TONY MACALPINE: Doua decenii de jazz si prog (interviu)

28 Februarie 2012 Buvnitz

TONY MACALPINE: Doua decenii de jazz si prog (interviu)

Celebrul chitarist Tony MacAlpine ajunge pentru prima data in Romania in cadrul unui concert ce va avea loc pe 5 martie la Silver Church. O ocazie perfecta pentru a sta de vorba cu acest legendar muzician american. Cine este Tony MacAlpine? Aflati din interviul de mai jos!

Este pentru prima data cand ajungi in Romania asa ca poate ar fi bine sa le povestesti celor de acasa cine esti si ce faci in viata de zi cu zi.

Numele meu este Tony MacAlpine, sunt un muzician si compozitor american cu o cariera de peste douazeci de ani in care am lansat peste zece albume de studio precum si numeroase albume alaturi de Planet X, Steve Vai, CAB si Reign Of Fire.

Am inceput sa cant la chitra la varsta de 12 ani, stiam deja sa cant la pian asa ca am inceput sa redau muzica clasica pe corzi. Apoi am inceput sa cant jazz fusion impreuna cu CAB iar la sfarsitul anilor 80 am reusit sa-mi lansez primele albume solo.

Crezi ca modul de a canta s-a schimbat radical fata de anii 80? Ma refer la chitara aici.

Nu atat de mult cat s-a schimbat modul de prezentare. Cred ca tehnica a ramas aceeasi, abordarea este totusi diferita. Eu cel putin nu observ schimbari radicale ci doar in trend si sound. E drept ca am pierdut contactul cu generatia foarte noua sau cel putin genurile muzicale recent aparute in rock sau metal.

Exista o diferenta intre progressive rock si jazz-fusion?

Sunt doua stiluri destul de similare. Jazz-fusion are foarte multa libertate asa ca iti permiti sa-l aduci mai aproape de stilul prog. Dar la fel ca si abordarea de care vorbeam mai devreme, nu s-a schimbat aproape nimic. Pentru mine e ceva foarte natural, se trage din vremurile mele jazz impreuna cu CAB.

Esti de acord cu aceasta catalogare a genurilor muzicale?

Nicidecum insa o consider necesara. Oamenii au nevoie de cunoastere, au nevoie de un cuvant care sa reprezinte exact ce le place. Sunt de parere ca muzica nu tine cont de cuvinte sau nume dar aici intram intr-un teritoriu dificil unde anumite idei se bat cap in cap. E bine ca exista etichete in muzica, oamenii se pot identifica mai usor.

Crezi ca mai exista potential in actuala scena de jazz? Generatia tanara?

Sa fiu sincer am pierdut contactul cu scena jazz insa din ce am vazut nu se pune deloc accent pe aceste genuri de nisa. Daca ne gandim la publicul mainstream, cel consumator, atunci jazz-ul este aproape inexistent. Ar trebui investit in aceasta muzica. Ce auzim azi la radio vine si pleaca la fel cum s-a intamplat si pana acum. Jazz-ul este o muzica care n-a disparut niciodata si nici nu o va face. E pacat sa nu sustinem asa ceva.

Sa vorbim putin despre cel mai nou album solo. Ai spus ca este si cel mai bun de pana acum. E greu sa-l compari cu tot ce ai facut in peste doua decenii?

Sunt genul de muzician care evolueaza odata cu fiecare album. Ca individ este constrans sa inveti in fiecare zi cate ceva nou. Pentru mine fiecare album este mai bun ca precedentul tocmai pentru ca vreau sa evoluez constant, imi propun sa devin mai bun. Sigur ca fiecare album are ceva special insa acesta ma reprezinta ca muzician in acest moment.

Ce crezi despre scena metal? Ai inregistrat recent pentru albumul solo a lui Jeff Loomis..

Tot timpul am fost atras de aceasta scena, uneori involuntar. Genul metal este puternic simtit si in albumele solo...de fapt exista incredibil de multe influente din muzica clasica. Jeff este un tip extraordinar pe care-l cunosc de foarte mult timp iar albumul este pe masura artistului.

Ajungi pentru prima data in Romania..cum ai convinge un fan al muzicii rock sa vina la concertul tau?

Nu ma pricep prea bine la asa ceva, niciodata n-am fost bun la PR. Eu stiu doar sa cant si pot promite un show de calitate alaturi de muzicieni extraordinari. Abia astept sa ajung in Romania.

Fanii romani vor avea ocazia sa-l vada pe celebrul chitarist intr-un concert extraordinar in data de 5 martie, in clubul The Silver Church.

Pretul unui bilet de intrare la spectacol este de 60 lei si poate fi achizitionat de pe www.eventim.ro sau din reteaua Eventim (librariile Carturesti si Humanitas, magazinele DOMO, retelele Cosmote, Orange si Vodafone si la Sala Palatului) .

Accesul in club se realizeaza incepand cu ora 19:00.




Concerte recomandate: