Cronica Keep Of Kalessin - Armada

de Morrison

Cronica Keep Of Kalessin - Armada

Armada este cel de-al treilea full-length al norvegienilor Keep Of Kalessin, dupa magnificul album de debut intitulat Through Times of War, din 1993 si Agnen: A Journey Through the Dark, care nu se indeparteaza foarte mult de stilul intalnit pe primul material, foarte bine caracterizat chiar de catre membrii trupei, agresiv si in acelasi timp intunecat si epic. Inspiratia pentru temele initiale si

versuri

a venit din cartea The Earthsea Quartet, o colectie de povestiri fantastice a scriitorului american U. Le Guin.


Keep Of Kalessin


Tematica nu se schimba foarte mult pe ultimul lor album, Armada", trupa insa inregistreaza materialul intr-o noua componenta, fapt care genereaza oarecare schimbari de stil. Dupa ce primele doua albume beneficiasera de vocea remarcabila a lui Ghash, EP-ul Reclaim" din 2003 il are ca solist pe nimeni altul decat Attila Csihar, actualul vocal Mayhem iar ca baterist iarasi un nume foarte cunoscut, Frost de la Satyricon.

Odata cu inregistrarile la Armada", in componenta Keep Of Kalessin apar vocalul Thebon si bateristul Vyl, unul dintre membrii fondatori al formatiei norvegiene.


Keep Of Kalessin


Stilul de pe Armada" este destul de diferit de Through Times of War", totusi trasaturile esentiale ale trupei sunt inca acolo, agresivitatea, rapiditatea si un feeling epic izvorat mai degraba din tematica pieselor decat din constructia acestora, care sunt foarte compacte, intense si fara intermezzo-urile specifice black metalului epic.

Un scurt si expresiv intro care creste treptat in agresivitate se scurge spre final aproape insesizabil in prima piesa a albumului, Crown Of Kings", cea mai cunoscuta probabil alaturi de The Black Uncharted" de pe Armada".

O compozitie de peste sapte minute in care screamurile, riffingul si bataile dementiale in tobe ale lui Vyl nu sunt domolite nici macar pentru cateva secunde, cu adevarat remarcabila explozia de energie si feeling pe care o rapandeste Crown Of Kings", cu un videoclip pe masura.

Este foarte probabil sa fiu subiectiva, dupa ce cu nici trei zile in urma i-am vazut pe Keep Of Kalessin live in concert la Brutal Assault, dar tot ceea ce se vede in videoclipul la Crown Of Kings" se intampla literal pe scena, fara nicio exagerare. Se pare ca este si piesa pe care formatia o considera in general punctul culminant al concertelor sale.

Pe alocuri chiar si mai agresiva este The Black Uncharted", cu niste blast beaturi extraordinare, care are insa si un pasaj mid-tempo, urmat din nou de drummingul exploziv al lui Vyl. Vocea lui Thebon se incadreaza foarte bine in compozitie, chiar daca per total nu se poate spune ca este o voce clasica", tipica, de black metal, ci alterneaza screm-urile cu growl-ul si pe alocuri cu unele incercari epice.


Keep Of Kalessin


Vengeance Rising" are un tempo ce urca de la moderat spre foarte agresiv, cu un pasaj epic in deschidere, un fel de chemare la lupta, transformat rapid in tipete care insotesc intreaga constructie a piesei, in care se regasesc si unele elemente thrash.

Refrenul piesei este relativ catchy, si culmineaza intr-un ritm diabolic din care rolul cel mai important cred ca il detin tobele, ceea ce este cu atat mai evident in prestatiile live ale trupei.

Many Are We" este intr-o mai mica masura black metal, in ciuda unor screamuri excelente ale lui Thebon, a carui voce este principalul atu al acestei compozitii.

Winged Watcher" are ceva din maiestuozitatea de pe Crown Of The Kings", este o piesa cu un ritm ceva mai domolit, totusi nu lipsita de agresivitate, ci din contra. Foarte interesant finalul, iesind mult din traditia black metalului norvegian.

Into The Fire" aduce la refren si backing vocals, apartinand basistului Wizziac. Din nou tempo-ul rapid si violent este principalul atribut. O piesa in care vocea lui Thebon este expresiva, evil si raw, amintind pe alocuri chiar de cea a lui Gaahl.

The Wealth Of Darkness" este o compozitie complexa, cu versuri memorabile, creand o atmosfera specifica unei povesti fantastice. Construirea unei atmosfericului nu este totusi atributul principal al trupei, Keep Of Kalessin nu introduc pasaje instrumentale sau epice cu acest scop, ci lasa atmosfera sa se degaje in mod firesc din agresivitatea si atitudinea tipica genului pe care il imbratiseaza, prezenta in sound si versuri.


Keep Of Kalessin


Tematic, albumul este foarte coerent, chiar epic din acest punct de vedere, foarte sugestive fiind titlurile pieselor si ordinea acestora. Armada", titlul ultimei compozitii de pe album, este o concluzie a intregii povesti. In ce priveste soundul, Armada" incheie teatral si memorabil un album plin de personalitate, forta si carisma.

KEEP OF KALESSIN
www.keepofkalessin.no
www.myspace.com/11460769

Cristina
Nota: 9.5/10

Tracklist:

1.Surface
2.Crown Of The Kings
3.The Black Uncharted
4.Vengeance Rising
5.Many Are We
6.Winged Watcher
7.Into The Fire
8.Deluge
9.The Wealth Of Darkness
10.Armada



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: