Dead Shape Figure: O speranta pentru viitorul thrash metal

21 Aprilie 2009 Buvnitz

Dead Shape Figure: O speranta pentru viitorul thrash metal

Cu ocazia festivalului Filth Fest, unde cap de afis sunt Cradle of Filth si Moonspell, Krudd Report a realizat un interviu cu Dead Shape Figure cei ce vor da startul evenimentului de joi seara. Asadar, aveti mai jos un interviu din care veti afla cum este vazuta piata de muzica finlandeza, ce inseamna viitorul pentru Dead Shape Figure precum si cat de greu este pentru o trupa tanara sa porneasca intr-un turneu de asemenea proportii. Enjoy!

Realisti, modesti, sinceri. Asta ar fi, pe scurt, ceea ce am inteles din interviul cu trupa finlandeza DEAD SHAPE FIGURE, prima trupa care va deschide joi, 23 aprilie, nebunia numita FilthFest. Asa cum se practica fara jena in vest, trupele de deschidere platesc bani frumosi pentru a fi intr-o altfel de schema, indiferent ca este vorba de un simplu concert sau de un turneu. Important este sa canti cu un nume cat mai mare. Eu un lucru care se stie, dar despre care nimeni nu vorbeste decat cu o jumatate de gura. E un fel de silenzio stampa al acestei bresele.
De aceea, nici nu i-am intrebat pe DSF daca au platit sau nu ca sa fie intr-un astfel de turneu. Eu i-as fi bagat oricum intr-o astfel de schema, pentru ca imi plac. Ei au declarat cu nu-si doresc sa fie sclavii propriei lor muzici; si au demonstrat in acest interviu ca nu sunt nici in silenzio stampa.

Dar mai bine cititi interviul cu Juhani, chitaristul de la DEAD SHAPE FIGURE

Pentru ca in Romania n-a stiut nimeni de voi pana sa anuntam FilthFest-ul, va trebui sa-ti pun multe intrebari “clasice” si stupide. De aceea, incep cu faza superclasica: cand v-ati format, de ce si cum, bla-bla?

DEAD SHAPE FIGURE (DSF) s-a format in Helsinki, prin 2001, insa prima formula oficiala a trupei s-a materializat in 2003, odata cu sosirea mea. Fiecare dintre noi a incercat sa cante in trupe de diverse stiluri, dar DSF s-a dovedit a fi cel mai potrivit loc pentru a ne manifesta musical. La fel ca la toate trupele, au fost schimbari personal, insa din 2003 si pana acum a ramas un nucleu format din mine, Galzi (voce) si Neissu (bass), ceea ce este foarte important. Oricum, in actuala formula ne simtitm cel mai bine, suntem mai relaxati si ne putem spune fiecare punctual personal de vedere.



Cu ce este DSF deosebita fata de alte trupe?

Este foarte greu pentru mine sa compar DSF cu late trupe, pentru ca numai astfel as putea sa subliniez diferentele. Insa o astfel de abordare m-ar pune intr-o situatie dificila. Ce stiu cu siguranta este faptul ca pentru a creea muzica noastra am pus la bataie toata pasiunea de care dispunem si, astfel, a iesit albumul “The Grand Karoshi”. Acesta este un lucru palpabil, care poate “vorbi” practice despre DSF. Adica este sau nu este DSF! :)
Tot ceeea ce am facut pana acum cu DSF nu este nici pentru casa de discuri si nici n-am facut nimic in ideea ca, intr-o zi, vom vinde milioane de discuri.

Am facut ceea ce nea- placut mai mult: riff-uri grele, piese rapide si multe parti vocale melodice. Poate ca asta e un lucru care ne poate diferentia de ceva sau cineva. Noi nu ne-am propus sa jucam un rol crucial in istoria metalului. Vrem sa impartasim, intr-un mod cat se poate de poztivist, energia muzicala pe acre o avem. O sa vedeti ca viitorul nostrum album va arata ca DSF nu este limitata doar la zona thrash metal. Este foarte important ca putem compune asa cum simtim noi la un anume moment. Iar asta nu ne poate face sclavii propriei noastre muzici.

Finlanda este binecunoscuta ca o piata foarte buna pentru metal. Care este locul vostru pe aceasta piata?

Raportat la marimea populatiei, da, Finlanda este pentru trupele de maetal o piata cu vanzari foarte bune. Dar, surprinzator, in tara noastra sunt foarte putine personae care-si pot plati facturile cantand in trupe metal. Primul nostrum album nu s-a vandut prea bine acasa la noi. Suntem mai cunoscuti in afara granitelor Finlandei si din aceasta cauza, poate, urmatorul material va fi mai bine vandut.

Am observat ca Season Of Mist, casa de discuri la care sunteti, va prezinta ca o trupa de viitor. Ce ziceti de asta?

Ne bucuram ca avem un astfel de feedback de la Season Of Mist, o casa de discuri importanta. Pentru o trupa relativa tanara cum suntem noi, astfel de cuvinte conteaza mult. In plus, in catalogul Season Of Mist nu sunt prea multe trupe de thrash, ceea ce poate fi un alt indiciu pentru faptul ca suntem apreciati de ei.

De unde vine titlul albumului vostru, “The Grand Karoshi”?

Titlul albumului este inspirit dintr-un cuvant de origine japoneza care inseamna ceva de genul “moarte survenita in urma muncii excesive”. Termenul a fost inventat de in anii ’70 de catre sociologi si, din pacate, este foarte actual.

Care sunt subiectele centrale ale versurilor voastre?

Toate versurile acestui album din termenul amintit mai sus – extenuarea prin munca. In versurile noastre apare un fel de “trinitate”: individual, societatea, responsabilitatea. Una dintre marile intrebari pe care o punem prin acest album este daca societatea vestica mai poate constitui un exemplu pentru toata lumea. Cum se poate ca in aceste vremuri moderne actiunile oamenilor sporesc bolile in loc sa le eradicheze? Cum poate un individ sa scape de asa ceva? Cine isi poate asuma responsabilitatea pentru cele intamplate? Suntem cu adevarat liberi sa alegem?


Galzi (voce) a petrecut mult timp pentru a se docuemnta inainte de a scrie aceste versuri, care exprima ceva unic. Ma bucur ca vresurile nostre nu sunt numai despre bautura si femei.

Care sunt formatiile care au avut cea mai mare influenta asupra muzicii voastre?

Personal sunt mare fan al trupelor anilor ’80 din Bay Area Thrash. Insa, cum e si normal, fiecare membru al formatiei noastre are diferite perferinte si este influentat de ceva. Cred ca soundul DSF a fost influentat cel mai mult de trupe precum TESTAMENT, EXODUS, METALLICA, ANTHRAX, AT THE GATES, GUNS’N ROSES, BODY COUNT si chiar LIVING COLOUR.

Sunt convins ca ati cantat multe coveruri. Care ar fi cele care ti-ar place sa le canti pe scena?

Da, am cantat multe coveruri in trecut. Este foarte fun sa canti coveruri. Mi-ar place sa cant ‘World In A World’ de la VIO-LENCE, una dintre piesele mele favourite din aria thrash metal. Nu AR fir au niciun cover dupa DARK ANGEL, la piesa ‘Psychosexuality’

Cum stati cu concertele?

Am avut in jur de 130 de concerte in toata Europa. Inainte de a fi chemati sa facem parte din FilthFest de-abia finalizasem un turneu cu CHIMAIRA. By the way, that tour was a f*****g killer tour! [cred ca nu-i nevoie sa traduc :) ] Iar CHIMAIRA este o trupa cu care sa tot faci turnee. Noi am vrea sa facem cat mai multe turnee, pentru ca ne place foarte mult pe scena. Insa, de cele mai multe ori cand esti o trupa de deschidere, un turneu iti mananca foarte multi bani.

Sunteti parte a FilthFest. Sunteti doar norocosi sau chiar meritati sa fiti in acest turneu?

Suntem incantati ca am fost alesi si in acelasi timp sunte norocosi ca ni s-a oferit asemenea sansa. Vom canta in fata foarte multor oameni si asat va fi un avantaj. Lineup-ul acestui turneu este foarte interesant, cu patru trupe total diferite, si sunt sigur ca va fi ceva care va rupe!

Care sunt avantajele si dezavantajele de a fi plecat mult timp in turneu?

Cu siguranta cel mai bun lucru este ca ai posibilitatea sa vezi – cat de cat – mai multe tari intr-un timp foarte scurt. Sa intalnesti atatia oameni si culturi complet diferite nu e la indemana oricui. Sa canti in fata unei audiente care n-a vazut niciodata DSF este foarte interesant din punctul nostru de vedere, dar in acealsi timp ne obligam sa facem tot ceea ce este necesart pentru a fi la inaltime.


Este greu sa gasesti dezavantaje cand esti intr-un astfel de turneu, cu astfel de nume importante. Poate faptul ca nu ai cele mai igience conditii ar fi un dezavantaj.



Stii ceva despre Romania?

Stiu ca Bucurestiul este capitala, unde este foarte cald vara. Mai stiu ca tatalui meu ii place foarte mult fotbalul si l-a urmarit cu atentie pe Hagi, mai ales la meciurile de la Cupa Mondiala din 1994.

Mie imi place sa merg la concerte care nu sunt unicolore; adica unde se canta numai acelasi stil de muzica (poate cu mici deviatii sau influente). Diversitatea stilistica mi se pare mai castigatoare nu numai datorita faptului ca se alunga monotonia, ci si pentru faptul ca unde este mai multa lume, este si mult mai frumos! Si ai timp sa si socializezi cat timp canta “trupa care nu-ti prea place”.

Dar, la noi, latura sociala a concertelor nu prea se manifesta. De aceea, in Romania concertele cu trupe cu stiluri foarte apropiate au cautare si sunt considerate succese. E doar o parere, pe care majoritatea rockerilor romani - mai conservatori/true – nu numai ca nu o impartasesc, chiar o contesta vehement.

Krudd vs. Dead Shape Figure

Sursa: Krudd Report


Concerte recomandate: