Esse (HateSphere): "Dupa atatea schimbari, noul album a pornit din dorinta de a afla cum va suna propria noastra versiune HateSphere"

18 Septembrie 2013 Ana-Maria Gavrila

Esse (HateSphere):

Ne mai despart doar cateva zile de Metalhead Meeting 2013, unde ii vom putea vedea pe scena din Arenele Romane pe suedezii de la Hypocrisy si Lake Of Tears, dar si pe danezii de la HateSphere!

In intampinarea fanilor HateSphere, solistul Esben “Esse” K. Hansen a stat de vorba cu noi prin telefon, cu putin inaintea debutului turneului lor european alaturi de Hypocrisy. Citind interviul de mai jos, puteti afla ce anume il atrage pe Esse la genul Thrash Metal si cat de mult conteaza pentru el versurile pe care le interpreteaza.

Metalhead Romania: Salutare, aici Ana de la Metalhead!

Esse: Salut! Eu sunt Esse! Toate bune?

MH: Minunate! In primul rand a vrea sa ii mulumesc din partea redaciei i a fanilor din Romania pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.

Esse: Sigur, cum sa nu.

MH: tiu ca abia ateapta sa va vada pe 21 Septembrie.

Esse: i noi. O sa fie grozav!

MH: Cu sigurana. Cum probabil ai participat la o serie de festivaluri vara aceasta i va pregatii acum pentru turneul european alaturi de Hypocrisy, mai avei i alte apariii live pana la inceputul turneului?

Esse: Da, avem doua concerte prin Danemarca la inceputul lui septembrie si o participare la Backyard Festival, care are loc in Germania. Nimic foarte complicat.

MH: … un fel de incalzire pentru turneul din toamna.

Esse: Exact.

MH: Bucuretiul nu este singurul ora in care HateSphere vor concerta pentru prima data, nu-i aa?

Esse: Da, asa este. Avem si alte orae in care ne-am propus sa ajungem cu acest turneu, precum Kiev sau Minsk, locuri din Europa in care nu am reusit sa concertam pana acum. Sunt multi fani care probabil sunt nerabdatori sa ne vada.

MH: Vom avea parte cu ocazia acestui turneu de ceva mai multe piese noi in setlist? Stiu ca fanii abia ateapta sa asculte noul album care va fi lansat, daca nu ma insel, la mai putin de o saptamana dupa concertul vostru de la Bucuresti.

Esse: Corect. „Murderlust” se va lansa oficial pe data de 27 Septembrie. Vom interpreta desigur pe langa piesele deja cunoscute, single-ul „Murderlust”, precum si alte cateva piese noi.

MH: „Murderlust” este cel de-al 8-lea album din discografia HateSphere, dar inainte de a te intreba alte detalii despre acest nou material, trebuie sa intreb urmatorul lucru, pentru ca a trecut ceva timp de cand HateSphere a inclus pe albumul lor un cover – de data asta nu e Anthrax, nu e nici macar Thrash. Este Muse – asa ca ma gandesc ca ati facut „praf” piesa lor. De ce Muse?

Esse: E foarte simplu – este una din formatiile noastre preferate si ni s-a parut alegerea potrivita. Compun piese exceptional de bune, asa ca Muse s-a dovedit a fi trupa perfecta pentru a face un cover pentru noul album. Multe trupe Metal fac cover-uri dupa piese ale altor trupe de Metal.

MH: Exista si alte trupe ale caror piese v-ai fi dorit sa le interpretai? Este vreuna care i-ar putea surprinde pe fani, ceva care nu a fost inclus pe album?

Esse: Da, au fost. Initial ne-am gandit sa facem un cover dupa niste trupe Rock daneze. Dar am ramas la Muse.

MH: La ce ar trebui sa ne asteptam, legat de noul album, luand in considerare pe cele precedente „The Great Bludgeoning” si „To the Nines”. Se poate si mai Thrash de atat?

Esse: Cred ca fanilor li se va parea ca „Muderlust” este un album cu o abordare foarte directa. L-am avut alaturi pe Tue Madsen, care s-a ocupat de productia acestui album. Avem ca invitati si niste solisti cunoscuti.

MH: Ati tinut totul secret?

Esse: Pana in ultima clipa. [rade]

MH: Te-ai alaturat celor de HateSphere in 2010-2011…

Esse: Da, in 2010.

MH: Asa este, pentru ca ai lucrat alaturi de ceilalti membri pentru albumul lansat in 2011, „The Great Bludgeoning”.

Esse: Exact.

MH: Dar inainte de 2010 au fost numeroase schimbari in lineup si de obicei acest lucru afecteaza intr-un fel trupa, pentru ca fiecare nou membru aduce ceva nou. Care a fost rolul tau in ceea ce priveste muzica si versurile HateShere pentru acest nou album? De unde a inceput totul?

Esse: Peter este cel care s-a ocupat de versurile pentru „Muderlust” si cel care scrie, in general, versurile pieselor HateSphere. Desigur, schimbarile de lineup au afectat sound-ul trupei, insa de data aceasta, pentru acest nou album, totul a pornit din dorinta de a afla cum va suna propria noastra versiune HateSphere.

MH: Cat de cunoscuta iti era HateSphere inainte de a te alatura trupei? Ai o piesa preferata de pe albumele lansate inainte de 2010?

Esse: Sigur ca da. Eram un mare fan al trupei si le ascultam albumele, in special „Ballet of the Brute”. Ca piese preferate as putea numi „Downward to Nothing” sau „500 Dead People”...

MH: Grozave piese! Stiu ca ai colaborat in trecut cu As We Fight pentru albumul lor „Meet Your Maker”. Cum ai compara cele doua experiente: Thrash versus Metalcore?

Esse: Consider ca sunt mai bun in a interpreta Thrash decat Metalcore. Thrash-ul se apropie stilului meu vocal, pot face mai multe lucruri in Hatesphere decat am avut ocazia in cealalta trupa... Thrash-ul este pentru mine directia ideala...

MH: Thrash-ul te inspira mai mult.

Esse: Exact. Fiecare piesa in parte, din toate punctele de vedere, mult mai dur, dar si mult mai melodic, simplu, si totusi nu chiar atat de simplu. Piesele sunt potrivite pentru vocea mea, pentru ceea ce stiu si pot sa fac.

MH: Vorbind de cantat – de vreme ce esti solistul HateSphere – cat de important este pentru tine ca lumea sa acorde atentie versurilor, pe langa muzica pe care ceilalti o interpreteaza pe scena?

Esse: Versurile sunt importante, dar pentru mine muzica este cea care conteaza cel mai mult, daca imi place piesa, imi vor placea si versurile...

MH: ... asadar muzica inainte de versuri.

Esse: Pentru mine da. Sunt si formatii care scriu versurile, iar apoi cauta o linie melodica prin care sa exprime cel mai bine ideea acelor versuri. Consider ca daca muzica este buna, versurile vor veni de la sine.

MH: Ceea ce inseamna ca, lucrand la piesele pentru noul album, muzica a fost compusa mai intai, urmand apoi versurile.

Esse: Da. Intotdeauna lasam versurile la urma atunci cand lucram la un nou material, iar “Murderlust” nu face exceptie.

MH: Dupa cum ai spus mai devreme, Bucurestiul nu este singurul loc in care veti concerta pentru prima data.

Esse: Da. Avem incluse pe harta turneului nostru cu Hypocrisy o serie de orase unde nu am mai concertat niciodata si mi se pare grozav pentru ca sunt fani care ne asculta de ani de zile si ne asteapta sa concertam in orasul lor. Atmosfera e de obicei fantastica!

MH: Care ar fi cea mai “de povestit” experienta de prin turneele tale alaturi de HateSphere?

Esse: Hah, buna intrebare. Cred ca anul acesta. Am participat vara aceasta la un festival in Danemarca – Copenhell – unde atmosfera a fost pur si simplu incredibila. A plouat, insa celor din public nu le-a pasat. Nu ne asteptam la asemenea reactii...

MH: Atunci speram ca si publicul de la Bucuresti va reactiona la fel de intens! Multumesc foarte mult, aceasta a fost ultima mea intrebare!

Esse: Cu mare placere! Sa veniti sa ne salutati! Poate bem si-o bere impreuna!

MH: Cu siguranta vom fi acolo!

Biletele pentru METALHEAD MEETING se pot gasi online pe www.iabilet.ro si www.metalhead.ro/bilete/, inclusiv cu plata ramburs sau prin OP (pentru plata ramburs sau prin OP, va rugam sa ne contactati la contact[at]iabilet.ro sau 0741272967, intre 09:30 si 18:00, de luni pana vineri)

De asemenea, biletele se gasesc in retelele:

- Eventim (magazinele Orange si Vodafone, in magazinele Domo, in librariile Humanitas si Carturesti)

- MyTicket (Diverta, Mag. Muzica, Sala Palatului)

- Bilete.ro (Posta Romana, Inmedio, Germanos)

- Biletoo (Cinema Patria, Libraria Eminescu, Mag. Unirea)

Preturile sunt urmatoarele

95 lei - Zona B

145 lei - Zona A (in fata scenei)

200 lei - VIP (in numar limitat, exclusiv pe Iabilet.ro si in reteaua Eventim)

Un eveniment produs si organizat de METALHEAD si Sprint Media, cu sprijinul Gala MGMT&PR


Concerte recomandate: