Biografie Katatonia



Katatonia

Genuri muzicale:
DeathDoomAlternativeGothic

Trupe similare:
Sepultura  Nightwish  Linkin Park  Vita de Vie  Tarja Turunen  Evanescence  Korn

Formatia Katatonia a luat nastere in 1991, in Stockholm, Suedia. Membrii fondatori ai trupei au fost Anders Nystrom (aka Blakkheim) si Jonas Renkse (aka Lord Seth).
Primul material este demo-ul Jhva Elohim Meth, aparut in 1992, inregistrat la Gorysound Studio si produs de Dan Swano.
Dance of December Souls, din 1993, produs de acelasi Dan Swano, este considerat un clasic al genului doom metal. In 1995 trupa este cat pe ce sa se desparta, Renkse petrecandu-si timpul alaturi de celelalte formatii ale sale, nou-infiintatele Diabolical Masquerade si Bewitched. La inceputul lui 1996, formatia il coopteaza pe chitaristul Fred Norrman, care devine un membru permanent.
Dupa doar doua saptamani in studio, apare Brave Murder Day.
Primele albume lansate de Katatonia se remarca prin atmosfera intunecata si sunet melancolic, care i-au incadrat in categoria doom metal si dark metal.
Mikael Akerfeldt, solistul Opeth, este responsabil cu vocea growl pe albumele Brave Murder Day si Sounds of Decay. Incepand cu Discouraged Ones, din 1998, soundul Katatonia devine mai soft, iar vocea se rezuma aproape in totalitate la pasaje clean. Durata piesleor se scurteaza de asemenea.
Trupa suedeza a lansat si doua compilatii: Brave Yester Days in 2004 si The Black Sessions in 2005.
Materialele mai recente ale suedezilor, in special Viva Emptiness si The Great Cold Distance, se indreapta intr-o directie accesibila unui public mai larg. Despre tema si titlul ultimului album, The Great Cold Distance, solistul Renkse spune "Este vorba despre o distanta necesara pentru a strabate coridoarele nebuniei omenesti. Ascultand acest album, nu veti spori decat raceala dintre propria fiinta si restul lumii. Este o existenta diabolica, si albumul este coloana sonora a acesteia".

Stil: doom/death metal, depressive rock


Componenta:
Jonas Renkse (aka Lord Seth) voce
Anders Nystrom (aka Blackheim or Blakkheim) chitara
Fred Norrman chitara
Mattias Norrman bass
Daniel Liljekvist baterie

Discografie:
Dance of December Souls (1993)
Brave Murder Day (1996)
Discouraged Ones (1998)
Tonight's Decision (1999)
Last Fair Deal Gone Down (2001)
Viva Emptiness (2003)
The Great Cold Distance (2006)
KATATONIA
www.katatonia.com
www.myspace.com/katatonia


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook