Istoria unei noi generatii: Metalcore

de Buvnitz

Istoria unei noi generatii: Metalcore


Bazele genului metalcore au fost puse in anii 90 cand trupe precum Agnostic Front sau Suicidal Tenencies prezentau publicului larg un hibrid intre thrash, punk si hardcore.

Intreaga industrie a explodat spre finele anilor 90 iar secolul 21 a insemnat evolutia unui nou val in mainstream reprezentant de formatii precum Unearth, Killswitch Engage sau As I Lay Dying, acestea reusind sa atinga vanzari notabile precum si aparitia la cele mai importante evenimente muzicale din lume.

Genul metalcore a capatat teren dupa anul 2000 iar in acest moment a devenit una din cele mai solide scene din intreaga zona metal.

Stilul practicat nu a excelat niciodata in tehnica ci se bazeaza deseori pe structuri melodice. Partile de breakdown sunt vitale pentru orice trupa de metalcore...ulterior fenomenul de breakdown se transpune cu succes in concerte si partile de mosh.

Printre pionierii metalcore se numara Earth Crisis si Shai Hulud...Primii au debutat in 1995 cu Destroy The Machines, considerat de multi drept primul album veritabil din istoria scenei metalcore.

Pe de alta parte se spune ca adevaratele radacini metalcore provin din muzica Black Flag si Bad Brains...se crede ca aceste trupe au emulat stilul Black Sabbath si apoi l-au transformat intr-o forma de manifestare atat de necesara pentru publicul american.

O contributie a avut-o si scena britanica unde Discharge sau The Exploited au inceput sa imprumute multe elemente din metal in timp ce Misftis citau deseori Motorhead drept o influenta puternica. Al doilea val de tranzitie a fost implementat de Corrosion Of Conformity, D.R.I. si Suicidal Tendencies, aceste grupuri avand radacini puternice in muzica thrash metal insa in acelasi timp oferind un crossover inspirat din scena americana New York reprezentata la acea vreme de Cro-Mags, Agnostc Front, Warzone sau Murphy's Law.

Probabil cele mai influente trupe in acest caz raman Bad Brains si Cro-Mags.

Termenul de breakdown aparut pentru prima data in 1985 din hibridul reggae/metal marca Bad Brains. Termenul a fost ulterior adoptat de valul hardcore contemporan si ulterior puternic promovat in perioada 1989-1995 de nume precum Earth Crisis, Converge, Strife, Cave In, Hatebreed sau In Candiria.

Nume precum Hatebreed, Converge, Biohazard sau Shai Hulud mixau deseori genul hardcore cu metalul extrem.

Abia dupa 1995 putem vorbi de o adevarata miscarein termeni comerciali. Grupuri precum Still Remains, Killswitch Engage, Trivium, All That Remains, Bullet For My Valentine, Darkest Hour, Poison the Well, Lamb of God sau Atreyu au capatat notorietate pe scena internationala si au atins un nivel comercial greu de imaginat. Totusi aceste trupe s-au inspirat deseori din death metalul melodic, At The Gates fiind deseori citata drept o influenta majora pentru acest fenomen.

Stilul metalocre a capatat modificari iar ulterior au aparut derivate precum screamo, melodic metalcore, mathcore sau post-metalcore.

Genul a devenit atat de popular inca trupe precum Killswitch Engage sau Shadows Fall au reusit sa ajunga pe primele pozitii in clasamentul Billboard.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: