Numele meu este Michael Lira si cant in Darth Vegas, compun muzica malefica inca din 1991! Am fost membru fondator al formatiei Vicious Hairy Mary (Circus/Horror/Metal), eram influentati de nume precum The Cramps, Butthole Surfers, Dead Kennedys, Astor Piazzola, Naked City, Nino Rota sau Mr Bungle.

In copilarie am calatorit foarte mult cu parintii, am mers la Disney Land in Florida unde am vazut gaini decapitate in onoarea unui elefant cu opt maini (nu era Dumbo), mi-am petrecut primii ani din viata in Olanda iar la varsta de 6 ani m-am mutat impreuna cu parintii intr-un cartier deprimant din suburbia orasului Sydney. Nu a fost un loc unde diferenta era tolerata...aratam ciudat, vorbeam ciudat. Parintii mei sunt din Chile si au plecat in perioada in care Pinochet s-a gandit ca ar fi o idee buna sa transforme un stadion intr-un loc de tortura.

Si tot nu ti-am raspuns la intrebare...Intotdeauna mi-au placut filmele horor. Chiar si atunci cand aveam cosmaruri eram fascinat de tot ce inseamna horror. Cred ca am mostenit aceasta pasiune de la bunica mea, era o mare fana Hughes Mearns. Voi recita un fragment din scrierele sale:

" As I was walking down the stair
I saw a man who wasn't there
he wasn't there again today
oh how I wish he'd go away"

Realitatea pe care noi o acceptam este doar o cortina in spatele careia apar taramuri infinite. Calatoria catre aceste taramuri poate fi facute in moduri diferite, frica e doar unul din modurile prin care te poti distra...



Noul album pare o masina de spalat creiere...sterge orice standard cunoscut in ce priveste compozitie si inregistrare. Sunt curios, a existat un tipar spcificat pe care l-ai urmat cand ai compus discul? A fost doar un simplu jam session?

Toate piesele sunt compuse de mine, exceptie fac 'Waltz Of The Pumpkins' (compusa de Julian Curwin) si 'Vindaloo Boogaloo' pe care eu si Julian am compus-o in cateva ore.

Dureaza foarte mult pentru a compune muzica Dark Vegas, lucrez ca compozitor pentru Film si Televiziune si ajung sa compun intr-o saptamana cel putin o ora de muzica complexa. Cand vine vorba de Darth Vegas, incerc sa compun ceva ce poate surprinde si in acelasi timp poate deveni o provocare personala. Urasc ideea de a compune ceva ce oamenii au auzit deja. In general inregistrez un demo inainte de a intra in faza finala de inregistrare. Trimit demo-ul catre ceilalti membri iar apoi ajungem la repetitii unde incepem un jam session pe baza acelui material.

Nu repetam foarte mult. Suntem o trupa compusa din sapte muzicieni (din care doi au copii) si in general ajungem sa repetam doar cu o zi inainte de show..asta daca avem noroc! Sa speram ca vom ajunge in viitor si in Romania!

E greu sa reproduci aceasta muzica in format live? Ce instrumente folositi pe scena?

Ce auzi pe album e ce auzi si live. Intotdeauna am fost obsedat de sunetul live. Nu folosim loopuri, totul e live: trombon, saxofon, trompeta, flaut, chitara, bas, tobe, 5 clape si toate efectele de sunet posibile. Neil Duncan e cel care aduce instrumentele nonconventionale, are chiar si un fluier pentru trenuri. Daca curentul electric va disparea de pe Pamant atunci tot vom fi in stare sa sustinem concerte.

Ce experienta aveti ca muzicieni? Aveti foarte multe influente de jazz si surf rock asa ca ma gandesc ca nu e prima oara cand cantati asa ceva.

Desigur ca nu! Cativa din membrii Darth Vegas canta intr-o alta trupa pe nume Monsieur Camembert. Este o trupa de gipsy swing ce activeaza si in ziua de azi. Julian are doua proiecte, Tango Saloon si Mango Balloon. Neil este din Noua eelanda si canta frecvent cu The Jews Brothers. Ilsar compune constant pentru piese de teatru. Sam Golding canta in fiecare seara cu prea multe trupe pe care le pot tine minte. Johnny Hibbard canta foarte mult jazz iar eu am cantat in diferite showuri de teatru si circ. Am participat la mai multe turnee mondiale printre care si Circuz Oz. Acum compun pentru filme si showuri TV in Australia.

Compuneti foarte rapid, tin minte ca primul album a fost compus in 12 ore. Te-ai confruntat vreodata cu teama de a te pierde in muzica, de a ajunge intr-un punct in care compui ceva atat de nebun incat nu stii care e urmatorul pas?

Am foarte multe piese neterminate. Martian Menace a fost compusa in 2006 insa abia acum a ajuns pe album. Swamp Thing a fost semi-terminata in 2004. Am compus aranjamentele finale anul trecut. E greu cand ai un deadline personal. E greu sa compui muzica pentru ca muzica nu ajunge niciodata intr-o faza finita.

Muzica nu este tangibila, exista in timp. Viteza si stilul pot fi schimbate. Inregistrarea este doar...o inregistrare. O inregistrare a unui loc si a unui timp. Un album, un album foto a unui loc si timp. Trippy?

Muzica jazz nu mai este apreciata la adevarata sa valoare, pare ca toata scena e moarta pentru publicul mainstream. Ai observat muzicieni promitatori in noua generatie?

Sunt de acord! Trebuie sa recunosc ca n-am deloc inclinatie catre a pastra legatura cu orice in general, in special scene ale muzicii. In tinerete umblam in fiecare seara la concerte, ma strecuram prin spate. Eram ca un burete. Azi sunt pur si simplu uimit de muzicieni talentati. Nu sunt o persoana interesata de curentul mainstream. In ultima vreme ascult foarte mult Fantomas si Messer Chumbs.

Australia are cateva formatii nonconventionala..o alta trupa similara - cel putin la nivel de concept unic - este Portal. Ii cunosti?

Da, ii cunosc! Sunt destul de multe trupe interesante in Australia: Slimy Things, Rica Tetas, WOG, Six t Hick, SPOT, Phlegm, BOB, John Lee Spider...



Muzica Darth Vegas pare o coloana sonora pentru un film horror old schoom. Imi poti recomanda un film la fel de interesant ca albumul? Sa zicem ca dau filmul pe mute si dau play la album....

Pentru cel mai bun efect recomand un montaj din mai multe filme, formatia a concertat cu proiectii video compuse din astfel de montaje ciudate. Mare parte din proiectii sunt semnate de Jay Katz si Miss Death (MU-Mesons). Favoritul meu ramane un colaj din 'Midnight I'll Take Your Soul Away' un film brazilian foarte ciudat. Are cea mai tare replica dintr-un film horror:

"what is life? the beginning of death!
what is Death? the end of life!
what is existence? the continuity of blood!
what is blood…..
… the reason to EXIST! mouth hough ha haaaar!!!"

Am avut un concert si la Opera din Sydney unde am cantat pe o proiecte a filmului Nosferatu.

Sunt sanse sa cantati in Europa?

Daca gasim pe cineva interesat sa ne ofere concerte!


Concerte recomandate: