Biografie Jethro Tull



Jethro Tull
Jethro Tull este o trupa engleza, formata in 1967-1968. Muzica lor este marcata de o tonalitate vocala iesita din comun, plus un flaut. Initial formatia presta un blues rock experimentat, insa ulterior au inclus si elemente de rock clasic, folk, jazz sau art rock.
Prima trupa a lui Ian Anderson, s-a numit The Blades. Ulterior, membrii trupei s-au mutat prin diverse parti ale Angliei, asa ca Anderson si Glenn Cornick (singurii ramasi) au ramas in Londra, pentru a cauta noi muzicieni. Cei doi si-au unit fortele cu Mick Abrahams si Clive Bunker. Primul album a aparut in 1968. This Was a inclus foarte multe elemente de blues-rock. Dupa lansare, Abrahamas a parasit trupa, in favoarea celor de la Blodwyn Pig. Dupa cateva auditii, Anderson l-a ales pe Martin Barre, fost membru in Motivation, Penny Peeps si Getsemane. Noul line-up a lansat Stand Up, singurul album ce a ajuns pe primul loc in Uk. Compus de catre Anderson, albumul a evidentiat o noua directie muzicala. Un stil asemanator cu King Crimson, Genesis, The Nice sau Yes. Cornick a parasit trupa, fiind inlocuit de Jeffy Hammond, un prieten apropiat a lui Anderson.
A urmat probabil cel mai bun albut semnat Jethro Tull, intitulat Aqualung. Pe acest album, Anderson a compus piese legate de religie si societate. Imediat dupa turneul de promovare, Bunker a parasit trupa. Barriemore Barlow a devenit noul tobar Jethro Tull. A urmat Thick as a Brickm primul album de progressive rock in adevaratul sens al cuvantului. In 1972 a fost lansat Living in the Past, un dublu-album ce contine remixuri ale unor single-uri lansate pana in acel moment. War Child (1974), a ajuns pe locul 2 in Billboard. Un an mai tarziu, a urmat Ministrel in the Gallery, disc ce se aseamana cu Aqualung, in special prin partile acustice.
Primul album al anilor 80, a fost intiulat A. Initial acesta se dorea primul album solo al lui Anderson. Au urmat alte schimbari de componenta. In 1984 a fost lansat Under Wraps, un album electronic inregistrat cu un drum-machine. Albumul nu a fost bine primit, in special in America de Nord. In 1987 trupa s-a intors pentru a lansa Crest of a Knave. Doi ani mai tarziu, Jethro Tull au castigat premiul Grammy pentru Best Hard Rock/Metal Performance. Premiul a fost destul de controversat, in special pentru ca multi nu ii considerau drept o trupa de heavy metal sau hard rock.
In 1988 a fost lansat 20 Years of Jethro Tull, un Lp ce consta in raritati muzicale. Incepand cu acest an, Martin Alcock s-a alaturat trupei. Dupa un Rock Island (1989) destul de slab, a urmat Catfish Rising, lansat in 1991. Discul a reprezentat un material mult mai solid fata de predecesorul. Roots to Branches (1995) si J-Tull Dot Com (1999) au reprezentat o schimbare de stil fata de Crest of a Knave si Catfish Rising, in special datorita faptului ca Anderson s-a concentrat pe partea de flaut.
Au urmat cateva Best Of plus doua DVD-uri. In prezent, programul trupei este foarte incarcat, datorita pregatirilor pentru un nou album, plus o serie indelungata de concerte.
Componenta:
Ian Anderson - voce, flaut, chitara acustica, mandolina, armonica, bamboo flute
Martin Barre - chitara
John O'Hara - clape
David Goodier - bas
James Duncan - tobe
Doane Perry - tobe
 

Discografie:
This Was, 1968, Island Records
Stand Up, 1969, Island Records
Benefit, 1970, Island Records
Aqualung, 1971, Chrysalis Records
Thick as a Brick,1972, Island Records
A Passion Play, 1973, Island Records
War Child, 1974, Chrysalis Records
Minstrel in the Gallery , 1975, Island Records
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die!, 1976, Chrysalis Records
Songs from the Wood, 1977, Chrysalis Records
Heavy Horses, 1978, Island Records
Bursting Out (live), 1978, Island Records
Stormwatch, 1979, Island Records
A, 1980, Island Records
Broadsword and the Beast, 1982, Chrysalis Records
Under Wraps, 1984, Chrysalis Records
A Classic Case, 1985, RCA Records
Crest of a Knave, 1987, Chrysalis Records
Rock Island, 1989, Chrysalis Records
Catfish Rising, 1991, Chrysalis Records
A Little Light Music (live), 1992, Chrysalis Records
Roots to Branches, 1995, Chrysalis Records
J-Tull Dot Com, 1999, Fuel 2000
Living with the Past (liveDVD), 2002, Eagle Records
The Jethro Tull Christmas Album, 2003, Fuel 2000
Aqualung Live (live), 2005, RandM Records
JETHRO TULL
www.j-tull.com


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook