Interviu cu organizatorul festivalului Kaltenbach Open Air, Thomas Spiwak

23 Iunie 2014 Morrison

Interviu cu organizatorul festivalului Kaltenbach Open Air, Thomas Spiwak

Salut Thomas, iti multumesc in primul rand pentru timpul acordat pentru a raspunde la cateva intrebari despre Festivalul Kaltenbach Open Air pentru METALHEAD Romania.

Esti unul dintre organizatorii, de acum legendarului festival austriac Kaltenbach Open Air. Ai putea descrie conceptul de baza din spatele acestui eveniment pt cititorii nostri nefamiliarizati cu acest festival?

Buna Alina, iti multumesc pentru interesul pentru Kaltenbach Open Air si ma bucur ca suntem din nou in plina actiune. Ideea de baza este sa organizam un mic festival pentru fani, in care sa invitam atat trupe internationale, cat si trupe de pe plan local. Desigur, nu putem concura cu festilvalurile mai mari, insa acesta nici nu este scopul nostru deocamdata. Tot ce ne dorim e sa avem un festival cu preturi accesibile tuturor fanilor muzicii underground de metal extrem.

Festivalul a luat o pauza in ultimii ani daca pot spune astfel. De ce ai reluat festivalul in acest an si care sunt asteptarile tale pentru aceasta editie? Iar pt acei care inca au aceasta intrebare in minte, ce v-a determinat sa renuntati la organizarea festivalului in anii anteriori?


Motivele renuntarii la organizarea festivalului au fost dezamagirile legate de lipsa sustinerii ideii noastre si dezastrele financiare rezultate de-a lungul celor doi ani ce au trecut. Am fost nevoiti sa platim sume mari din rezervele noastre private si nu ne puteam permite sa traversam inca un an in aceste conditii. Am decis, deci, sa oprim toate actiunile legate de KOA si am incercat sa limitam dezastrul pe cat posibil. In cele din urma, insa, o vara fara festivalul KOA ni s-a parut nepotrivita asa ca am inceput sa meditam asupra greselilor facute in trecut. Astfel au aparut discutii despre continuarea festivalului si dupa doi ani de analize si discutii am decis ca e timpul sa ne intoarcem si sa continuam traditia.

Putem vorbi despre schimbari in conceptul KOA fata de ultima sa editie? Ce viitoare ambitii aveti legate de acest festival? Ce imbunatatiri i s-au adus?

Cea mai importanta schimbare este aceea ca nu vom mai sustine cresteri salariale. Incercam sa angajam trupe cu cerinte decente si cu cereri salariale in acord cu statutul lor. Daca o trupa doreste sa participe la festival, va intelege situatia noastra si totul se poate negocia. Desigur, nici o trupa celebra pe plan international nu va canta pe 5 beri si o strangere de mana, insa in cele din urma trebuie sa ramanem echilibrati si sa privim lucrurile si dintr-o perspectiva economica.

Pe langa binecunoscutele trupe din toate stilurile muzicii metal precum: SODOM, BELPHEGOR, MALEVOLENT CREATION, ABORTED, MASTIC SCUM, NARGAROTH, KEEP OF KALESSIN, ce vor participa in acest an la KOA, vor fi prezente pe scena si trupe de top din Austria, ca DARKFALL, DAYS OF LOSS, SEDUCED, TULSADOOM…Un afis de succes! Care sunt criteriile de selectie a trupelor participante la KOA?

Iti multumesc pentru gandurile bune! Da, trupele locale devin mai importante pentru noi si dincolo de nou-venitii mentionati, avem contract si cu cateva nume locale cunoscute, ca Mastic Scum, Disastrous Murmur, Darkfall sau Ravenous. Cred ca amestecul de trupe din generatia veche cu trupe noi este de success, de asemenea si combinatia de trupe internationale si locale. Criteriile pentru selectie tin de un amestec de preferinte personale si, desigur, stilul trupelor trebuie sa apartina metalului extrem, gen black, Death, Thrash sau Grind. Lansarea unui album in preajma datei festivalului reprezinta de asemenea un foarte bun motiv de a invita trupa sa participle la festival. Cu siguranta, toate trupele ce vor canta la KOA sunt pe gustul nostru. So just pure f*****g Metal!

Este un line-up complet sau mai sunt trupe ce urmeaza a fi confirmate?

Exceptand trupa castigatoare a concursului, trupa ce va fi anuntata pe 8 august, programul este complet. In total vor fi 33 de trupe prezente la KOA in acest an.

Planificarea unui festival este o afacere complexa. Tu lucrezi impreuna cu Ronny (Catapult Promotion). Ce imi poti spune pe scurt despre echipa KOA si procesul organizarii unui asemenea festival? Cum si-ar putea cineva imagina o zi de planificare tipica austriaca?

Toti cei implicati in echipa de organizare, au o suma de indatoriri ca management, infrastructura, design, securitate, tehnica, catering si asa mai departe. In fiecare zi orice se poate intampla, de aceea nu exista un plan al zilei de lucru. Fireste ca exista o rutina, dar uneori nu ai alta solutie decat sa actionezi si sa faci fata unor experiente noi. Sfarsitul pregatirilor coincide cu ziua in care se deschid portile festivalului.

Pana in prezent publicul a aratat un interes crescut fata de KOA. Sunt in acest sens schimbari fata de ediitile anterioare a festivalului? Feedback-ul relativ bun primit pana in prezent, in special pe Facebook, s-a ridicat la inaltimea asteptarilor voastre sau le-a intrecut? Asta, desigur, aduce pe tapet intrebari legate de ce se va intampla dupa 2014. Va exista o continuare a acestui eveniment?

Pana acum, reactiile si feedback-ul sunt foarte bune si avem un optimism moderat. Continuarea traditiei va depinde de numarul de vizitatori si de rezultatele financiare. Noi, organizatorii, l-am garantat cu veniturile personale si daca nu se va dovedi a fi un festival de succes, vom fi nevoiti sa renuntam din nou la organizarea sa. Noi nu ne vom imbogati datorita acestui festival, ci tot profitul obtinut va fi investit in organizarea editiei de anul urmator a KOA dar nu va fi posibil sa platim toate cheltuielile de organizare doar din veniturile personale.

KOA este un festival deosebit, unic datorita locatiei in care se desfasoara. Cum ati ajuns sa alegeti aceasta locatie pentru a gazdui un festival open air de metal?

Exista vreun loc mai bun pt a celebra o petrecere metal decat intre paduri, munti si un mic vad? N-as crede! Pur si simplu a fost locatia perfecta pentru noi si are savoarea sa unica ce nu poate fi descrisa in cuvinte, ci trebuie vazuta si simtita pe pielea ta.

Ce ar mai fi de adaugat despre locatia festivalului? La ce se pot astepta fanii sa gaseasca acolo? Standuri comeriale? Chioscuri cu alimente? Alte facilitati?

Desigur, vor fi toate cele necesare, de la standurile comerciale, pana la cele pentru catering. Va fi un loc de campare amenajat in padure, chiar langa un mic parau, si exista un supermarket in centrul Spital am Semmering de unde se pot achizitiona toate proviziile necesare pentru locul de campare. Desigur, va fi si o imensa nebunie metal!

Mai multe despre KOA cititorul poate gasi aici pe Metalhead in sectiunea cu stiri, pe Facebook, pe pagina eventului si pe pagina oficiala a festivalului Kaltenbach. Exista ceva de adaugat acum la final, ceva ce-ti vine in minte acum?

Multumesc pentru sprijin si veniti in Austria pentru a petrece cu noi ca in iad. Acesta este un festival de la fani pentru fani. Nici o exceptie! Va astept la nebunia metalica din munti!

Iti multumesc, tie si echipei tale, pentru reintoarcerea marelui festival KOA, si pentru acest interviu si-ti urez mult succes! Iar celor ce vor merge la festival, multa distractie! KOA este deja un festival renumit in Austria, cu un line-up de exceptie de care fanii muzicii metal se pot bucura intr-un peisaj natural deosebit.

Alina Wiz


Concerte recomandate: