Interviu Cantaloop si Adrian Nour despre concertul Beatles'N'Jazz: vom incerca sa fim gazda perfecta pentru o calatorie imaginara cu SUBMARINUL GALBEN

16 Septembrie 2014 Alin Pildner

Interviu Cantaloop si Adrian Nour despre concertul Beatles'N'Jazz: vom incerca sa fim gazda perfecta pentru o calatorie imaginara cu SUBMARINUL GALBEN


Continuam seria interviurilor dedicate aristilor ce urca pe scena Hard Rock Cafe in cadrul seriei Bestmusic Live Concerts cu protagonistii proiectului Beales'N'Jazz - trupa de jazz Cantaloop si solistul Adrian Nour, binecunoscut tuturor dupa participarea la Vocea Romaniei. Artistii o vor avea alaturi si pe Viorica Pintilie, una dintre cele mai apreciate voci de gen ale ultimilor ani. Muzicienii ne-au vorbit despre cum a luat nastere aceasta colaborare, celelalte formule artistice in care activeaza, precum si relatia cu trupa The Beatles.

Bine v-am gasit. Cum ati ajuns la proiectul Beatles'N'Jazz?
Bine v-am gasit si noi, ne bucura mereu intalnirea cu voi si implicit - prin intermediul vostru - cu fanii!

Muzica The Beatles este, pe cat de respectata, pe atat de populara. The Fab Four ca si grup au impins granitele muzicii Rock si au stabilit standardele pentru decadele ce le-au urmat, astfel incat tot mai multi muzicieni de Jazz au fost atrasi de a explora aceste compozitii extraordinare, melodii superbe, armonii parca divine, de o neconventionala complexitate armonica si metrica. Muzica The Beatles este cu adevarat fara varsta, iar interesul nostru pentru song book-ul lor a venit natural, mai ales ca anul acesta, la aniversarea a 50 de ani de cand au cucerit America prin celebrul “The Ed Sullivan Show”, incercam sa ne aducem si noi omagiul legendarei formatii.

S-a nascut ca un show instrumental sau l-ati gandit de la inceput cu voce? Cu Adrian Nour si Viorica Pintilie cand si cum ati inceput colaborarea?
Primul show BEATLES’N’JAZZ a fost abordat doar instrumental, dar integrarea vocilor a venit natural, parca versurile lui Lennon sau McCarteny cereau sa mearga mana in mana cu atat de cunoscutele linii melodice!

Pe Viorica Pintilie, o prezenta superba a scenei de Jazz din Romania, am cunoscut-o, nu din coincidenta, chiar la showul inaugural, instrumental, cand ne-a dezvaluit iubirea ei pentru muzica The Beatles si ne-a marturisit ca unul din visurile ei, din punct de vedere muzical, era sa realizeze un proiect de Jazz bazat pe song-bookul Fab Four. De atunci, drumurile noastre muzicale se intalnesc mereu si mereu...

Pe Adrian (Nour) l-am cunoscut prin intermediul binecunoscutului show tv “Vocea Romaniei”, unde ne-a impresionat atat prin calitatile actoricesti, dar mai ales - desigur - prin cele vocale. Legatura se facuse deja pe parcursul show-ului unde o parte din membrii trupei noastre (Cantaloop) asigura suportul instrumental. De la bun inceput a existat o chimie intre noi, asa ca lucrurile, din punct de vedere muzical, au venit de la sine.






Beatles'N'Jazz nu este singurul show de acest gen pe care il aveti, iar pe doua dintre ele le veti prezenta si la Hard Rock Cafe in perioada urmatoare. Spuneti-ne cate ceva despre celelalte proiecte pe care le aveti in portofoliu.
In ultimii ani, muzicienii au incercat sa iasa din cutiutele imaginare pe care scria “Pop”, “Rock”, “Jazz”, “Rap”, “Opera” etc. Pe cat de celebre, pe atat de contestate au fost la vremea lor fuzionarea genurilor muzicale, unde proiecte gen Pavarotti & Friends, Aerosmith & Run DMC sau Anthrax & Public Enemy, ori in lumea Jazzului vizionarul Miles Davis care a adus instrumente si influente de Rock in Jazz, creand stilul Jazz Rock sau Fusion au mutat granitele muzicii si - poate mai important - au popularizat genuri mai putin ascultate dar cel putin la fel de valoroase.

Continuam si noi, probabil instinctiv, traditia mult mai celebrilor nostri inaintasi, prin fuziunea artei pe care o iubim, Jazzul, cu songbookul unor artisti pe care am crescut. Astfel, Proiecte precum ELTON JOHN Plays Jazz, THE DOORS - Riders on Jazz, POP Goes Jazz si altele, speram sa fie la fel de bine primite precum BEATLES’N’JAZZ cu care facem mai mereu concerte “Sold Out”.


Ne puteti spune, fiecare dintre voi, ceva legat de relatia cu The Beatles? Poate momentul in care ati luat contact cu muzica lor sau prima piesa pe care ati invatat s-o interpretati. Si care este Beatles-ul preferat al fiecaruia?
Adrian Nour: Eu am inceput sa cant destul de tarziu, in timpul facultatii, alaturi de un om extraordinar care nu mai este astazi printre noi: Puiu Cretu ("Cristal"). El mi-a deschis apetitul pentru jazz dar si pentru muzica celor de la Beatles, printre altele. Ma bucur ca pot canta alaturi de Cantaloop piesele astea, orchestrate asa.. Imi plac toate piesele pe care le-am ales dar preferatele mele sunt "Yesterday" si "Eleanor Rigby".

Costin Rosu (sax): Prima mea legatura cu The Beatles a fost pe cand aveam 6-7 ani si in cadrul celebrei emisiuni a acelei generatii de copii, “Gala Desenului Animat”, nu mai putin de celebra realizatoare, dna. Viorica Bucur, a prezentat un fragment din filmul “Yellow Submarine”. A fost un soc puternic, era clar altceva decat Mickey Mouse sau Tom si Jerry :)) Este f greu de ales o melodie favorita, sunt atat de multe, totusi am o slabiciune pt “Something” si “Blackbird”...


Dincolo de aceste proiecte, fiecare dintre voi este angrenat in diferite formule - pe unde puteti fi ascultati fiecare?

Intr-adevar, fiecare dintre noi exploreaza diverse experiente muzicale in formule care au sau nu legatura cu Jazzul. Viorica este deja una din vocalistele consacrate ale noii generatii de Jazz, asa ca poate fi ascultata in formule mereu variate (cu Sorin Romanescu - chitara, Paolo Profeti - sax, Alex Olteanu - pian etc.). Pe Adrian Nour il puteti vedea fie la teatru fie cu trupa Zamfirescu.

Alex Borsan (pian) face parte din trupa de acompaniament a lui Alex Velea, Adrian Flautistu (bass) din Tibi Scobiola Band, Liviu Negru (chitara) colaboreaza cu Virgil Iantu Band si cu diverse alte formule de Jazz, Stefan Benedict (baterie) mai poate fi ascultat alaturi de Dedeian Brothers, iar Costin Rosu (sax) va apare in aceasta toamna pe ultimul DVD al trupei VUNK, Autoportrete - Live Acustic. In plus, va mai aparea pe 9 Oct. la concertul MILES DAVIS - Kind of Blue de la Sala Radio, sau pe 16 Oct. in tributul PINK FLOYD de la Palatul Ghika.


Adrian, citisem intr-un interviu acordat dupa participarea la Vocea Romaniei ca nu iti doresti sa incepi o cariera muzicala. Te refereai la zona mainstream sau te-ai razgandit intre timp, stim ca mai canti si cu trio Zamfirescu.
Nu am acordat nici un interviu in care sa spun asta. Am citit un articol in care scria ca am renuntat la muzica pentru teatru.. Fals! Joc in continuare in multe spectacole de teatru dar si cant mai mult ca inainte. Nu am inca o piesa care sa fie difuzata la radio dar nici nu ma grabesc. Cand piesa potrivita va fi gata, o veti auzi si voi. Eu sunt multumit de cum decurg lucrurile in viata mea. Ma bucur de fiecare clipa pe scena, atat ca actor cat si ca solist vocal. Cant alaturi de prietenii Zamfirescu de ceva vreme si avem planuri mari impreuna. Ne puteti asculta la Teatrelli in fiecare luna (urmatoarele concerte sunt pe 1 si 29 octombrie).


Ai fost ofertat dupa show de vreo casa de discuri sau producatori? Cu Smiley ai mai tinut legatura?

Nu am primit nicio oferta. Ma asteptam sa fie asa :) Cu Smiley am mai vorbit. Ne scriem din cand in cand.


V-ati gandit la aceste proiecte si ca avand un scop 'educational', sa-i zicem asa? Prin care sa promovati jazzul in randul celor care nu ar veni in mod normal la un concert de jazz, dar vin pentru ca aud The Beatles, Elton John etc? Sau publicul vostru le gusta pe ambele?
Scopul nostru este de a canta o muzica pe care o simtim, ce ne place noua si implicit publicului, un deziderat considerat “de lux” de tot mai multi muzicieni prinsi parca mai mereu in goana de a face “un ban in plus”. Suntem constienti ca genul abordat, Jazzul, se adreseaza unui grup - hai sa spunem - mai elitist si implicit foarte restrans de public. Latura educationala este intrinseca, suntem constienti de ea, dar nu ne-am propus-o la modul explicit. In plus, abrodarea de teme Pop in Jazz nu este ceva nou, acest lucru fiind un standard in toata istoria de 100 de ani a acestei arte. Teme, inclusiv din filmele Disney (de ex. Someday My Prince Will Come - Alba ca Zapada) au devenit standarde in interpretari celebre ale unor maestri precum Miles Davis sau John Coltrane.


Concertul pe care l-ati sustinut in primavara la Hard Rock Cafe a fost sold-out. Aveti un mesaj pentru cei care vin sa va (re)vada vinerea aceasta?

Fie ca vin pentru prima oara la concertele noastre, sau - dimpotriva - revin, tinem sa le multumim, energia pe care ne-o transmit ne face sa incercam sa fim de fiecare data mai buni. Suntem cu totii norocosi sa fim contemporani cu imensa mostenire pe care ne-au lasat-o artisti sau genuri precum The Beatles, sau Jazzul, iar in seara de 19 Septembrie, noi cei de la CANTALOOP feat. Adrian Nour & Viorica Pintilie alaturi de Hard Rock Cafe si Best Music vom incerca sa fim gazda perfecta pentru o calatorie imaginara cu SUBMARINUL GALBEN.


“...And my frriens, are all aboard!”




Biletele pentru concertul Beatles'n'Jazz din Hard Rock Cafe pot fi gasite online exclusiv pe www.iabilet.ro si pe www.bestmusic.ro dar si la Hard Rock Cafe, inclusiv in ziua concertului la intrare.

Acestea costa 40 de lei cu loc la masa si 50 de lei VIP cu loc la masa in fata scenei (numarul de bilete la categoria VIP este limitat la 80 de locuri).

Puncte de vanzare fizice pentru Bucuresti:

- Magazinele UMAN din Baneasa Shopping City (etaj) si Piata Romana (George Enescu 30 colt cu Magheru)

- SENIA in Magazinul Muzica
- Agentiile Perfect Tour - Str. Theodor Aman, Nr. 11 si Str. Frumoasa, nr. 56 (colt cu Calea Victoriei)
- Hard Rock Cafe (Sos. Kiseleff, nr. 32, Parc Herastrau

Extra:

- Aplicatia de IOS IaBilet valabilain AppStore, aici.

- de pe varianta de mobile IaBilet - m.iabilet.ro

Hard Rock Cafe dispune de 300 de locuri de parcare!

Un eveniment prezentat si organizat de Bestmusic Live Concerts si Jazz Syndicate – www.bestmusic.ro, powered by Magic FM si METALHEAD.


Concerte recomandate: