SKALMOLD: "Islandeza are frumusetea ei, iar pentru noi si este modul nostru de a ramane autentici"

10 Septembrie 2013 Ana-Maria Gavrila

SKALMOLD:

Skalmold este, fara indoiala, una dintre acele nume semnificative cand vine vorba de scena Metal din Islanda. Fondata in 2009, trupa este adesea descrisa ca o reprezentanta a Battle Metal: o portiune de Epic Viking Metal, old-school Death si Thrash Metal, ambele filtrate de influenta mostenirii islandeze. Versurile pieselor sunt scrise exclusiv in limba islandeza si reprezinta povestile si miturile taramurilor nordice.

Stim ca probabil este una dintre cele mai des intalnite intrebari, dar am vrea sa avem o explicatie "nemijlocita" privind semnificatia cuvantului "skalmold" si care este legatura dintre acest nume si identitatea trupei.

Skalmold este un vechi cuvant de origine islandeza, a carui traducere ar insemna "epoca sabiilor". Acest cuvant a fost utilizat in secolul al XIII-lea pentru a descrie conflictul dintre marile familii/clanuri de pe teritoriul islandez. Pe atunci, Islanda se afla sub ocupatie straina si familiile se luptau pentru a avea influenta si pentru putere. Noi cautam inspiratie in aceasta mostenire pagana, in mitologia scandinava, in acele legende ce isi au origine in secolul al XIII-lea, iar din punct de vedere muzical tindem catre cantecele traditionale islandeze. Astazi, sensul acestui cuvant trimite la ideea de razboi civil sau stare de haos.

Ati fost catalogati ca fiind o trupa de Viking/Folk Metal? Cat de mult va identificati cu aceasta "eticheta" si ce aduce Skalmold nou pe scena Metal?

In ceea ce priveste versurile, avem drept inspiratie radacinile paganismului si mostenirea Vikingilor. Din punct de vedere muzical, ne inspiram din propriile traditii. Asadar, aceasta eticheta de trupa Viking/Folk Metal este una foarte corecta. Noi ca trupa, insa, ne consideram o trupa de Metal. Suntem destul influentati de toate acele trupe pe care le-am ascultat inca din copilarie, Iron Maiden, Metallica in primii lor ani, Sepultura, trupele de Death Metal de la inceputul anilor '90 - influente pe care am incercat sa le imbinam pentru a crea un sound si un stil propriu. Iar aceste influente islandeze din muzica noastra sunt cu siguranta elementul nou pe care Skalmold il aduce pe scena Metal.

Skalmold a lansat pana in prezent doua albume, "Baldur" si "Born Loka", ambele cu versurile scrise de Snaebjorn in intregime in islandeza. S-a dovedit - pana acum – faptul ca nu cantati in limba engleza, de exemplu, un obstacol pentru fanii din alte tari?

Asa si asa, ce-i drept. Multor fani ai genului Viking/Folk Metal li se pare interesant faptul ca noi cantam in intregime in islandeza. Acest lucru ne face autentici si sinceri, limba pe care insisi vikingii o vorbeau. Si am primit nenumarate emailuri de la fani in care ne spuneau ca muzica Skalmold i-a determinat sa invete limba islandeza. Iar asta e un mare lucru pentru noi.

Pe de alta parte, sunt aceia care spun ca, din cauza ca albumele noastre sunt conceptuale, si fiecare din ele spun povestea exclusiv in islandeza, au pierdut interesul pentru muzica noastra.

Dar nu vom incepe sa cantam in engleza. Niciodata! Islandeza are frumusetea ei, iar pentru noi si este modul nostru de a ramane autentici.

Cat de mare este scena Metal in Islanda? Exista vreun festival important despre care lumea ar trebui sa stie mai multe lucruri?

Scena Metal este in continua crestere, in Islanda. In ultimii ani a suferit schimbari constante. Sunt mult mai multe trupe, si din ce in ce mai multe lume vine la concerte, iar media - reviste, ziare si televiziuni acorda din ce in ce mai multa atentie la ce se intampla.

Avem foarte mult trupe talentate aici. Cred ca fiecare metalhead din Europa a auzit de cei de la Solstafir. Plus ca sunt multe alte trupe cu potential: Angist, Beneath, Ophidian I, Gone Postal si The Vintage Caravan, ca sa dam cateva nume.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez festivalul Eistnaflug. Este un festival Metal, ce are loc anual intr-un mic oras de pe coasta de est. Este cel mai bun festival din lume. Daca aveti vreodata posibilitatea de a veni la Eistnaflug, nu-l ratati.

Ce reactii au cei care vin la concertele voastre pentru prima data, in afara Islandei, desigur?

Pana acum reactiile sunt foarte, foarte bune. Suntem inca o trupa mica, nu foarte cunoscuta, dar majoritatea recenziilor pe care le-am primit sunt foarte apreciative. Si publicul a fost primitor oriunde am avut ocazia sa concertam in afara Islandei.

Aveti timp sa va compuneti piese noi, cat timp sunteti in turneu, la concerte in afara tarii? Sau aveti nevoie de un moment de liniste, cand pur si simplu va adunati si compuneti muzica. Mai ales: vom avea parte de un nou album cat de curand?

Am avut parte de un an foarte aglomerat. Am concertat peste tot in Islanda si nu am avut timp sa compunem propriu-zis. Cu toate astea, am gasit ragazul de a jongla cu ideile fiecaruia. Avem deja cateva idei solide pentru niste piese noi pentru viitorul album. Speram ca vom putea intra in studio in primavara anului viitor, lansand astfel un nou material undeva la sfarsitul lui 2014.

Sunt "Baldur" si "Born Loka" albume conceptuale, cu o poveste in spatele lor? O tema anume pe care fanii ar trebui sa o caute in muzica, daca nu si in versurile pieselor?

Da, ambele albume sunt conceptuale. Snaebjorn, basistul nostru, este cel care compune toata muzica si este creierul din spatele tuturor povestilor. Povestile lui sunt pura fictiune, dar foloseste foarte multe referinte la legendele islandeze si mitologia nordica atunci cand scrie versurile.

"Baldur" este povestea unui barbat pe nume Baldur care isi iubeste foarte mult familia. Intr-o zi insa, creaturi demonice ii tulbura definitiv existenta. Astfel, Baldur porneste intr-o calatorie epica pentru a razbuna moartea celor dragi.

"Born Loka" este povestea a doi frati: Hilmar si Brynhildur. Ei sunt doi paria, care au trait izolati de civilizatie toata viata lor. Nu au proprietati sau un loc al lor si isi duc existenta de p o zi pe alta. Intr-o noapte, Odinn il viziteaza pe Hilmar si ii cere sa se lupte cu copiii lui Loki, care sunt pusi numai pe fapte rele. Daca Hilmar va reusi, cei doi se vor bucura de o viata decenta si de un loc al lor intru eternitatea in Valhallei. Tot ce trebuie sa stie Hilmar este ca indiferent daca invinge sau pierde, exista un pret pe care trebuie sa-l plateasca: daca pierde, il va costa viata, iar daca invinge, Hilmar va pierde cel mai valoros lucru al sau. Cum Hilmar considera ca nu are nimic de pierdut, pleaca in aceasta calatorie spre glorie, iar noi il urmam.

Exista vreo piesa in discografia voastra care nu este inspirata din folclorul islandez?

Asa cum am spus mai sus, ambele albume sunt conceptuale, inspirate din mitologia si mostenirea vikingilor. Asa ca, intr-un fel, toate piesele noastre isi au radacina in aceste teme. Dar unele mai multe decat altele: "Born Loka" este in mare parte inspirat din mitologie, in timp ce „Baldur” are la baza povesti populare, acele saga intr-un amestec cu elemente mitice.

Care este cea mai interesanta experienta dintr-un concert/festival? Exista vreo trupa alaturi de care v-ar placea sa mergeti prin turnee?

Heidenfest 2011 a fost o experienta grozava pentru noi. Era primul nostru turneu si am avut noroc cu celelalte trupe si cu echipa. A fost o experienta minunata pentru ca ne-am facut noi fani si prieteni cu care am pastrat legatura. Am fost si la Wacken in 2011. Concertul a fost la randul lui unul special – este o onoare sa ai ocazia sa canti acolo.

Iar in ce priveste concertele din Islanda, mentionez din nou participarile din cadrul festivalului Eistnaflug din ultimii trei ani. Acele show-uri au fost incredibile, iar atmosfera de la festival este pur si simplu uimitoare.

Nu am in minte o trupa anume cu care am vrea sa mergem in turneu. Vrem doar sa petrecem timp cu oameni de calitate si sa ne bucuram ca avem ocazia sa cantam pentru fanii nostri.

O ultima intrebare: exista trupe care va inspira si care va face placere sa le ascultati?

Da, cu siguranta muzica pe care o ascult ma inspira. Cred ca e imposibil sa nu te lasi inspirat. Dar cred ca muzica pe care o ascultam in adolescenta si care m-a determinat sa studiez la randul meu un instrument este cea care m-a inspirat cel mai mult. Trupe precum cele mentionate anterior: Iron Maiden, Metallica si Sepultura la inceputurile lor, si muzica Death Metal de la inceputul anilor ’90. Acestea sunt trupele care mi-au definit pentru totdeauna gusturile muzicale si pe care le ascult cand si cand.

----

Islandezii de la SKALMOLD vor concerta saptamana aceasta, in ziua de duminica, 15 Septembrie, alaturi de Finntroll si Tyr, in Silver Church Club, din Bucuresti. Ii puteti intalni si la finalul concertului, cand membrii trupei vor veni la standul de merchandise amenajat in locatie pentru o sesiune de autografe cu fanii din Romania.

Bilete la pretul de 90 de lei puteti gasi pe www.iabilet.ro si pe www.metalhead.ro/bilete/ atat in format electronic (print@home) cat si in format fizic cu plata ramburs sau prin OP sau la sediul METALHEAD din Bd. Pierre de Coubertin 3-5, etajul 5. In ziua concertului biletele vor costa tot 90 de lei.

Pentru plata ramburs sau prin OP, va rugam sa ne contactati la contact[at]iabilet.ro sau 0741272967, intre 09:30 si 18:00, de luni pana vineri.


Concerte recomandate: