Thomas Jensen: "Wacken Open Air este un festival al fanilor, pentru fani!"

02 Septembrie 2014 Alin Pildner

Thomas Jensen:

Multumita Monster Energy, am avut ocazia de a discuta cu Thomas Jensen, co-fondatorul WACKEN Open Air, festival care, in 2014, a aniversat 25 de editii de succes.



METALHEAD.RO: Salut Thomas, ma bucur ca am, in sfarsit, sansa de a putea sta de vorba cu tine. Si noi promovam show-uri, inca din 2004, iar Wacken este un fel de Mecca, nu doar pentru noi, ci cred ca pentru fiecare promoter de metal. Cunosc istoria festivalului, insa te voi ruga sa o repeti pentru cititorii nostri - cum a inceput Wacken Open Air? Care a fost ideea initiala si cum ai pus-o in practica?

Thomas Jensen: Cand Holger si cu mine am inceput Wacken Open Air, in 1990, ne-am dorit un festival unde sa se cante muzica noastra favorita – heavy metal – si unde metalistii sa poata avea parte de o mare petrecere. In Wacken era un loc unde clubul local de motociclisti obisnuia sa se intalneasca si sa petreaca. Am adunat cativa prieteni, fiecare implicandu-se in organizarea festivalului. Asa s-a nascut Wacken Open Air. Niciodata nu ne-am asteptat sa devina un imens festival international.


Poze Poze pentru articole - wacken 01


METALHEAD.RO: Cat de greu este sa gestionezi sute de trupe pentru o saptamana? Am cosmaruri doar gandindu-ma la a tine sute de foi de avans in ordine…

TJ: Nu le poti gestiona pe toate de unul singur, este imposibil. Insa, din fericire, avem o echipa excelenta, care lucreaza impreuna cu trupele, atat inainte, cat si in timpul festivalului. Chiar si asa, volumul de munca este impresionant, tinandu-ne ocupati tot anul, insa este si o activitate placuta, per total fiind ca o mare intrunire de familie.


METALHEAD.RO: In ceea ce priveste productia festivalului, cate echipe aveti? Sunt separate in vreun fel?

TJ: Da, separam productia in divizii; de exemplu, avem o divizie pentru infrastructura, care se ocupa de alimentarea cu energie si apa. Alta sectiune o constituie securitatea si planificarea constructiilor de la fata locului. Si multe altele! Pentru un festival de o asemenea anvergura, ai nevoie sa delegi atributiile.

Poze Poze pentru articole - wacken


METALHEAD.RO: Cum a ajuns Wacken sa evolueze de la un lineup de 6 trupe, in 1990, la ceea ce se intampla in 2015? Si cand intreb “cum”, ma gandesc la conceptul din spatele “Wacken Open Air”.

TJ: In 1990 am inceput fara a avea un concept concret. Exista doar dorinta de a asculta muzica noastra favorita si de a o imparti cu alti metalisti. Insa W:O:A este un festival al fanilor, pentru fani, si acest aspect este cel mai important, putand fi considerat conceptul evenimentului. Suntem in continuare mari fani ai acestei muzici - planificam festivalul tinand cont de aceasta mare pasiune a noastra si gandindu-ne la ceea ce si-ar dori comunitatea metal. Holger si cu mine nu ne-am dat niciodata in laturi atunci cand a venit vorba de a incerca lucruri noi – uneori a mers, alteori, ba. Asa a evoluat Wacken.


METALHEAD.RO: A cui a fost ideea ca pompierii din Wacken sa deschida festivalul in fiecare an? E ca un tribut pe care il aduc toti participantii celor care se ocupa de securitatea evenimentului.

TJ: Satul Wacken este implicat puternic in festivalul nostru. Si, dupa cum am spus si mai devreme, Holger si cu mine nu ne temem sa incercam lucruri noi. Cumva s-a nascut ideea asta, ca pompierii sa apara in cadrul festivalului, si ne-am gandit – de ce nu!?


Poze Poze pentru articole - wacken


METALHEAD.RO: Cum te simti cand ai un festival sold-out in 48 de ore, dupa anuntarea a numai doua trupe participante (la momentul respectiv)? Cum va descurcati cu nemultumirea publicului, pentru ca multi au fost lasati pe-afara, intrucat n-au apucat sa-si cumpere bilete la timp.

TJ: Asta a fost incredibil! Niciodata nu ne-am asteptat la asa ceva! Suntem extrem de recunoscatori pentru acest suport pe care il dovedeste comunitatea prin vanzarea atat de rapida a biletelor. Am incercat sa gasim o varianta pentru cei care nu au mai gasit bilete, asa luand fiinta programul de “ticket exchange”.

Poze Poze pentru articole - wacken

METALHEAD.RO: Wacken Rocks South & Seaside sunt doi fratiori mai mici ai Wacken Open Air. Care a fost ideea principala din spatele lor?

TJ: Am avut ideea de a aduce Wacken-ul si acest sentiment special si in alte zone sau tari. Insa am realizat ca asa ceva nu se poate: nu poti reproduce unicitatea Wacken Open Air. Este ceva care a crescut in 25 de ani.

Multumesc foarte mult pentru timpul acordat, ne vedem in primul rand!

Emil | METALHEAD.ro



Concerte recomandate: