Robin and the Backstabbers promit "o doza de Stalingrad, cu cea mai pura apa si poate cu semnite de Arhangelsk" (interviu)

15 Noiembrie 2013 Ana-Maria Gavrila

Robin and the Backstabbers promit

Robin And The Backstabbers se numara printre invitatii primei editii a "Presa de Rock Bun", o petrecere-festival ce va avea loc in perioada 29-30 noiembrie, asa ca am profitat de ocazie si i-am luat putin la intrebari. Cum gandesc muzica lor in contextul actual si ce le place sa asculte cand merg prin turnee aflati citind interviul de mai jos.

*****

"Presa de Rock Bun" este un nou concept din sfera evenimentelor concertistice de la noi, iartrupa voastra se numara printre invitatii primei editii. Care este din punctul vostru de vedere rolul Robin and the Backstabbers in „rock-ul bun” autohton?

Este de a aduce contra ofensiva pop-ului zgomotos melodramatic si de a contribui activ la zbarcirea relatiilor diplomatice cu reprezentantii academiei - sectia semantica. Poate ca e mai simplu sa nu catalogam si sa nu facem declaratii inainte de meci. Poate doar sa spunem ca speram sa facem un joc bun.

Rock si poezie... sau poezie si rock, pentru ca – de ce nu – unii oameni se apropie de muzica voastra si datorita versurilor. Ce n-ar trebui sa „scape” ascultatorului care se intalneste pentru prima data cu Robin and the Backstabbers?

Ca nu trebuie sa citesti reteta ca sa-ti placa ce mananci. Nu totul are un sens din prima. Unele fraze au un gust anume fara o logica foarte clara si tot ce trebuie e sa nu te impotrivesti.

Vorbind de ascultator, va adresati unui public anume? Vi-l imaginati in vreun fel pe „fanul” Robin and the Backstabbers?

Am avut atatea surprize incat e nedrept sa ne imaginam un public si la urma urmei, oricum avem poate cel mai minunat public pe care si-l poate dori vreo formatie. Zic asta incercand din rasputeri sa nu para o fraza gogonata - dar asa e, asa se simte - si de pe scena si sper ca si din fata ei.

Pe langa Bacovia si Gellu Naum, ce anume inspira muzica voastra? Ce conteaza cel mai mult: versurile sau muzica, in ansamblul ei? Se intampla vreodata ca „cititorul” Robin and the Backstabbers sa decodeze ceva mai mult decat intentionati voi sa povestiti?

Fiecare decodeaza dupa propria-i pofta si ar trebuie sa fie mereu in combinatie. Cuvintele care insotesc melodiile sunt doar texte, gandite pentru cantece si nu se vor a fi poezie.

Aveti o piesa care o semnificatie mai deosebita sau care va face placere sa o interpretati live?

De fiecare data, alta. E in functie de loc de atmosfera de vibe.

Ce muzica va atrage in calitate de ascultator? Aveti un artist preferat sau un album „pe repeat”?

Suntem multi si fiecare are repeat-ul lui. Dar ne-am intalnit de multe ori sa fim toti calare pe acelasi album. Oricum, in turnee, in masina suntem in sesiuni de ascultare - cand un album merge pe repeat de 10-14 ori :)

Dar cineva care sa va displaca profund?

Atunci.. ne oprim cu repeat-ul mai devreme.

Daca ar fi sa organizati un eveniment, festival sau concert, pe cine ati invita pe scena? Trecut sau prezent.

Cum il cheama.. pe prietenul lui Vladimir ? HEEEEELP??? :) Pana una alta, a fost o deosebita placere sa cantam alaturi de Bry Webb, de la trupa The Constantines, pe care l-am avut invitat la lansarea albumului Stalingrad.

Sunt membrii Robin and the Backstabbers implicati si in alte proiecte,mai mult sau mai putin muzicale?

Sunt... exista o formatie care ii cuprinde pe aproape toti si care se numeste "Skipper, Flipper and The Merman Men". Radu e in PIMP, Robin si Fantana in Pussy Tsunami, Vladimir mai are si el participari.. Vlad si el... toti sunt prinsi in tot soiul de proiecte, mai mult sau mai putin muzicale.

Exista vreun concert la care ati participat, in tara sau in afara, care v-a impresionat in mod deosebit?

Andrei: Divine Comedy.. intr-a 10a .. in Franta undeva...

Pentru toti: probabil concertul nostru de la 7 si jumatate dimineata, din Control, a fost cel mai emotionant de pana acum :)

Si o ultima intrebare: ce pregatiti publicului pentru aceasta prima editie de Presa de Rock Bun?

Pai o doza de Stalingrad, cu cea mai pura apa si poate cu semnite de Arhangelsk ... ca deja se lucreaza la noul album... si nu se stie ce o sa fie gata pana la concert.


Concerte recomandate: