Mick Abrahams de la Jethro Tull implineste 68 de ani

de Sava Bogdan

Mick Abrahams de la Jethro Tull implineste 68  de ani


Michael Timothy ”Mick” Abrahams s-a nascut pe 7 aprilie 1943 in in Luton, Bedfordshire, Anglia. In anul 1964, pe cand avea 21 de ani, a pus pazele primei sale formatii intitulata The Crusaders, ce ii avea in componenta pe: Mick Abrahams (ch), Alex Dmochowski (bass), Graham Waller (clape) si Carlo Little (tobe).

In 1965, lui Abrahams si Waller li se alatura septetul The Toggery Five, avandu-l ca baterist pe Clive Bunker. Melodiile aparute nu au lasat insa publicului o impresie de durata. In 1967, Mick Abrahams infiinteaza alaturi de Clive Bunker grupul McGregory's Engine.

Tot in 1967, cei doi l-au intalnit pe fostul lor coleg de scoala Ian Anderson (cu care mai cantasera in John Evans Band) si care i-a cooptat in grupul britanic Jethro Tull (fondat de el si denumit astfel dupa numele unui agricultor din sec. al-XVIII-lea care a inventat semanatoarea in randuri).

Chitaristul Mick Abrahams a avut un destin oarecum nefericit in istoria acestei formatii. Sunt cunoscute desele sale certuri cu liderul Anderson in ceea ce priveste orientarea muzicala a grupului; acesta din urma dorea un sound cu influente de folk/jazz, in timp ce Mick mergea pe ideea blues/rock. Rezultatul acestor controverse s-a soldat cu excluderea din grup al lui Mick in anul 1968, dupa imprimarea primului album intitulat This Was (aparut in 1969).

In 1969 si-a infiintat propriul grup intitulat Blodwyn Pig cu care a inregistrat doua albume, respectiv Ahead Rings Out (a cunoscut un succes notabil, ajungand pe locul 9 in topul britanic) si Getting To This (ajuns pe locul 8). In septembrie 1970, s-a retras din aceasta formatie.

Mick Abrahams Band devine noul proiect al artistului care a continuat sa produca albume proprii, dar si in versiune reunita cu Blodwyn Pig. Rezultatul nu a fost unul tocmai satisfacator, astfel ca el a fost nevoit sa se retraga o perioada de aproximativ 15 ani din activitatea muzicala si sa practice felurite meserii: sofer, salvamar, consultant financiar sau chiar militant pentru sustinerea diferitelor cauze in orasul Dunstable, comitatul Bedfordshire.

In 1998, in jurul lui Abrahams au coabitat unele controverse vizavi de intentia sa de a-i aduna laolalta pe primii componenti ai Jethro Tull (mai putin pe Ian Anderson), pentru a reedita impreuna, de aceasta data sub titulatura This Was Band, vechile melodii ale formatiei de pe albumul de debut (lucru care nu l-a jignit pe Anderson, dar care a fost dezaprobat de fani). Ulterior, relatiile dintre cei doi s-au mai temperat, astfel ca Abrahams a participat la multe reuniuni si proiecte Jethro Tull.

Mick Abrahams este unul dintre exponentii generatiei de chitaristi celebri care i-a inclus intre altii pe Brian Jones, Peter Banks, Larry Wallis si Keith Richards.

In 2009 muzicianul a suferit un atac de cord care a necesitat ulterior o perioada de recuperare inainte de reinceperea activitatii. Anul trecut a fost diagnosticat cu boala Meniere.

La zi aniversara, comunitatea Metalhead din Romania ii ureaza maestrului Mick Abrahams un calduros „La multi ani!”, dorindu-i in acelasi timp si insanatosire grabnica.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook