Romani printre straini: ApocaliptiC si viata printre norvegieni

23 Iunie 2012 George Lazar

Romani printre straini: ApocaliptiC si viata printre norvegieni

Intotdeauna Norvegia a avut un cuvant greu de spus printr-un black metal livrat perfect, trupele norvegiene purtand un stil usor de recunoscut pentru amatorii genului.

Pare greu de crezut ca pe langa clasicul raw black metal poti sa canti si altceva in aceasta tara si chiar sa ai succes. Daca norvegienii inca nu s-au gandit sa incerce si alt gen muzical, cativa romani dovedesc ca se poate si altfel. Intr-un interviu mai vechi am aflat cum Marius Boncu si trupa sa, Saints in Sin, propaga genul deathcore intr-un orasel din sudul tarii, Stavanger, iar acum am reusit sa iau legatura cu Sorin "Kirk" Serban, solistul si chitaristul trupei ApocaliptiC, ascuns undeva prin Bergen.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru metalhead.ro, Sorin a oferit cateva detalii despre ce inseamna ApocaliptiC si viata unei trupe de metal printre norvegieni, comparativ cu situatia din Romania. Discutia este disponibila mai jos.

Metalhead: Salut Sorin! Desi prea putin promovata, trupa ApocaliptiC are o istorie de peste 14 ani. De la ce a pornit acest proiect si cum au evoluat lucrurile pana in 2012?

Sorin Serban: Salut ! Trupa Apocaliptic a fost formata in 1998 in Buzau, dar ne-am despartit un an mai tarziu. Am reformat actuala trupa dupa 12 ani in Cluj-Napoca intr-o formula si un stil nou fata de ceea ce cantam acum cativa ani. Din 2010 lucram la un proiect aparte pentru simplul fapt ca am conceput piesele intr-o formula de 3 chitare. Fiecare chitara are linii melodice diferite de celelalte si sunt momente in care "ne aliniem" in cvinte, terte, octave si mai putin dublaje.

Metalhead: Chiar daca este vorba de melodic death metal, pentru sceptici trei chitare inseamna deja prea mult. Sa nu mai spunem si de partiturile de clape. Cum poti scoate in evidenta cei trei chitaristi?

Sorin Serban: Din punctul meu de vedere, am reusit sa ii scot in evidenta pe toti cei trei chitaristi prin compozitia pieselor. Fiecare dintre noi "are momentele sale de glorie" in fiecare piesa dar live depinde foarte mult de sunetisti, Este absolut obligatoriu ca acestia sa ne cunoasca piesele si sa stie in anumite momente ce si mai ales pe cine sa scoata in evidenta. Noi facem din pacate doar jumatate de treaba iar sunetistului ii ramane cealalta jumatate. Publicul aude astfel ceea ce ii permite sunetistul sa auda. Pentru sceptici mai avem un raspuns.

Metalhead: Care ar fi acesta?

Sorin Serban: Toti sunt plictisiti si considera ca in metal s-a spus deja tot, dar pe de alta parte cand apari cu ceva ce nu vezi des, tot nu le convine? Facem asta pentru ei. Ne-ar fi mult mai simplu sa facem o linie de chitara simpla si o solistica peste si gata piesa. Nu!!! Am ales aceasta cale, si vreau sa daruiesc ceva. Nu vreau sa cant pentru a fi vedeta sau pentru bani. Cant pentru ca asta simt ca trebuie sa fac. Nu am fost ajutati de nimeni si am facut totul cu propriii bani si am facut-o pentru a ne indeplini un vis: acela de a canta. Imi doresc din tot sufletul sa pot fi capabil sa fac piese pentru absolut toata lumea dar din pacate nu o pot face oricat as incerca.

Metalhead: Aici suntem amandoi de acord, oricine stie ca e foarte greu sa multumesti toata lumea, mai ales o generatie metal profund nemultumita. Spune-mi despre viitorul vostru material de studio, cand urmeaza sa fie lansat si ce alte detalii poti oferi?

Sorin Serban: Urmatorul nostru album se va numi "Blood" si va fi lansat aici in Bergen, Norvegia, in celebrul studio de inregistrari Grieghallen unde mai multe trupe de talie internationala au scos albume celebre, mai ales din lumea Black metal. Acum suntem in negocieri cu un celebru producator muzical dar pana nu terminam negocierile, nu va pot oferi numele. Albumul ar fi trebuit sa apara in mod normal la inceputul anului viitor dar am amanat totul din cauza unor concerte de importanta majora pentru noi si pentru viitorul trupei Apocaliptic. Promit insa ca atunci cand vom termina negocierile, va voi dezvalui numele acestui producator. Anul acesta insa vom lansa fizic primul nostru album pe care l-am numit " The Prophecy ", disponibil si gata de ascultat pe adresa noastra de myspace: www.myspace.com/apocalipticromanian. Pentru acest album vom turna si primul nostru videoclip aici in Norvegia la piesa "War". Lansarea va fi in data de 15 septembrie atunci cand vom canta intr-un band battle in celebrul Garage din Bergen. Vom inregistra acest concert audio si video si il vom lansa apoi ca un EP live intitulat " Apocalypse Come to Bergen ". Nu intamplator am ales acest band battle ca sa lansam albumul. Va fi o lupta, va fi un macel muzical, va fi un infern, o apocalipsa. Unde ar putea fi mai potrivita aceasta lansare decat intr-o batalie?

Metalhead: Presimt ca batalia va fi una antologica. Ce teme abordeaza "The Prophecy"?

Sorin Serban: In acest album vorbim despre profetiile care au fost facute pentru sfarsitul lumii si cantam despre dorinta noastra, a oamenilor, de a fi liberi si de a nu mai fi asupriti de fiinte superioare cum ar fi zeii, dorinta vizibila pe ''War'' si ''Victory''. Cantam despre razboiul nostru pentru a ne elibera de sclavagismul vechilor ritualuri. Oamenii trebuie sa inteleaga un lucru esential si anume ca fiecare este propriul sau stapan. Nu exista alt stapan! Nu exista "ala mare si batran" care te pedepseste pentru tot ce ai facut si ce nu ai facut. Exista slabiciune si dorinta de a da vina pe altceva sau altcineva atunci cand ceva rau iti merge. Noi asta am vrut sa facem in acest album, am vrut sa spunem: Stop!!! Pana aici!!! Mai bine mor sau traiesc liber.

Metalhead: Revenind la ideea pe care vreau sa o promovez prin aceasta rubrica, ce diferente sunt intre Norvegia si Romania din punct de vedere al scenei metal?

Sorin Serban: In Norvegia chiar sunt incurajate si sustinute trupele de orice gen muzical. Aici muzica este ridicata la nivel de arta, este pusa acolo unde ii este locul. In Romania suntem vai de noi. Mai este un criteriu ce diferentiaza foarte mult Romania de Norvegia. Am s-o spun pe fata tocmai din respect pt "fratii" mei de acolo. Oameni buni...aici trupetii nu sunt complexati unii de ceilalti. Aici se ajuta unii pe ceilalti. In Romania multe trupe se strica din cauza grandomaniei si snobismului de tipul: "uite cine-s eu!!!". Fiecare se considera mai bun decat altul. Si? Puneti mana si claditi ceva, nu distrugeti. Cei de aici nu-s cu nimic mai buni ca noi. Sunt la fel ca noi, doar ca merg pe alte conceptii si principii mult mai sanatoase. Cand se va intampla asta si in Romania vom avea mai multe trupe longevive decat cele deja existente si pentru care am tot respectul si admiratia indiferent de ce stil canta. Baietii au inteles ca o trupa inseamna familie. O trupa inseamna toleranta, rabdare si respect. Diferit este si faptul ca in Bergen exista circuite de ghidare turistica in care sunt implementate date despre black metal.

Metalhead: Colegii tai iti impartasesc atitudinea? Spune-ne si ceva despre ei.

Sorin Serban: Eu nu imi permit sa vorbesc in numele lor. Am vorbit strict in numele meu si atat. Componenta trupei este: Sorin "Kirk" Serban - chitara solo & voce, Laurentiu " Hedensk" T.D. - chitara solo, Ciprian "WildChild" Zegrean - chitara ritmica, Alex "Wolf" Costin - bass si Radu "Soulreaper" Roman - tobe.

Metalhead: Daca tot ne-ai impartasit neregulile trupelor active in Romania, ce poti spune despre baza de fani metal existenta in cele doua tari? De exemplu, am avut parte de evenimente gratuite aici cu o audienta de sub 30 de oameni, in conditiile in care trupele prezente detin un fanbase relativ mediu. Care e atitudinea publicului norvegian fata de trupele locale, comparativ cu publicul romanesc?

Sorin Serban: Publicul norvegian este unul foarte calm, dar isi sustine cu tarie trupele. Norvegienii sunt mandri de trupele lor. In schimb, publicul romanesc face mult mai mult spectacol. Este mult mai electrizat, daca imi permiti. Sper sa reusim sa ii facem sa ne placa si pe cei de aici si sa ii facem sa se manifeste ca si publicul romanesc.

Metalhead: In melodic death metal e destul de greu sa aduci ceva nou, genul fiind unul restrans si catalogarile apar la prima auditie a unei trupe. Cele trei chitare aduc un plus de noutate intr-o astfel de trupa, dar care sunt influentele masive in muzica voastra?

Sorin Serban: Poti aduce ceva nou in absolut tot ce faci, muzica nu are granite, nu are frontiere. Noi avem 3 linii de chitara care, dupa cum am mai spus, sunt diferite una de cealalta. Cel mai important lucru este ca publicul sa fie deschis si catre nou, sa accepte si alternative in locul trupei preferate. Multi judeca o trupa prin prisma trupei preferate: "daca nu suna ca Slayer sau Maiden, nu-i buna". Nu cred ca exista cineva care isi doreste sa stea in umbra altcuiva. Multi mai fac o greseala mare in ceea ce priveste melodic death metalul: toti considera ca este de fapt metalul finlandez, ceea ce este gresit. Pentru absolut toti, piatra de temelie a fost trupa DEATH. Melodicitatea au luat-o in schimb din diverse alte trupe sau de la diversi chitaristi. In ApocaliptiC eu sunt cel care compune piesele, cel putin pana acum, si influente am avut de la trupele mele preferate: Iron Maiden, Death, Sepultura, Megadeth, Cannibal Corpse, Malmsteen etc.

Metalhead: Multumesc pentru timpul acordat! Cateva cuvinte de final pentru prietenii, fanii din Romania si cititorii metalhead.ro?

Sorin Serban: Multumesc si eu! Va salut si va respect pe toti si sper din tot sufletul sa va facem sa fiti mandri de noi prin prestatii la inaltime.


Concerte recomandate: