THORNAFIRE: Trimitem o mare imbratisare celor care ne-au vazut la OST Fest (interviu)

17 Iulie 2012 George Lazar

THORNAFIRE: Trimitem o mare imbratisare celor care ne-au vazut la OST Fest (interviu)
Share pe Facebook

Pe 15 iunie Romania a avut parte de prima zi de OST Fest, un festival care a uimit prin diversitatea genurilor prezentate de trupele participante, aici mentionand prima zi, singura la care am avut placerea sa particip.

Aceasta zi ne-a asaltat pur si simplu cu un amalgam de genuri ce ar fi parut, acum cativa ani, imposibil de vazut in Romania. Daca scena principala a inceput cu trei prestatii de exceptie ale trupelor romanesti Armies of Enlil, Psychogod si White Walls, urmate de uriasii de la Exodus, Overkill, Dimmu Borgir si Motley Crue, a doua scena astepta primitoare cu cinci trupe fara nume, dar cu atitudine.

Vecinii nostri moldoveni de la Infected Rain au beneficiat de un public numeros, printre care vedeam si aceiasi oameni care strigau: "tzatze!!!", cand Psychogod si fascinanta voce a Cristinei distrugeau pur si simplu scena principala. Sa discutam situatia Infected Rain ar fi ca si cum am discuta despre situatia Lacuna Coil. Lena este o solista exceptionala, baietii sunt foarte buni dar, din cauza/datorita ei se vor bucura de o faima similara italienilor. Fara wikipedia, mai stie cineva cine canta in Lacuna Coil pe langa Cristina Scabbia? :)

Infected Rain raman oricum una din trupele ROMANESTI pe care le voi aprecia mereu si cred ca succesul este ascuns undeva in viitorii pasi ai trupei. Dupa ei au urmat, cum spuneau glumele din timpul prestatiei, ''vanzatorii de bere de la Finsterforst''. Nu stiu de ce, desi stiam ca-s nemti, am crezut tot concertul ca-s irlandezi. Plus ca m-am intrebat: de ce ar avea cineva acorden, clapa si doua chitare? Serios, de ce? Era o intreaga colonie pe scena, o colonie amuzanta care si-a prins publicul, din pacate doar jumatate din cei ce apareau in fata scenei pentru Infected Rain.

Au urmat chilienii de la Thornafire, o surpriza placuta pentru mine si cei maxim 40 de oameni care au rezistat pentru sudamericanii ce au prezentat un old school death metal cum numai ei stiu. E o lege in America de Sud care nu prea permite trupelor comerciale sa iasa in fata, pentru ca exista o onoare ce trebuie pastrata. Cu Thornafire am vorbit si la fata locului si online (o sa vedeti mai jos si ce), dar mai sunt doua trupe de prezentat.

Claymore au fost veriga slaba a celei de-a doua scena de la OST Fest, cel putin din punctul meu de vedere. Am adormit intr-un moment (oboseala a fost pur si simplu insuportabila) si m-am trezit cand baietii de la Warchant faceau probele de sunet. Si ce mai baieti. Hora pe care am incins-o alaturi de cinci din cei 20 de oameni existenti acolo a fost punctul culminant al unui 15/16 iunie extraordinar.

Cam atat in mini-cronica mea, mai jos va prezint si discutia pe care am purtat-o cu Victor MacNamara, chitaristul celor de la Thornafire / English version of the interview lower.

Metalhead: Salutari din Romania, din nou, si multumesc pentru ca ai acceptat acest interviu! A trecut o luna de la concertul sustinut de voi la OST Fest si vreau sa va intreb: cum ati trait voi aceasta experienta de festival romanesc?

Thornafire: Salutari si tie, Lazar! Ei bine, am vrut in primul rand sa calatorim si sa cantam in tara voastra pentru a vedea reactia romanilor. De asemenea sudamericanilor le place sa vada si incearca sa cunoasca si alte tari. Intr-un final, totul a fost perfect si organizatorii OST Fest au fost niste oameni uimitori. Sa fiti siguri ca vrem sa ne intoarcem in tara voastra.

Metalhead: Din pacate ati fost programati pentru o ora destul de tarzie si publicul s-a dispersat intre timp, asa ca a trebuie sa cantati in fata unei audiente mici si obosite. Un privilgiu pentru noi, cei care am rezistat pentru a va vedea, daca imi permiti, pentru ca ati avut un show foarte bun. Care sunt sentimentele voastre fata de o audienta nu la fel de buna?

Thornafire: Suntem o trupa underground asa ca muzica pe care o lansam este, in primul rand, pentru satisfactia personala iar daca altii se pot bucura de ea, e perfect. Desigur ca scena principala arata foarte bine la ora 19 cu atat de multi oameni in fata ei. Dar noi cantam death metal, asa ca multi din fanii Motley Crue ar fi dezamagiti de intunericul transmis prin muzica noastra.

Metalhead: Desi v-ati prezentat deja la festival, cred ca cei care v-au ignorat ar trebui sa stie ce au pierdut. Cum a inceput totul cu Thornafire si care este evolutia voastra in acesti 15 ani?

Thornafire: In 1998 cantam cu Cerberus, o trupa de death metal locala. Ca un fan al acestui gen muzical, am fost intotdeauna incantat de ideea de a crea noi piese si de a reprezenta stilul death metal pe care il abordez. Am inceput asta cu ideea de baza care nu s-a schimbat nici pana acum, de a nu folosi vreodata influente mainstream in muzica mea. Asa ca, dupa ce am lansat acest al treilea album, ''Eclipse Nox Coagula'', suntem foarte fericiti ca am rezolvat toate problemele pe care le ai cand incerci sa tii o trupa in viata, cum ar fi rutina pe care o traim la niste job-uri proaste care iti iau dorinta de a canta muzica noua. O regula din viata chilienilor spune ca in jurul a 30 de ani trebuie sa te uiti la fotbal si sa lucrezi la masina proprie. Eu vreau sa progresez in continuare in muzica si sa o arat aici, in Europa, pentru ca acesta este continentul care accepta acest gen de muzica in zilele noastre.

Metalhead: Am auzit oameni spunand in timpul concertului vostru ca nu este nevoie de mai mult de trei oameni intr-o trupa si voi ati confirmat acest lucru. Nu este greu sa pornesti ca un cvintet si sa ajungi la un trio?

Thornafire: Ei bine, trio-ul are destule motive tehnice pentru a exista. In primul rand e mai bine sa vorbesti si sa iei decizii cu trei oameni, in loc de cinci. Este mai usor pentru trei angajati sa primeasca un concediu de la locurile de munca si sa porneasca intr-un turneu... De asemenea, poate sunt mai putini lideri in trupa, asa ca pentru istoria acesteia este cea mai buna optiune.

Metalhead: In timp ce ascultam ultimul vostru album, "Eclipse Nox Coagula", am realizat ca purtati ceva din brutalitatea trupelor sudamericane, un lucru binecunoscut pe plan international. Ce influente aveti pe acest album?

Thornafire: Unele influente sunt de pe primul album al Sepultura, desigur, dar intr-o alta directie. Avem de asemenea si alte influente dar pachetul complet este un death metal proaspat.

Metalhead: Sunteti in turneu pentru promovarea acestui album, dar trebuie sa mentionez ca am observat o gaura imensa intre concerte. Ce vreau sa spun este ca trupele romanesti isi permit cy greu 3-4 concerte in tara pentru a sustine materiale noi iar voi petreceti mai mult de o saptamana. Exista vreun ajutor financiar pe care il primiti de la guvernul chilian sau vreo alta finantare pentru a va permite acest turneu?

Thornafire: Baza turneului nostru o reprezinta banii pe care i-am economisit cu totii, in cazul meu pentru o motocicleta (rade). De obicei cantam in fiecare zi dar acesta este mai mult un turneu cu aparitii de festival si noua ne place sa privim orasele pe care le vizitam. Este mai relaxant su chiar uimitor sa canti la sfarsitul saptamanii, iar in restul acesteia sa te uiti la televizor.

Metalhead: Ce poti sa imi spui despre planurile voastre de viitor? Exista gandul unui al patrulea album ce sa fie inregistrat in curand?

Thornafire: Depinde in mod direct de acest turneu dar e clar ca eu vreau sa evoluez in muzica mea, pentru ca suntem din underground si nu depindem de deciziile altora. De asemenea, iubesc acest gen muzical si vreau sa continui sa progresez cu aceasta trupa.

Metalhead: Cel mai mare nume oferit de Chile este Pentagram, dar scena metal din tara voastra s-a dovedit mult mai interesanta dupa cum am vazut in cartea "Metal Chileno", carte care prezinta scena metal dintr-un deceniu extraordinar, 1983-1993. Care este conditia scenei metal din Chile in 2012? Exista trupe noi care merita mentionate?

Thornafire: Omule, scena metal din Chile este uriasa... Avem multe trupe bune si reviste care promoveaza acest lucru dar productia este interna in cele mai multe din cazuri. Avem si o atitudine ciudata cand cineva calatoreste pentru un turneu in afara tarii: este ca si cum ar avea cel mai scump telefon mobil din birou, ca si cum vrei sa te lauzi in fata altora. Consider asta o atitudine penibila. A trecut ceva vreme de cand mi-a pasat de acest lucru iar acum pot chiar sa ajut alte trupe care vor sa realizeze ceva in muzica.

Metalhead: La OST Fest ati avut sansa de a vedea si cateva trupe locale, din prima zi mentionand: Armies of Enlil, Psychogod, White Walls, Warchant si vecinii nostri moldoveni de la Infected Rain, ultimele doua pe aceeasi scena pe care ati cantat si voi. V-a captat vreuna din aceste trupe atentia?

Thornafire: Am gasit Infected Rain si Code Red foarte interesante si pe langa asta am ascultat White Walls inainte, pe care i-am vazut la OST Fest cantand corect si foarte bine.

Metalhead: Multumesc pentru interviu si sper sa va revad, candva, pentru ca stiu ca merita. Poti sa le transmiti un mesaj fanilor romani si celor ce au ajuns sa va vada la OST Fest?

Thornafire: Multumim, Lazar, si multumiri romanilor pentru ca au avut timp sa serbeze aniversarea mea la OST Fest. Asta inseamna ca nu pot trimite urarile blasfemice si de magie neagra tipice, asa ca in locul acestora trimit o mare imbratisare celor care ne-au vazut la OST Fest. Pentru ei, asteptam cu nerabdare sa ne intoarcem in Romania pentru a ne arata death metalul nostru complex, dureros si puternic.

English version:

Metalhead: Greetings from Romania, again, and thank you for answering my questions! It''s been a month since your show at OST Fest and I want to know how did you guys live this Romanian experience, the festival as a whole?

Thornafire: Hi again, Lazar! Well, first of all we wanted to travel and play on your country to see the reaction of the people. Also, Southern American people like to see and try to know different countries. At the end, everything was perfect and the organizers of the OST Fest were amazing people. Be sure that we want to come back to your country.

Metalhead: Unfortunately your show was scheduled pretty late and the public dispersed, so you had to perform in front of a small and tired audience. A privilege for us, the ones who stood up there for your performance, if i''m allowed, because you really put up a great show. How do you feel about a not-so-great audience?

Thornafire: We are an underground band, so the music that we release is, firstly, for our personal satisfaction, and then if others can enjoy it, that would be perfect. Of course that the main stage looks great at 7.00pm with so many people in front of it. But we play death metal, so many of the Motley Crue fans would be very dissapointed about the dark feeling transmited through our music.

Metalhead: Although you already introduced yourselves to us at the festival, i think the ones who ignored you should be aware of their loss. How did everything begin with Thornafire and which is your evolution in almost 15 years from the beginning?

Thornafire: In 1998 i was playing with Cerberus, a death metal local band. Like a fan of this music, I always enjoy the idea of making things, and represent my style of death metal. I started this with a basic idea that never changed for me, and I never used mainstream influences on my music. So now, having this third album, "Eclipse Nox Coagula", we’re very happy to resolve all the problems you have when you try to keep a band alive, like bad and routinarie jobs that could suck all the will you have for playing a fresh music. A rule in the life of Chileans says that at your 30''s you have to be watching football and fixing your car. I want to keep progressing into the music and then to show it here in Europe, cause by nowadays is the best continent for playing this kind of music.

Metalhead: I heard people saying, while you were putting up a great show on the stage, that there''s no need for having more than three people in a band and you just confirmed it. Isn''t it hard to start as a 5-piece band and end up as a trio?

Thornafire: Well, the trio has a lot of good technical reasons to exist. First of all, it’s better to talk and take decisions with three people, instead of five. It’s more easy for three employees to take a free time from their jobs and start travelling. Also, maybe there are less leaders in a band, so for the history of this band its the best option.

Metalhead: Listening to your latest album, "Eclipse Nox Coagula", made me realise that you carry some of the Southern American bands brutality signature, a worldwide renowned mark. What influenced you in putting up this album?

Thornafire: Some influences are from the first album of Sepultura, of course, but in a different direction… We also have other influences, but the hole package is a dark and fresh Death Metal.

Metalhead: You''re actually touring Europe in support of this album, but i must say that a find a huge gap between shows. I mean, Romanian bands can barely afford 3-4 national shows in support of every new material, and you guys spend more than a week between shows. Is there any financing help you get from your government or some other financing to afford all this touring?

Thornafire: The base of our tour is the money that all of us have saved, in my case for a motorcycle (laughs). We usually keep touring day after day, but this is more of a festival appearances tour, and we like to take our time to watch the cities we visit. Its more relaxing and amazing to play during the weekends and then just watch tv in the rest of the week.

Metalhead: What about your future plans? Is there any thought of a fourth album to be recorded soon?

Thornafire: It depends directly from this tour but of course that i personally want to make an evolution in my music, because we are underground and we don’t depend on other’s decisions. Also, I’m really into this music genre and i want to keep progressing with this band.

Metalhead: The biggest name Chile offered is Pentagram, but the Chilean Metal scene proved to be much more than that in a great book, called "Metal Chileno", reviewing the Chilean metal scene through a great decade, 1983-1993. Which is the condition of the Chilean metal scene in 2012? Are there any new bands that worth being mentioned?

Thornafire: Man, the Chilean metal scene is huge... Lots of good bands and good magazines that promote this stuff, but the production is internal in most of the cases. We also have this weird attitude when someone travels for a tour outside Chile: its like they have the most expensive cellphone in the office, like a luxury spoil you want to show to others. I consider this a pussy attitude. It’s been a while since I cared about it, and now I can even give some help to other bands that want to do something in the music.

Metalhead: Here at OST Fest you also had the possibility of seeing some local bands, in day one. Armies of Enlil, Psychogod, White Walls, Warchant and our neighbours from the Republic of Moldova, Infected Rain, the last two on the same stage you played. Had any of them captured your attention?

Thornafire: I found Infected Rain and Code Red very interesting and I also listened to White Walls previously, whom I found at OST Fest playing very clear and nice.

Metalhead: Thanks for the interview and i really hope to see you again, sometimes, because i know it''s worthed. Could you please have a word for your Romanian fans and for the ones who got to see your show at OST Fest?

Thornafire: Thanks to you Lazar, and thanks to the Romanian people, because they took the time to celebrate my birthday at OST Fest. That means I cannot send the typical blasphemic black magic greetings, so instead of these I send a big hug to the people who saw us at OST Fest. For them, we’re really looking forward to coming back to Romania to show our complex, bitter and powerful death metal.


Comenteaza

Ca sa comentezi trebuie sa fii logat pe site sau cu Facebook. Logheaza-te sau Fa-ti cont intr-un minut sau logheaza-te cu Facebook.

Concerte recomandate:


Like us on Facebook