Gwydion: Valori pagane de pe tarmul Lusitan

04 Iunie 2010 Ion Sorin Turcu

Gwydion: Valori pagane de pe tarmul Lusitan

Cu ocazia prezentei la prima editie a festivalului OST Mountain Fest, am stat de vorba cu formatia portugheza Gwydion care tocmai a lansat un nou material discografic. Despre noul album, amintirile din Romania, mesajul trupei precum si prezenta la festivalul de la Busteni, puteti afla din materialul de mai jos.

Salut! Cine este Gwydion?

Salut, Gwydion este o trupa de Metal de pe tarmurile Lusitane ale Portugaliei, o formatie ce canta Viking/Folk/ Battle Metal….sau canta doar Metal daca preferati asa.

Ati fost anul trecut in Romania, povestiti-ne despre experienta voastra din 2009.

Ne-a placut cu adevarat Romania, o tara cu o istorie minunata si traditii. Printre alte obiective din Bucuresti am vizitat Curtea Veche si Casa Poporului.

Am simtit ca poporul roman este foarte atasat de origini si foarte mandru de radacinile sale. Este, intr-un fel, asemanator cu poporul portughez. Am avut putin timp sa vizitam si sa cunoastem mai bine tara si acum ne asteptam sa stim mai mult despre Romania, in august, cand vom canta la OST Festival.

Poze  Gwydion's pictures - Gwydion

Cum este publicul din Romania in comparatie cu cel din alte tari ?

A fost o experienta minunata pentru noi. Am fost foarte surprinsi de reactiile excelente ale fanilor. Am fost pentru prima data in Romania si ne-am adaptat usor pentru ca oamenii au fost mereu entuziasti si prietenosi cu noi, ne-am simtit foarte bine si a fost peste asteptari.

Dupa ce am cantat in Bucuresti am simtit dorinta de a ne intoarce sa oferim un show excelent pentru toti fanii si asta planuim sa facem si la OST Festival, sa oferim o petrecere mare la care toata lumea sa se simta bine.

Si rockeritele din Romania ?

Ar fi putin nedrept sa vorbim doar despre fete… In singurul concert din Romania, pana la aceasta data, am avut unul dintre cele mai bune feed-back-uri de pana acum si multimea ne-a oferit un raspuns entuziast. A fost o seara minunata si toti pareau sa fie intr-o dispozitie potrivita. Acestea fiind zise, putem spune ca rockeritele din Romania sunt „rocks” dar oferim acelasi elogiu tuturor celor pe care i-am intalnit in acea seara.

Aveti prieteni in Romania? Pe cine vreti sa reintalniti aici ?

Data trecuta am intalnit pe Alberta si Sorin Turcu, de la Stay Metal Forever, care au aranjat toate detaliile pentru concertul din Bucuresti cu un profesionalism remarcabil. In cea mai mare parte a timpului am fost cu ei si cu celelalte trupe care au cantat cu noi, Inopia si Trooper. Sunt foarte primitori si va fi o mare placere sa-i revedem in august.

Legat de sloganul vostru, „Bere, Bere si Metal!” cum este berea romaneasca in comparatie cu berea din alte tari ?

Pai, am petrecut doua zile in Bucuresti si am avut multa bere! Nu ne amintim marcile si asta e un semn pentru o bere buna!! Dar toate au fost foarte placute, foarte usor de baut, ca ale noastre. Am incercat chiar si o sticla de 2.5 l la 10 dimineata si a alunecat destul de bine. Cu siguranta Ursus si Tuborg au facut cele mai multe „pagube”, adica am petrecut toata noaptea cu multi prieteni pe care ni i-am facut aici.

Pe 8 august rockerii va vor vedea la OST Mountain Fest – Busteni. Ne puteti da cateva detalii despre show-ul vostru acolo?

Pregatim acest concert prin prisma noului nostru album, in principal se va baza pe noile noastre piese, asta este garantat, promitem multa dantuiala, istorisiri, bere si buna dispozitie pe scena!

Ati anuntat, de putin timp, un nou album. Ce aduce nou acest album in comparatie cu celelalte ?

Procesul compozitiei lui Horn Triskelion a fost cu siguranta diferit fata de albumul de debut, Ynys Mon. Munca noastra anterioara a constat mai mult in selectarea celor mai bune piese proprii, unele dintre ele cu cinci sau sase ani vechime, si de asemenea am semnat recent cu Trollzorn, pentru o perioada destul de scurta, in care vechiul album sa fie gata.

Cu Horn Triskelion a fost total diferit, am avut timp sa compunem, sa facem multe experimente, am explorat mai mult Folk-ul si combinatiile de stiluri pe care am putut sa le facem mentinandu-ne propria identitate , acesta a fost un album bine gandit inca de la inceput.

Locatia festivalului (OST – Busteni) nu este foarte departe de castelul lui Dracula. Ce parere aveti despre acest personaj?

Noi toti am crescut citind povesti cu vampiri. Multe trupe de Metal au cantece pe aceasta tema. Mitul in sine apeleaza la partea intunecata a personalitatii, precum dorinta de putere si control al mintii umane. Noi credem ca adevarata poveste a fost putin diferita. Dracula a fost numele dat unui ordin al cavalerilor, cavaleri care au luptat cu otomanii. Cateva scrieri fac referire la Contele Dracula sau Vlad, ca fiind un om crud caruia ii placea sa-si traga in teapa dusmanii si propriul popor, pentru ca lupta impotriva inamicilor, atat in interiorul cat si in exteriorul tarii.

Poze  Gwydion's pictures - Gwydion

Dupa cum stiti, unul dintre obiectivele principale, ale OST Mountain Fest – Busteni, este promovarea atitudinii responsabile fata de mediul inconjurator. Ce credeti despre asta?

Credem ca toata lumea trebuie sa fie responsabila pentru mediul inconjurator. Noi incercam sa avem, pe cat posibil, multe actiuni zilnice cu privire la conservarea naturii precum reciclarea sau incercarea de a maximiza eficienta energetica a echipamentului pe care-l folosim acasa si sa reducem consumul de energie. Chiar si tobarul a plantat anul trecut cativa stejari si pini in propria curte si cand vor creste, va incerca sa-i planteze in padure.

Multumim pentru timpul acordat si va rugam sa transmiteti un mesaj pentru fani si in special pentru cei ce vor participa la OST Mountain Fest – Busteni.

Fratii mei romani, pregatiti-va pentru chef, aduceti„coarnele” si apucati sabiile, sa putem lupta toti alaturi de Odin….in Valhalla! Coarnele sus!!

Sorin vs. Gwydion


Concerte recomandate: