Biografie Iron MaidenIron Maiden

Genuri muzicale:
Heavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Truda  Guns N Roses  Ozzy Osbourne  Pantera  Scorpions

Iron Maiden este una din cele mai de succes trupe din istoria muzicii rock, cu peste 80 de milioane de albume vandute. Aceasta a fost formata de catre Steve Harris si Dave Murray in 1975, chiar in ziua de Craciun. Numele provine de la o masina de tortura din secolul 17.
Primul disc, Iron Maiden, a fost lansat in 1980 si a debutat direct pe locul 4 in UK Albums Chart. Sunt considerati liderii miscarii New wave of british heavy metal. In 1981 trupa a lansat Killers. O data cu succesul trupei, au venit si problemele. Paul Di'Anno avea probleme cu dependenta de cocaina, iar prestatia scenica a avut de suferit datorita acestui aspect. La sfarsitul anului, trupa a decis sa il concedieze si asa Bruce Dickinson a devenit noul solist al trupei.
A urmat The Number of the Beast. un album care a facut istorie, fiind chiar si astazi in power-play-ul multor radiouri din toata lumea. Discul a ajuns pe locul 1 in UK Albums Chart. La sfaristul lui 1982, Cive Burr a parasit trupa datorita unor probleme personale. A fost inlocuit de Nicko Mcbrain. La scurt timp, in 1983, a fost lansat Piece of Mind un album ce tindea spre stadiul de album concept, dar care a prins nesperat de bine, semnaland niste vanzari senzationale.
In 1984, a aparut pe piata Powerslave. A urmat turneul World Slavery, ce a inclus 220 de concerte. A fost unul din cele mai mari turneuri din istorie. Dupa o pauza de cateva luni, in 1986 a fost lansat un nou album, Somewhere in Time, urmat in 1988, de catre Seventh Son of a Seventh Son. Acesta a fost primul album concept al trupei.
In 1989, chitaristul Adrian Smith a lansat un disc solo, intitulat Silver and Gold. In 1990, Dickinson a luat o pauza pentru a se concentra asupra proiectului solo. Ulterior, Adrian a decis sa paraseasca trupa. Chitaristul , Janick Gers a fost ales pentru a-l inlocui pe Smith.
In 1990, Maiden a lansat No Prayer for the Dying. Trupa a obtinut primul hit in UK Singles CHart, ce s-a clasat pe locul 1. Este vorba de piesa Bring Your Daughter...to the Slaughter. Dickinson a efectuat un turneu solo, in 1991. A urmat Fear of the Dark. Lansat in 1992, albumul a reprezentat o surpriza, mai ales pentru ca nu exista colaborarea Harris / Dickinson / Smith (trio celebru pentru realizarea compozitiilor).
In 1993, Dickinson a parasit trupa pentru a urma o cariera solo. Totusi, acesta a decis sa sustina un turneu de adio. Au urmat doua albume live, A real Live One si A Real Dead One .
In 1994, Blaze Bailey s-a alaturat trupei. Acesta avea o tonalitate vocala foarte diferita fata de predecesorul sau si foarte multi critici l-au desconsiderat desi acesta este un solist vocal de exceptie. Dupa o pauza de doi ani, Iron Maiden au lansat The X Factor. Albumul a reprezentat cea mai slaba clasare in topuri. In 1998, trupa s-a intors cu Virtual XI. Din nou, clasarile au fost foarte slabe, dar englezii nu s-au lasat mai prejos.
In februarie 1999, Bayley a parasit trupa. Trupa a socat fanii din toata lumea o data cu intoarcerea lui Bruce Dickinson si lui Adrian Smith. De atunci Iron Maiden a inceput sa cante 3 chitaristi, un lucru destul de rar la trupele de heavy-metal. A urmat un turneu mondial, plus un joc video, intitulat Ed Hunter.
In 2000 a fost lansat Brave New World. Albumul a fost foarte bine primit, atat de fani cat si de critici. A urmat un DVD, intitulat Rock In Rio, ce contine fimarea concertului din Brazilia, unde Maiden a cantat in fata a 250.000 de fani.
In 2003 trupa a lansat Dance of Death. A urmat inca un DVD, intitulat Death on the Road. In 2005, trupa a anauntat ca va sustine un turneu pentru aniversarea a 25 de ani de activitate. In 2006, Iron Maiden a lansat A Matter of Life and Death. Albumul este unul concept, ce trateaza probleme legate de religie si razboi.
Turneul din 2007 a fost intitulat A Matter of the Beast, pentru a celebra a 25-a aniversare de la lansarea lui The Number of the Beast. Bruce Dickinson a anuntat ca in 2008 vor sustine un turneu in Australia si ca trupa va sustine un concert de pe o piramida construita de stafful trupei.

Stil: Heavy metal / New Wave Of British Heavy Metal

Componenta:
Bruce Dickinson - voce
Dave Murray - chitara
Adrian Smith - chitara
Jaick Gers - chitara
Steve Harris - bas
Nicko Mcbrain - tobe

Discografie:
Iron Maiden
Killers
The Number of the Beast
Oiece of Mind
Powerslave
Somewhere in Time
Seventh Son of a Seventh Son
No Prayer for the Dying
Fear of the Dark
The X Factor
Virtual XI
Brave New World
Dance of Death
A Matter of Life and Death
IRON MAIDEN
www.ironmaiden.com
www.myspace.com/ironmaiden