LUNA AMARA: "Se va sfarsi bine daca vom avea puterea de a ne solidariza si de a regandi felul in care ne raportam la noi, la semenii nostri si la tara in care traim"

02 Septembrie 2013 Ana-Maria Gavrila

LUNA AMARA:

Luna Amara vor sustine un concert pe data de 07 septembrie la Campulung Muscel, in cadrul editiei 2013 a Festivalului Posada Rock. Cu aceasta ocazie, membrii trupei au avut amabilitatea sa raspunda catorva intrebari:

Posada Rock: Va rog sa imi spuneti cum ati trait experientele de anul acesta din cadrul manifestarilor la care ati luat parte: Peninsula, Poiana Urbana, FanFest, iar aici ma refer la impresia pe care v-au lasat-o publicul, organizarea si organizatorii.

Sorin: Am sa incep cu FanFestul, e un festival la care tin foarte mult. Scopul festivalului este de a atrage atentia asupra problemelor din zona si ma bucur sa vad ca de la an la an devine mai complex si mai popular. E greu sa te lupti cu corporatii care investesc in campania publicitara PIB-ul unei tari mici :), dar FanFestul e un exemplu (destul de rar) ca in lume inca functioneaza si alte forte decat banii: spiritul civic, solidaritatea, dragostea de frumos. Daca cineva mai are dubii ca Rosia Montana ar trebui salvata, il invit sa faca o plimbare, pe jos, in Rosia Montana si pe muntii din jur.

Poiana Urbana e un festival la care am cantat pentru prima data si mi se pare un concept interesant. Concertul mi-a placut mult, mi-era dor sa cantam open air in Bucuresti. Publicul a fost fain, ne-am simtit tare bine impreuna (am auzit ca pana si pensionarilor le-a placut).

Cat despre Peninsula, desi locul (Valea Garbaului) e foarte fain, festivalul de anul asta mi s-a parut extrem de prost organizat: muzica de pe scene se amesteca intr-un mod enervant daca erai fanul formatiei de pe scena - daca nu, era hilar sa asculti black metal dubstep :). Anularea concertelor unor headlineri cu o saptamana inainte de festival si nerespectarea angajamentelor intre organizatori si artisti (inclusiv Luna Amara) sunt alte doua puncte „tari” ale organizarii. In schimb, publicul a fost ca de obicei la inaltime. Iar shaorma a fost foarte buna.

Si ca sa inchei intr-o nota pozitiva, weekend-ul trecut ne-am simtit absolut excelent la Suceava la Bucovina Rock Castle, intr-un loc fain (in Cetatea Sucevei) cu un public foarte numeros si foarte entuziast.

Posada Rock: Ultimul album „Pietre in Alb” a fost primit foarte bine de fani, aveti in plan lansarea unui alt material in curand?

Luna Amara: Da, in 2014 probabil vom inregistra cateva piese noi, ramane de vazut daca va fi vorba de un album propriu-zis sau vom alege alta metoda de prezentare. Mai avem de gand sa filmam un DVD live, ne-am gandit deja la un loc special pentru asta si speram sa demaram proiectul cat mai curand.

Posada Rock: Sunteti una dintre trupele care se implica activ in problemele cu impact asupra societatii actuale, exista vreun semn de trezire in urma tuturor demersurilor intreprinse de voi?

Mihnea: Da, exista, in sensul ca tot mai multi tineri (dar nu numai) incep sa se intereseze de drepturile lor ca cetateni, de soarta Rosiei Montane, de problematica fracturarii hidraulice a gazelor de sist, de defrisari, de abuzuri ale fortelor de ordine si asa mai departe. Nu e doar meritul nostru sau al altor artisti care vorbesc despre aceste probleme; in mod evident, lumea in care traim, acest sistem economic si acest gen de globalizare stau la baza unui esec de proportii in urma caruia tot mai multi oameni saracesc in timp ce bancile, corporatiile si politicienii corupti se grabesc dupa profit. Situatia asta se va sfarsi prost, ca in Grecia, Spania sau Italia, sau se va sfarsi bine daca vom avea puterea de a ne solidariza si de a regandi felul in care ne raportam la noi, la semenii nostri si la tara in care traim.

Posada Rock: Cum ati caracteriza, din punct de vedere muzical, poporul roman

Sorin: O majoritate lipsita de curiozitate si de educatie muzicala, o minoritate implicata dar divizata de genuri si subgenuri. Multi critici care nu merg nici macar la un concert pe an si nu au cumparat muzica in viata lor.

Posada Rock: Daca ati fi organizator de evenimente, ce artisti/trupe ati invita in Romania sa concerteze?

Sorin: Sunt prea multe, dar cu siguranta Pearl Jam ar fi una dintre ele.

Posada Rock: Piesa „Hurt” in varianta NIN sau Johnny Cash?

Sorin: NIN.

Posada Rock: Care dintre trupele romanesti de rock mai vechi si mai noi v-au trezit interesul?

Sorin: Dintre cele mai vechi: Timpuri Noi, Altar, Vita de Vie, Implant pentru Refuz. Dintre cele mai noi - White Walls, Silent Strike (desi nu e neaparat nici trupa, nici rock).

Posada Rock: Guilty pleasure in muzica....artist, piesa, trupa.

Sorin: Britney Spears – Toxic.

Posada Rock: Albumul care v-a schimbat viata sau ideea de muzica, daca puteti sa detaliati.

Sorin: Au fost mai multe si toate au legatura cu ce am simtit in momentul cand am ascultat prima data albumul respectiv, de parca as fi descoperit o noua lume.

Cateva albume: AC/DC – Highway to Hell, Sepultura – Arise, Pearl Jam – Vs., Alice In Chains – Dirt, The Cure – Disintegration, Faith No More – King For a Day, Korn – Follow The Leader, Deftones – White Pony, Porcupine Tree – Lightbulb Sun, Tool – Lateralus.

Posada Rock: Ati auzit pana acum de festivalul Posada din Campulung Muscel, iar daca da, de unde? Ce asteptari aveti?

Luna Amara: Am auzit de festival din presa online „de specialitate” si de la prieteni din alte trupe care ne-au spus ca e fain la Posada. Ne asteptam la un public de rock, care probabil sa stie ce hram purtam si speram sa se simta bine cu noi.

Posada Rock: Un mesaj pentru Posada Rock si pentru Campulung?

Luna Amara: Haideti sa facem un concert fain! :)

Luna Amara, considerata a fi cea mai controversata si complexa aparitie muzicala, cu un sound aparte ce imbina solo-urile de trompeta cu riff-urile de chitara, are la activ patru albume de studio , a sustinut peste 700 de concerte atat in tara , cat si in strainatate, iar in seara zilei de 7 septembrie va urca pe scena din Campulung Muscel alaturi de trupele Goodbye to Gravity si L.O.S.T pentru un concert cu atitudine si mesaj.

Biletele pot fi achizitionate la intrare, la urmatoarele preturi:

15 lei, bilet valabil o zi sau

30 de lei abonamentul valabil 3 zile.


Concerte recomandate: