SAINTS IN SIN: Vrem sa ne auda si fanii de acasa, din Romania (interviu)

28 Martie 2012 George Lazar

SAINTS IN SIN: Vrem sa ne auda si  fanii de acasa, din Romania (interviu)

Undeva in orasul Stavanger din Norvegia exista o trupa deathcore interesanta din punct de vedere muzical, intitulata Saints In Sin. Un alt lucru interesant la aceasta trupa este ca unul din cei doi solisti se numeste Marius Boncu si este "ambasadorul" Romaniei in scena metal din Norvegia.

In incercarea de a afla cateva detalii despre trupa, Marius a fost mai mult decat ingaduitor sa facem asta printr-un interviu pe care il puteti citi mai jos.


Metalhead: Salut! Ce ne poti spune despre Saints In Sin si cum a ajuns un roman sa cante alaturi de cinci norvegieni?

Marius Boncu: Salut. Saints in sin a fost un proiect adus la viata intr un bar, intr o galagie infernala adusa de toata muzica comerciala din seara aia.Am stat la masa cu Kjetil (vocalist) si am inceput sa vorbim aleatoriu despre muzica.In gluma in serios am decis ca vom face ceva diferit in orasul acesta,Stavanger si asa am luat legatura cu Marius(chitarist), Kristian (chitarist), Arild (tobe) si ultimul membru adus in trupa, Dan (bas). Oameni total necunoscuti mie, veniti din diferite parti ale judetului, s-au dovedit a fi interesati de o schimbare, de ceva nou, de ceva ce multi ar putea aprecia sau desigur evita.A fost si este un risc pe care il luam.Desigur,pentru noi este important ca muzica ce o cream sa ne fie noua pe plac si de acolo speram ca generatia veche si noua de metal sa gaseasca munca noastra meritata. De mic copil, ma uitam la clipuri cu trupe metal, imi doream atat de mult sa fiu in pielea lor si odata ajuns in tara asta, am profitat de absolut orice posibilitate. Am vrut sa fiu parte dintr o trupa metal, am lucrat la asta si am obtinut-o.

Metalhead: Esti intr-un mediu propice pentru scena metal si sa nu uitam ca exista si un roman care face istorie in apropierea Norvegiei, Mircea Gabriel Eftimie de la Mnemic. Crezi ca poti fi al doilea roman care face istorie in muzica metal alaturi de nordici?

Marius Boncu: Sa fiu sincer, muncesc la asta in fiecare zi, la fiecare repetitie,fiecare concert si spre neplacerea vecinilor, si acasa. Sunt intr-un concurs permanent cu mine insumi, ca eu de ieri intotdeauna sa fiu mai puternic,mai pregatit ca eu de a doua zi.Incerc sa nu ma gandesc prea mult la o posibila faima, incerc sa fiu cu picioarele pe pamant intotdeauna si sa ma concentrez pe munca de azi.Il apreciez pe Gabriel,apreciez ca este roman si nu pot sa i doresc decat succes pe viitor si cine stie, poate intr-o zi o sa pot sa ii strang mana. Cu munca si efort iti trebuie si un strop de noroc. Dar ce va pot promite,ce imi pot promite mie insumi este ca voi face tot posibilul ca numele meu sa fie mentionat langa Mircea Gabriel Eftimie.

Metalhead: Sunteti o trupa relativ noua si aici apar de cele mai multe ori visurile. Asadar, ce planuri de viitor au Saints In Sin?

Marius Boncu: Da, suntem o trupa tanara.Suntem in momentul de fata in inregistrari, finisari de cantece, concerte, concursuri si planificari de festivaluri in Stavanger. Planurile mari de viitor sunt ca tot ce am facut pana acum, ca tot ce o sa facem de acum incolo sa fie rezultatul unei cariere pe scena metal internationala. Posibilitatea de a performa in cat se poate de multe tari, pe cat se poate de multe scene in orice colt al Pamantului ar fi o mare si repet mare realizare pentru noi. Am citit multe interviuri in care multi artisti discutau cat de mult urasc viata de autobuz. Hmm, am fost intr-un turneu de o saptamana in Norvegia, in diferite orase aflate la multi kilometri distanta intre ele si crede-ma ca am apucat sa facem dus o singura data datorita faptului ca ajungeam la scena respectiva, performam si ne urcam in masina pentru drumul catre urmatorul concert. Au fost cele mai bune 7 zile ale noastre, ca trupa, ca familie. Si da ,data viitoare o sa avem grija sa ne luam o masina mai mare ca 6 barbati sa nu doarma unul peste altul dandu-i soferului idei trasnite pe drum. (haha)

Metalhead: Ce asteptari sa aiba fanii de la noul album?

Marius Boncu: Diversitate. Punct. Nu o sa fim niciodata genul de trupa care poate fi categorizata. Datorita faptului ca toti din trupa au genuri de muzica din lumea metal si hardcore diferita, intotdeauna o sa fie un mix de hardcore, death, si tonuri pe chitara de black metal pe fiecare melodie ce o aducem la viata. Este o combinatie,ce-i drept absurda dar gasim mereu punctul de mijloc la fiecare compozitie, o modalitate in care tonurile se completeaza. Ceea ce fanii o sa observe cu noul album este ca nu o sa fie "am ascultat o melodie, am ascultat tot ce Saints in Sin poate sa ofere". Baietii pe instrumente sunt atat de ambitiosi incat schimbari se fac si in timpul inregistrarilor, timpul in care melodia ar trebui sa fie terminata. Albumul la care lucram, este munca noastra, este primul nostru copil si vrem ca el sa fie ceva cu care sa fim mandri, si tot acest efort sa fie auzit de fanii de aici si fanii de acasa, Romania.

Metalhead: Stiu ca va doriti sa cantati in Romania, probabil tu cel mai mult. Alaturi de ce trupe din scena metal ai vrea sa urci pe scena?

Marius Boncu: Vreau si astept,asteptam cu nerabdare sa cantam in Romania. Un posibil concert in Romania este ceva ce am discutat cu colegii mei de luni de zile, dar fiind o trupa tanara, punctele de contact se iau mai greu.Spre norocul meu, am avut ocazia si onoarea sa vorbesc cu Mihai "Shoby" Draica, un om extraordinar ce a decis sa ne ajute si sa ne fie manager in Romania.Tot respectul nostru se duce catre Shoby si nu sunt indeajunse cuvinte sa-i multumim pentru efortul depus sa aduca Saints in Sin in Romania. Am avut onoarea sa incalzim publicul pentru Blood Red Throne, o trupa mare din punctul nostru de vedere. O trupa cu care am incercat sa luam legatura inca de la inceputurile noastre ca artisti si nu dupa mult timp am putut sa deschidem o bere cu ei in backstage. Trupe ca Mayhem, Purified in Blood, Djerv si alte trupe ce nu le pot mentiona in momentul de fata sunt trupe cu care se fac in prezent legaturi pentru festivalul ce il organizam la inceputul anului 2013. Sa incalzim publicul pentru una dintre trupele mentionate mai sus ar fi o realizare buna pentru noi.

Metalhead: Abordati un gen cu care, in Romania, nu ati avea prea multe sanse. Ce e diferit in Norvegia, exista o scena Deathcore si o baza de fani Deathcore?

Marius Boncu: As vrea sa te contrazic aici. Pe cand traiam in Romania, mergeam in fiecare vara prin Vama Veche, si oamenii faceau mosh pit pe Prodigy. Dorinta de ceva dur era acolo. O simteam eu si oamenii de langa mine. La fiecare terasa la care mergeam puteam asculta trupe ca Slayer, Hatebreed, Machine Head, Slipknot...etc. La o populatie de mai mult de 19 milioane de persoane, daca doar 1% sunt interesati de genul nostru de muzical sunt 190 000 de persoane. Un exemplu stupid,dar exemplu care iti arata ca sunt oameni carora poate nu le-a fost data sansa de a fi public pentru o trupa deathcore. Baza de fani Deathcore si Hardcore este in crestere in Norvegia, inca sunt urme si mereu vor fi urme de Black metal. Dar, ne place o provocare. Un exemplu bun ca genul asta de muzica rasare in Norvegia este ca la un concert organizat de noi intr-o zi de joi, am avut mai mult sau mai putin de 200 de platitori de bilete la o ora destul de tarzie, 00:00, tinand cont ca lumea merge la scoala sau munca a doua zi. Nu speram decat ca aceasta baza de fani Deathcore sa fie numai in crestere, sa aiba un cuvant de spus.

Metalhead: De ce Saints In Sin? Cum ati ales acest nume pentru trupa?


Marius Boncu: De ce Saints in Sin...hmm..am avut o discutie cu Kjetil la un moment dat in care amandoi am cazut la concluzia ca toti suntem nascuti sfinti (curati sufleteste) dar absolut toti traim in pacat pe masura ce crestem. Am decis amandoi ca acesta sa fie numele trupei, un nume ce ar putea descrie cu cuvinte mici, lucruri mari. Nimic pana acum nu a fost ales aleatoriu, de la numele trupei, la numele fiecarei melodii si versuri. Eu fiind cel care aduce versuri in trupa, fiecare melodie reprezinta o perioada din viata mea pusa in cuvinte in care toti se poti se pot reculege. Versuri care sunt atat de personale si semnificante incat nici colegii de trupa nu stiu exact ceea ce reprezinta. Ca sa va dau voua un exemplu mic, in melodia Requiascat in Pace, recit in romana "Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din morminte,viata daruindu-le". Am sa tin minte toata viata mea cuvintele acestea pentru ca acelea au fost ultimele cuvinte auzite de la un preot inainte ca niste asa zisi duri sa decida sa calce in picioare un pusti de 40 de kilograme, pe mine. Asta a fost dezlegarea mea de biserica, un loc in care credeam ca lumea isi poate gasi pacea. Hahaha, ce m-am inselat!

Metalhead: Orice trupa trebuie sa porneasca de undeva, sa aiba niste influente. Ce trupe va influenteaza?


Marius Boncu: Fiecare membru este influentat de trupe, ce-i drept, diferite.Il avem pe Arild, tobosarul nostru care il simpatizeaza pe Dave McClain,tobosarul trupei Machine Head, Marius este influentat de trupe ca Whitechapel, Oceano si Korn, Kristian care adora black metal, Dan care este cred cel mai mare fan Slipknot, Kjetil cu trupe ca Parkway Drive si eu inca am ramas in ipod cu trupe ca: Coma ( Romania) demourile Stone Sour din 1996,1994 si 2001. Iti vine sa crezi sau nu, sunt influentat mult mai repede de partile melodioase ale trupelor mentionate decat de cei care fac ceea ce fac si eu, acelasi gen de metal, si asta pe plan vocal.Asta imi ofera o munca mai usoara in a termina o melodie pe plan vocal, avand siguranta de a nu copia munca altui artist. Desigur, tobele,chitarile si basul sunt compozitii originale. Cu toate trupele mentionate mai sus, cu toate influentele pe care baietii le aduc la repetitii, iese o galagie placuta.

Metalhead: Ce trupe din noua generatie va plac? Poate chiar trupe din noua generatie din Romania, daca esti la curent cu ce se intampla aici.


Marius Boncu: Noi ca trupa am urmarit trupe ca Chelsea Grin si Oceano, trupe care au aparut de nicaieri si trupe care totodata cuceresc in prezent scena metalului international.Si toate astea intr-o perioada destul de scurta de timp. Asadar, revin la ce am spus mai sus, cu ambitie si dorinta , poti obtine ce vrei. Trupe din noua generatie din Romania, din pacate nu am avut cum sa urmaresc pana acum, dar lucrez la asta. De ceva timp, am inceput sa iau legatura cu cat mai multe trupe din Romania, ce-i drept pe Facebook. Astept cu nerabdare sa ascult trupe noi romanesti. Dar sa revin la subiect, am admirat mereu Coma, baietii din Altar si Negura Bunget.

Metalhead: Multumesc pentru acest interviu. Vrei sa le transmiti ceva conationalilor si fanilor trupei din Romania?


Marius Boncu: Si eu va multumesc pentru timpul acordat.A fost o placere. Suntem 6 baieti care suntem suta la suta decisi ca prin orice metoda sa ajungem pe o scena din Romania. Si cand va fi momentul,va vom oferi un show, asa cum zicem noi romanii, zdravan.


Concerte recomandate: