Interviu Moonsorrow

06 Iunie 2006 Morrison

Interviu Moonsorrow
Zilele trecute nu ma mai saturam de Celtic Frost si a lor melodie Sorrows Of The Moon; la acesta piesa adaugam cele peste 25 de grade de afara si cele 2 raze mai curioase care s-au strecurat printre jaluzele si mi-au desenat un M pe birou si ghiciti la ce trupa mi-a zburat gandul! Cam greu, stiu. Va mai dau un indiciu: acum 2 ani trebuiau sa sustina un concert la Sibiu, concert care din motive diverse s-a amant. Uof, bine nu va mai tin in tensiune: azi i-am adresat cateva intrebari lui Ville Sorvali, solistul trupei Moonsorrow. Sper sa transmitem prin acest interviu cateva grade din cele din Finlanda. Sa incepem:

Salve, Ville! Inainte de toate vreau sa ne spui cate ceva despre inceputurile trupei Moonsorrow. Cum a inceput totul?

Ville: Am infiintat aceasta trupa in 1995, impreuna cu varul meu Henri, la inceput am inregistrat cateva demo-uri si in 1999 am simtit ca este timpul sa transformam un simplu proiect muzical intr-o adevarata trupa, cu un line-up complet. Marko ni s-a alaturat in 1999, iar Mitja si Markus un an mai tarziu, in 2000.



Cum ai spus si tu la inceput au fost cateva demo-uri si apoi ati inregistrat si primul album, "Suden Uni". Spune-ne mai multe despre metamorfoza asta pe care Moonsorrow a suferit-o in 4 ani, te rog...

Ville: Am inregistrat cateva piese destul de repede; primul nostru demo "Thorns Of Ice" care nu a fost niciodata lansat l-am inregistrat in doar cateva luni de la infiintarea trupei. Pe atunci era doar asa, un proiect, nu aveam planuri mari, asa ca am inregistrat acel demo tocmai pentru a pastra o "dovada" vie a evoluiei noastre muzicale. "Tm Ikuinen Talvi" a fost de fapt primul demo pe care l-am inregistrat si pe care l-am trimis catre casa de discuri si cum contractul s-a semnat foarte repede, ne-a decis sa il recrutam pe Markos si sa dam start unei trupe in toata regula de aici in colo. Henri si Marko erau deja extrem de bine antrenati in ceea ce priveste muzica (si sunt foarte modest cand spun asta), asa ca practic eram deci gata pentru a inregistra priml nostru album.

Cine si cum a venit cu ideea in ceea ce priveste numle trupei?

Ville: Henri a venit cu ideea si cred ca ideea i-a venit din cantecul "Sorrows of the Moon" al trupei Celtic Frost. Este doar un nume de trupa, descrie muzica noastra, dar nu semnifica ceva anume.

Cum ai descrie muzica, stilul abordat de Moonsorrow in cateva cuvinte?

Ville: Este o muzica epica, un stil progresiv intr-o oarecare masura, un atmospheric metal dur cu elemente folk.

Cum ati inceput cu muzcia? Si ce v-a determinat sa infiintati o trupa?

Ville: Eu si Henri am avut mai multe proiecte muzicale inainte sa infiintam Moonsorrow si asta pentru ca experimentam diferite moduri de a ne exprima pe plan muzical. Asa a aparut si Moonsorrow ca un astfel de proiect, experiment muzical. Si faptul ca acum Moonsorrow este o trupa este un rezultat pur al unor coincidete numeroase, consective. Nu am planuit vreodata. Totul a venit de la sine, altfel spus.



Pe umerii trupei Moonsorow apasa vreo dorinta, vreun vis anume pe care vreti sa-l transformati in realitate?

Ville: Da, sa facem un album pe care noi sa il consideram ca "cel mai bun album pe care l-am facut vreodata" si apoi sa ne oprim.

Poti sa ne spui, te rog cateva cuvinte despre primul tau contact cu muzica?

Ville: Pai, primul meu contact cu muzica a fost prin intermediul tatalui meu, pe atunci cand el inca mai canta intr-o trupa. Eram foarte mic, cred ca nici macar trei ani nu aveam. Dintotdeauna am gasit muzica foarte fascinanta si mi-am dorit sa cant si eu intr-o trupa a mea.

Acum, te-as ruga sa ne spui cate ceva despre temele abordate de Moonsorrow, despre mesajul vostru. Ville, te rog...

Ville: Tema principala din versurile Moonsorrow este paganismul si toate subiectele sunt prezentate prin "ochi de pagan". Mesajul ar fi acela de a reinvia vechii zei, de a face oamenii sa se gandeasca la ei si sa inceapa sa respecte natura.

Vorbind despre versuri, cine le scrie? Si cum prinde contur si mai apoi viata o piesa Moonsorrow?

Ville: Eu scriu toate versurile de la Moonsorrow, de obicei dupa ce este gata muzica. Obisnuiesc sa scriu pentru inceput cateva randuri, mai multe idei, apoi incep sa scriu un cantec folosind doar una sau doua din ele. Unele versuri sunt gata intr-o zi, altele in luni de zile.

Cand creati muzica Moonsorrow, lucrati cu totii? Altfel spus, participa intrega trupa la procesul de creatie al muzicii de Moonsorrow?

Ville: Henri compune mai toata muzica si apoi ne trimite la fiecare mostre sa le comentam. Cand cantecele sunt gata, incepem repetitiile si toata lumea ia parte la procesul final de "aranjare" al pieselor.



Inspiratia vine din... ?

Ville: Muzica, natura, viata, istorie, mintea omului.

Au trecut 11 ani peste de Moonsorrow. Te simti schimbat? Exista vreo diferenta intre Moonsorrow, cea pe care o ascultam acum 11 ani si ceea ce cantati voi astazi? Vorbeste-ne putin despre "Mets" comparativ cu "Suden Uni" si "Verisakeet", te rog...

Ville: In 11 ani m-am schimbat atat de mult eu ca persoana cat si ca muzician, atat de mult cum nici nu-mi imaginam vreodata. Trupa s-a dezvoltat extraordinar si toti membrii trupei au capatat foarte multa incredere in sine si fata de ceea ce realizeaza. "Mets" a fost si este si acum un material foarte bun care arata de ce suntem in stare, dar fiecare material este cu ceva mai bun decat cel anterior. Eu consider ca prin intermediul albumului "Veriskeet" am facut un pas in spate "inapoi, spre radacini" si astfel seamana mai mult cu "Mets" decat "Voimasta ja Kunniasta" sa zicem. Nu prea ne gandim la ce fel de muzica vom mai face pe urmatorul album, atat timp cat este vorba de muzica Moonsorrow.

Bun, pentru a lamuri o problema am sa te rog sa descrii stilul abordat de Moonsorrow in 3 cuvinte.

Ville: Pagan epic metal.

Ce face Moonsorrow in momentul de fata? Pregatiti vreun material nou?

Ville: In momentul de fata scriem cantecele pentru urmatorul album pe care il vom inregistra in inunie/august 2006 si il vom lansa la inceputul lui 2007. Vom petrece vara in studio, vom canta la cateva festivaluri si probabil ca apoi ne vom lua liber pentru tot restul anului inainte de a pleca din nou in turneu, dupa lansarea albumului.

Ce insemana Moonsorrow pentru tine?

Ville: Este o parte foarte importanta din viata mea care va trebui sa fie umpluta cu altceva daca vreodata se va sfarsi. Este un lucru care imi permite sa ma exprim atat muzical, sentimental cat si ideologic.

Spune-ne, te rog care este primul album de metal pe care l-ai ascultat, care album ti-a deschis cu adevarat apetitul pentru metal si cel mai recent album pe care l-ai cumparat, te rog...

Ville: Primul album de metal pe care l-am ascultat a fost Iron Maiden "Seventh Son of a Seventh Son" si mi-am zis "this is the cool s**t" (aveam 8 ani). Primul album metal pe care l-am cumparat a fost "The Black Album" Metallica si deasemenea primul album care m-a deteminat sa ma apuc de metal si sa imi formez prima mea trupa, cu colegii de scoala. Cel mai recent album pe care l-am cumparat a fost "Somberlain" Dissection cand am gasit versiunea remasterizata intr-un magazin din Belgia.

Ce fel de muzica asculta membrii Moonsorrow? Numeste, te rog cateva trupe preferate...

Ville: Noi ascultam o muzica foarte variata, de la metal la rock progresiv, clasic, muzica folk si altele. Trupa mea preferata dintotdeauna este Slayer si bineinteles Bathory si intreaga scena Black Metal din Norvegia din '90 o influenta clara asupra muzicii Moonsorrow. King Crimson se afla deasemenea printre muzicile mele favoritele. Si mai nou ascult si foarte mult muzica folk scandinava, adica trupe ca Gjallarhorn sau Hedningarna sau chiar Tenhi.



Imi place foarte mult piesa voastra "Pakanajuhla" ("Pagan Feast"), cum ti-a venit ideea acestui cantec? Si ce insemana "Suden Uni"?

Ville: Tema principala din "Pakanajuhla" este una foarte veche, cred ca am scris-o in 1997 si apoi a mai durat ceva pana si-a gasit drumul catre un album. Chiar nu mai imi amintesc la ce m-am gandit cand am scris-o, Interviu Moonsorrow. "Suden Uni" inseamna "Visul unui lup".

Care este cantecul tau preferat de la Moonsorrow? Dar album? Si de ce?

Ville: Albumul meu preferat este "Veriskeet" (daca cel mai nou album al nostru nu este cel mai bun de pana acum atunci ar fi mai bine sa plec din trupa), iar cantecele mele preferate sunt "Karhunkynsi" si "Jotunheim". Intregul album creaza o atmosfera mistica si sunt foarte mandru ca trupa noastra a reusit sa ajung in acest punct.

Suneti originali si va apreciez pentru faptul ca voi cantati numai in finlandeza, exceptand piesele de pe "Mets care sunt in engleza; vreau sa stiu de ce ati hotarat sa cantati numai in finlandeza? Veti mai canta vreodata in engleza? Sau considerati ca ar fi o ofensa adusa spiritului nordic?

Ville: Da, am inceput in engleza ("Mets), dar mai apoi am inceput sa cantam in finlandeza pentru ca am simtit si am considerat ca ne vom putea exprima mai bine asa, iar limba finlandeza ar ajuta mai mult conceptului Moonsorrow. Si pentru ca limba este o parte atat de importanta in ceea ce priveste Moonsorrow, daca a-m schimba din nou limba s-ar schimba foarte mult si muzica noastra, nu ar mai fi Moonsorrow. Este felul in care ne respectam radacinile.

Vreo sansa sa vedem in Romania?

Ville: Cu siguranta ca exista sanse! De fapt noi trebuia sa avem in 2004 un concert la Sibiu, dar se pre ca a fost anulat din motive financiare. Noua ne face o mare placere sa cantam acolo unde oamenii apreciaza muzica noastra si vor sa ne vada, dar uneori obstacolul sunt banii, cu toate ca ne place sau nu.

Insemana ca stiti cate ceva despre Romania, nu? Poti sa numesti cateva trupe de metal de la noi? Interviu Moonsorrow

Ville: Stiu cate ceva despre Romania, chiar daca nu am fost niciodata acolo, dar am auzit ca este o tara foarte frumoasa, de la Carpati si pana la Marea Neagra. Da, am auzit de Negura Bunget si de altele, dar nu-mi mai amintesc numele lor.

Ai ceva sa le trasmiti metalheazilor din Romania?

Ville: Mentineti-va tari pe pozitii in aceste timpuri ale globalizarii si ale indiferentei fata de cultura; si purtati cu mandrie steagul METALului!

Iata-ne ajunsi la finalul acestui interviu. Ville, iti multumesc foarte mult pentru ca ti-ai facut timp sa raspunzi intrebarilor mele. Mult succes in continuare!

Ville: Eu iti multumesc pentru acest interviu si tuturor celor care l-au citit. "My hails to the people of Romania!"

Ultimele randuri ale interviului iti apartin, Ville, te rog

Ville: "The time has come to get myself some coffee. Over and out."

MOONSORROW
www.moonsorrow.com
www.myspace.com/moonsorrowband

Elisabeta (elisabeta@metalhead.ro)

Concerte recomandate: