Mircea Baniciu: Amintiri despre Florian Pittis (interviu)

26 Aprilie 2013 Chaos Lore

Mircea Baniciu: Amintiri despre Florian Pittis (interviu)

Florian Pitis va fi comemorat in acest weekend in cadrul unui eveniment special ce va avea loc in Parcul Ioan Alexandru Cuza din Bucuresti. Cu aceasta ocazie am stat de vorba cu Mircea Baniciu - unul din muzicienii participanti la acest eveniment - care ne-a impartasit cateva amintiri legat de cel ce a fost numit 'Motul'.

Sunt curios, cand l-ati intalnit pentru prima data pe Florian Pittis si care a fost prima impresie?

In '75 in studioul Electrecord, imprimam Cantafabule cu grupul Phoenix. Am fost fascinat de prezenta lui, avea un poem de recitat in partea de introducere a albumului. A fost prima noastra intalnire, mai tarziu ne-am reintalnit de multe ori in spectacole, pana cand am ajuns sa si lucram impreuna.

Publicul isi aduce aminte de Florian Pittis ca omul de pe scena. Sunt curios, putem vorbi de un cu totul alt om in viata privata sau vorbim de acelasi Florian Pittis pe care il vedeam si pe scena?

N-am prea vazut diferente. Motu era aproape la fel pe scena ca si in afara ei, de fiecare data aparea el! Actorul, cel care venea cu ceva interesant, concret de spus. Pe scena era foarte serios, un profesionist desavarsit. Cu noi era mereu vesel si pus pe glume.

Pe plan personal, care este cea mai draga amintire alaturi de 'Motul'?

Juca un singur rol - rolul Pittis. Am facut impreuna multe turnee, am fost obligati ca sa zic asa sa petrecem impreuna pana la 45 de zile, de exemplu in SUA si Canada. Am trecut impreuna prin multe locuri, si ne leaga 10 ani de zile de lucrat impreuna in Pasarea Colibri. Cred ca au fost niste ani foarte frumosi si prolifici pentru noi, din toate punctele de vedere.

A fost el o influenta pe plan artistic?

Da a fost un om tare! Nu renunta prea usor la parerea sa, covingandu-ne de multe ori ca are dreptate. Am ramas cu o multime de idei pe care le vom pastra mereu.

Exista un vers anume al sau care v-a ramas intiparit in minte dintr-un motiv mai special?

Sunt tanar, Doamna... sau “sunt cel mai frumos din orasul acesta”. A dat viata unei poezii, pe care in ziua de azi o asociezi cu Pittis in primul rand. Nu cred ca o poate recita altcineva mai bine.

Ce se va intampla exact pe 28 aprilie in Parcul Alexandru Ioan Cuza?

Cred ca vom avea ocazia in sfarsit sa cantam intr-un concert dedicat lui. S-a discutat de multe ori despre un astfel de proiect, din pacate din diverse motive nu a prins viata. Ma bucur ca in sfarsit se intampla. Vom fi pe scena o mana de artisti, cei care de-a lungul timpului au avut proiecte impreuna cu Florian Pittis. Ma bucur pentru ca astfel de reuniune se intampla destul de rar.

Primaria Sectorului 3 organizeaza duminica, 28 aprilie, un concert extraordinar in memoria lui Florian Pittis. Concertul va avea loc incepand cu ora 19.00, in parcul „Alexandru Ioan Cuza” (zona de acces de la intersectia strazilor Baba Novac si Campia Libertatii).

"Motul" va fi sarbatorit de ziua numelui, de cei care i-au fost colegi si prieteni Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Vladi Cnejevici, Marius Batu si Teo Boar, care vor canta din nou impreuna, pe aceeasi scena. Alaturi de membrii trupei Pasarea Colibri, la eveniment vor participa Ducu Bertzi, Mihai Nenia, Zoia Alecu, dar si bunul prieten al lui Florian Pittis, Cristi Minculescu.


Concerte recomandate: